недеља, 18. јануар 2015.

Zimska kraljica - mušmula



Mušmulu (Mespilus germanica) su opisali Grci pre više od 2000 godina. Botanički, ona se nalazi između kruške i gloga. U Evropi se gaji milenijumima, posebno u Francuskoj, a bila je veoma popularna u srednjem veku. Smatra se da je poreklom iz Azije, ili predela oko Kaspijskog mora. U našim krajevima se nekada bila vrlo korištena, a onda je skoro potpuno zaboravljena. U lekovite svrhe koristi se list, cvet i plod.

 

  Lekovita svojstva


Plod mušmule obiluje vlaknima, ugljenim hidratima, pektinom, taninom, celulozom i mineralima kalijumom, kalcijumom gvožđem, fosforom, jodom, selenom, cinkom, magnezijumom i bakrom. Osim toga sadrži vitamine C, A, B1, B2, B6 i B9, E i K .Zbog toga se mušmule svrstavaju u izuzetno hranljive ali i lekovite namirnice. Blagotvorno deluju na jetru, pankreas, bubrege i disajne organe a preporučuje se u slučaju stomačnih i crevnih problema. Plod ove biljke iz porodice ruža olakšava i proizvodnju urina tako da pospešuje izbacivanje toksina, preporučuje se u slučaju gihta i kamena u bubrezima kao i ako su povišene vrednosti holesterola.
 
U narodnoj medicini se smatra da mušmule poboljšavaju vid, hrane krv, korisne su protiv vrtoglavice. U plodu mušmule ima malo kalorija (80 cal na 100g) , organskih kiselina (limunska, jabučna, vinska), pektina, smole i oko 120 mg vitamina C, pa je zbog toga prava zimska voćka. Zbog male kalorijske vrednosti,odličan je slatkiš onima koji pate od viška kilograma ili su na dijeti. Svojim kiselinama mušmule pojačavaju lučenje pljuvačnih i želudačnih žlezda i tako pojačavaju rad želuca i jetre.




Tek ubrane mušmule su tvrde i opore, pa bi ih trebalo ostaviti nekoliko nedelja da sazru. Nezreli plod mušmule steže sluzokožu, pa je kao takav dobar za zaustavljanje krvarenja desni i za sprečavanje pojave afti i herpesa u i na ustima.Odličan su eliksir, jer obiljem antioksidanata u svom sastavu organizam brane od slobodnih radikala i usporavaju starenje. Stručnjaci ih preporučuju kao obaveznu namirnicu na meniju žena koje ulaze u menopauzu, kao i pripadnika jačeg pola koji imaju problema s prostatom. Naročito je dobra u lečenju anemije, jer sadrži znatnu količinu gvožđa. Pored lekovitih svojstava, mušmule poseduju i osobine moćnog afrodizijaka. Rešavaju problem impotencije!Od mušmula se spravljaju ukusne voćne marmelade, sokovi i čajevi. 


Čaj od  ploda mušmule

Sprema se tako što se supena kašika usitnjenih svežih mušmula prelije sa 2 dl vruđe vode. Tokom dana se pije dve šolje dnevno,a usna duplja se ispira nekoliko puta tokom dana.


Čaj od lista mušmule

List mušmule je bogat taninom, pa se koristi za spravljanje čaja protiv dijareje i crevnih bolesti.Usitnjen list se prelije sa 2 dl vrele vode,ostavi da odstoji 5 minuta,a zatim se pije u malim gutljajima.


Нема коментара: