понедељак, 12. јануар 2015.

Rudnik svega sto vam je potrebno za srećan dan!!!

Banana je pristupačna, dostupna tokom cele godine i velikom broju ljudi omiljeno voće. Postoji čak 300 vrsta banana, od kojih se 20 uzgaja za prodaju.


 Nutritivna vrijednost
Banane sadrže veliku količinu kalijuma, minerala koji je neophodan za pravilan rad mišića. Odličan su izvor vlakana, a sadrže malo zasićenih masnoća i holesterola. To je jedna od retkih vrsta voća koja sadrži čitavi kompleks vitamina B, od kojih u najvećoj meri sadrži tiamin, riboflavin, niacin i folnu kiselinu.
U poredjenjui s jabukom, ima čak 4 puta više belančevina, 2 puta više ugljenohidrata, 3 puta više fosfora, 5 puta više vitamina A i gvoždja, i 2 puta više svih ostalih vitamina i minerala.
Uz sve navedeno, banane sadrže bakar, mangan, selen i cink. Ovo je stvarno čudesan i neverovatan plod.
Srčani udar
Banane sprečavaju niz raznih bolesti. Naučnici su ustanovili da svakodnevno konzumiranje banana može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara za čak 40%.
Anemija
Banana je odličan izvor gvoždja koji je ključan za pravilnu proizvodnju hemoglobina i mnogih enzima koji su ključni za formiranje crvenih krvnih zrnaca.
Krvni pritisak
Nedavno istraživanje je pokazalo da 2 banane dnevno mogu značajno smanjiti visinu krvnog pritiska. Ovo je svakako jeftiniji i ukusniji način kontrolisanju razine krvnog pritiska.
Mozak
Naučnici su ustanovili da studenti koji jedu bananu za doručak, užinu imaju znatno veću koncentraciju. Kalijum iz banane podsiče rad mozga i olakšava učenje i pamćenje.
Stomačni problemi
Banana će vratiti funkcije probavnog sistema u ravnotežu, upiti veliku količinu vode, olakšati rad creva. Banane neutralizuju želudačnu kiselinu. Ako patite od žgaravice, pojedite jednu bananu kako biste ublažili taj neugodan osećaj. Kako su bogate vlaknima, banane pomažu da brzo prevaziđete problem zatvora, bez upotrebe laksativa. 


 Jutarnje mučnine
Trudnice pojačano trebaju paziti na isrhranu, a banana je zdrava, ukusna i olakšaće tegobu koja pogađa većinu trudnica. Banana će podignuti nivo šećera u krvi, što vam treba kada osećate jutarnje mučnine. Posebno je korisna za žene jer pomaže u borbi protiv PMS-a i štiti od karcinoma dojke.
Idealna za sportiste
Manjak kalijuma može uzrokovati grčeve u mišićima, naročito ako radite vežbe visokog intenziteta. Ako svakodnevno vežbate, pojedite bananu zbog povećanja energije i smanjenja rizika od nastanka grčeva u mišićima. Ugljeni hidrati iz banane će brzo podignuti nivo energije. Velik broj profesionalnih sporista u pauzama jede bananu jer je se lako vari i brzo podiže energiju.
Stres
Kada smo pod stresom, naš metabolizam se ubrzava, ubrzavaju se i otkucaji srca, a smanjuje se nivo kalijuma. Banana će vratiti novi kalijuma u ravnotežu i regulirati otkucaje srca. Banana može znatno popraviti naše raspoloženje jer sadrži aminokiselinu triptofan koju naše tijelo pretvara u serotonin, hormon sreće. Osim toga, obezbeđuje miran san i dobru koncentraciju i pamćenje, čuva zdravlje zuba, smanjuje stres i liječi glavobolju.
Ujed komaraca
Kako bi smirili otok od ujeda komarca ili sličnog insekta, na iritirano mesto utrljajte unutrašnju koru od banane.Ovo je idealno za one koji imaju malu decu, jer savršeno deluje a ne sadrži hemijske preparate koji mogu naškoditi dečijoj koži.
Živci
Banane obiluju vitaminom B koji pomaže da se smiri nervni sistem. Ukoliko radite stresan posao, odlučite se da upravo ovo voće pojedete za užinu. Pojedite jednu bananu i eliminisaćete osjećaj gladi. Banana ima 90 kcal i sadrži svarljive ugljene hidrate i malo masnoće (100 g banane sadrži 0,5% masti). 


 Saveti za konzumaciju
Zelene banane, baš kao i puno zrno, povrće i vlakna, bogate su celulozom, koji je najvažniji izvor vlakana koji postoji. Iako je reč o šećeru, za razliku od ostalih omraženih ugljenohidrata, od ovoga neće naglo porast nivo šećera u krvi, pa ne predstavlja rizik za dijabetičare i ne dolazi do nagle navale gladi brzo nakon obroka. Stimuliše i otpuštanje hormona glukagona koji pospješuje sagorevanje masnoća pa je dobar i za mršavljenje. Otporni skrob, ključna je komponenta svake ishrane koja teži održavanju težine i nivoa šećera u krvi, a pomaže i rastu zdravih bakterija i na taj način smanjuje rizik od razvoja raka debelog crijeva.

Нема коментара: