четвртак, 15. јануар 2015.

Čarobni kontrolor holesterola

Pasulj je (lat. Phaseolus vulgaris), jednogodišnja je biljka iz porodice bobova (Fabaceae, mahunarke). Poreklom je iz Južne Amerike, a u Evropi se prvi put spominje 1542. Pasulj spada u povrće visoke biološke vrednosti. Pasulj je jedna od najpopularnijih superhrana na svetu, i to s razlogom. Sadrži mnoge vredne sastojke poput proteina, vlakana, vitamina i minerala koji su dobri za ljudsko zdravlje i odlični su u borbi protiv mnogih bolesti.


Pasulj ima izuzetnu kaloričnu vrednost (100 grama pasulja ima 143 kilokalorija) ali i sve druge neophodne biološke materije: proteine (26%), ugljene hidrate (52%), masti (2,1%), zatim sve esencijalne aminokiseline, lecitin, kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe. Ljuska pasulja je bogata pektinom i drugim teško probavljivim sadržajima te se ne preporučuje osobama sa želudačnim, crevnim i drugim smetnjama.
Pasulj, a naročito njegove mahune imaju i lekovita svojstva. Mahune bez semena su oprobano sredstvo za smanjivanje šećera u krvi, a dobre su i protiv upale bubrega i mokraćnog mehura. Stablo, list i cvet su pouzdan diuretik. Zahvaljujući kombinaciji vlakana i folne kiseline štiti od moždanog udara i bolesti srca i debelog creva.
 
Bezbroj je razloga zašto bismo trebali pasulj što češće uključiti u svoj jelovnik. Odličan je i saveznik u mršavljenju jer je bogat belančevinama, a sadrži malo kalorija. Takođe, smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih bolesti i odlična je zamena za meso.
Ipak, nemojte misliti da ćete smršati samo ako jedete pasulj. Ova namirnica mora biti samo deo vašeg plana mršavljenja, uz pravilnu ishranu i vežbanje.

Evo nekoliko razloga zbog kojih biste trebali jesti pasulj što češće:

1. Bogat je vlaknima

Pasulj je bogat vlaknima koja snižavaju holesterol te ubrzavaju probavne procese. U kombinaciji sa zdravom ishranom i vežbanjem, to može biti izuzetno korisno. Dakle, želite li smršaviti jedite pasulj barem nekoliko puta nedeljno.

2. Sadrži malo kalorija

Pasulj ima izuzetnu nutritivnu vrednost, a sadrži jako malo kalorija. Šoljica pasulja,u  zavisnosti od vrste, sadrži otprilike između 200 i 250 kalorija. Jedan od mnogih razloga zašto biste trebali jesti pasulj je taj da se on prilično sporo vari, što znači da je sit tako da nećete ubrzo nakon obroka osetiti glad. To znači da nećete unositi nepotrebne kalorije pa vam na taj način pasulj pomaže kod mršavljenja. Pasulj će vas zasititi na duže vreme i sprečiti vas da tražite nezdrave namirnice poput slatkiša i grickalica.

4. Bogat je proteinima

Pasulj je vredan izvor kvalitetnih belančevina, ali sadrži malo kalorija i masnoća. Zbog takvog je sastava pasulj izuzetno hranjiva namirnica koja će vas napuniti energijom.



5. Odlična je zamena za meso
 Ako ne jedete meso ili ga barem pokušavate izbegavati, pasulj je odlična namirnica koju biste trebali uvrstiti u svoj jelovnik, jer sadrži proteine i ostale hranjive vrednosti koje inače imate u mesu. Odličan je odabir za vegetarijance ali i za ljubitelje mesa koji imaju problema s nadutošću i letargijom koje meso može izazvati.

6. Dobar je za stabilizaciju šećera u krvi

Jeste li znali da dijetalna vlakna u pasulju mogu stabilizovati nivo šećera u krvi? Ako bolujete od dijabetesa, svakako biste trebali jesti što više ove supernamirnice koja je odlična za kontrolu nivoa šećera u krvi. Uz to, mahunarke su dobar izvor vlakana, proteina biljnog porekla, vitamina i minerala.

7. Kontroliše dobar i loš holesterol u oganizmu
Konzumacijom kuvanog pasulja ili drugih mahunarki moguće povezati s pet odsto manjom koncentracijom štetnog holesterola u krvi. Svakodnevna konzumacija pasulja održava nivoe dobrog i lošeg holesterola pod kontrolom. Na primer, šolja kuvanog pasulja dnevno (podeljena u dve porcije) „skida” loš holesterol za 20 procenata, a rezultat se može očekivati već posle 3-4 nedelje. Ista doza povećava dobar HDL holesterol.

Нема коментара: