субота, 24. јануар 2015.

Začinite vas ljubavni život



Vanila je jedan od najpopularnijih i najomiljenijih, ali i najskupljih začina sveta.Iako se uglavnom koristi za začinjavanje, sve je više saznanja o njenoj lekovitosti. Zbog toga vanila postaje sve popularnija i na području alternativne medicine. Mirišljave mahune vanile plod su orhideje penjačice koja raste u tropskim šumama Srednje Amerike. U prirodi raste uvis dokle god joj drvo uz koje se vere to omogućava. Postoji čak 150 vrsta vanile, danas koriste se samo dve vrste Bourbon i Tahitian vanila. U indijanskom narodu bila je veoma cenjena kao lek protiv otrova, plućnih bolesti i sifilisa, pa je bila sastavni deo mnogih lekovitih mešavina. Do sredine 19. veka taj je narod bio glavni svetski proizvođač vanile.Hernan Cortes je u 16. veku prvi upoznao Evropljane sa vanilom.Posle šafrana, vanila je najskuplji začin, a cenjena je zbog svoje čudesne arome. Miris je prijatan i snažan, a ukus nežan, raskošan i slatkast.


Sastav i lekovitost vanile

Ključan sastojak u mahuni vanile je vanilin. Prisutni su i brojni tragovi drugih sastojaka poput eugenola, kaprinske kiseline, fenola, fenol etera, karbonilnih sastojaka, estera, laktona, alifatskih i aromatskih ugljenohidrata i vitispirana. Vanilin ekstrakt sadrži male količine vitamina B poput niacina, pantotenske kiseline, tiamina, riboflavina i piridoksina, minerale kao što su kalcijum, magnezijum, kalijum, mangan, gvožđe i cink. Iako na vanili nije rađeno mnogo istraživanja, vanilioid iz nje sličan je kapsaicinu iz chillija i eugenolu iz klinčića, kojima su dokazana brojna lekovita svojstva. Vanila pomaže kod akni i problematične kože, ublažava simptome gripe, a može se koristiti i kod mučnina u trudnoći. Obloge od vanile daju trenutno olakšanje kod zubobolje i opekotina. Smatra se da vanila može pomoći i kod neredovnih menstruacija. Nutricionisti pretpostavljaju da vanilioid ima blago antikancerogeno djelovanje. Prirodni je antioksidans, pomaže kod problematične kože, ublažava stres i napetost, povećava libido, pomaže kod želučanih tegoba, delotvorna je kod mučnina u trudnoći. Vanilin eterično ulje koji se razvija u plodu vanile tokom njenog sazrevanja smiruje grčeve u želucu i crevima.

  
Moć mirisa vanile

Već sam miris vanile snažno deluje na psihu tako što izrazito opušta i stimuliše. U jednom istraživanju mirisanje vanile pomoglo je 70% teško oboljelih pacijenata da budu smireniji i lakše podnose napete situacije.  Kod nekih naroda je bila cenjena kao moćan afrodizijak, a pokazalo se da je vanila prirodan lek za impotenciju. Ta su afrodizijačka svojstva potvrdila i  novija istraživanja, u kojima se vanila pokazala kao najbolji miris za poticanje libida. Ako ste izloženi stresnim događajima, nosite sa sobom mahunu vanile, pa je po potrebi mirišite. Vanila može da pomogne u mršavljenju, njen miris drastično smanjuje unosslatke hrane. Odlična je kao zamena za šećer, zato je ubacite umesto šećera u toplu kafu ili hladan šejk.  Od vanile možete napraviti i ekološki osveživač prostora. Da biste ga napravili, promešajte kašičicu ekstrakta vanile s vodom u boci sa raspršivačem.
Vanila  u kozmetici
Vanila je visoko zastupljena u kozmetičkoj industriji zbog neodoljivog mirisa i umirujućeg djelovanja. Koristi se u svim vrstama kozmetičkih proizvoda, najviše u parfemima i kremama. Antibakterijska svojstva vanilina pomažu kod akni i drugih izraslina na koži, a antioksidanti iz vanile štite kožu od slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje tkiva. Gotovo da je nezamenljiva u proizvodnji parfema, ali i za izradu krema i kupki. 


 Vanila u kulinarstvu 

Vanila je jedna od najpopularnijih aroma na svetu, a najčešće se dodaje u poslastice poput sladoleda, kolača, čokolade, kao i u kafu i umake. Mahunu možete upotrebiti dva puta. Nakon prve upotrebe je operite i osušite. Čuvajte je u hermetički zatvorenoj posudi ili  šećeru, koji će poprimiti njenu aromu. Koristite pravu vanilu, jer samo ona ima posebnu aromu i lekovita svojstva. (Na tržištu postoji mnoštvo proizvoda od veštačke arome vanile). Kod kupovine mahuna pripazite da su  crno-smeđe boje, sjajne i gipke. Najkvalitetnija vanila dolazi iz Meksika i sa Madagaskara. 

Domaći ekstrakt od vanile
Tebaju vam dve uzduž presečene mahune vanile i šoljica voćne rakije. Zatvorite sastojke u staklenu posudu i pustite da odstoje dva meseca na tamnom mestu. Povremeno protresite bočicu. Nakon dva meseca ekstrakt je gotov. Čuvajte ekstrakt na tamnom mestu u dobro zatvorenoj staklenoj bočici.

Нема коментара: