петак, 30. јануар 2015.

Egzotika namenjena ženama - Ananas



Ananas (lat. Ananas comosus) je omiljen zbog ukusa i prijatnog mirisa, ali malo ko zna koliko je lekovit. Ananas je zeljasta višegodišnja biljka koja dostiže visinu od metar do metar i po, sa tridesetak ili više špicastih listova dugih od tridesetak santimetara do jednog metra, koji okružuju debelu stabljiku. Ananas je primer zbirnog ploda, svaki od mnogobrojnih radijalno raspoređenih cvetova rađa mesnati plod. Ananas je tropska biljka iz porodice bromelija (Bromeliaceae) i jedini je predstavnik ove porodice koji se komercijalno gaji kao voće. Potiče iz Paragvaja i južnih delova Brazila.  Ananas se jede svež ili konzerviran, a može se naći i u obliku soka ili kao sastojak mešanih sokova. Koristi se za deserte, salate i voćne koktele, a u nekim kulturama i kao prilog za jela od mesa.

 
Nutritivni sastav

Ananas sadrži i dosta ugljenih hidrata, a od minerala kalijum, natrijum, kalcijum, magnezijum, fosfor i mangan. Ima i biljnog pigmenta karotina, a među vitaminima izdvajaju se vitamini C, E i vitamini B grupe. Najbolje je jesti ga svežeg, jer tako najpovoljnije deluje na zdravlje. Savršen je i posle večere jer njegovi enzimi pomažu varenje.
Ananas je jedna od tropskih voćki koje se vrlo često koriste u svim delovima sveta, i to sa puno razloga. U samo 150 g svežeg ananasa nalazi se i preko 100% dnevne potrebe za manganom, sadrži 40% dnevnih potreba za vitaminom C i vitaminom B1. Sadrži i bakar, vitamin B6, folate, dijetarna vlakna. Nutricionistički gledano, to je niskokaloričan plod bez masnoća, s malom količinom soli, bogat vitaminom C, te naročiti izvor mangana. Osim toga, ananas sadrži enzim bromelain, koji je sličan pepsinu, našem snažnom enzimu za probavu belančevina i na sličan način pomaže probavi.

Lekovito dejstvo

Koren i plod se primenjuju na koži kao sredstvo protiv upala i kao protelitički agens. Postoje tvrdnje da ananas deluje blagotvorno na pojedine poremećaje gastrointestinalnog trakta, da pomaže u otklanjanju bolova, kao i da je u stanju da ubrza porođaj uslučaju njegovog kašnjenja. Ananas je dobar kod reumatičnog artritisa, a dobar je protiv celulita i stvaranja bora. Može da pomogne kod lošeg varenja, upale pluća,bronhitisa, anoreksije, sunčanice, edema, alergije, gušavosti, arteroskleroze, grebanja u grlu, raka. Jača organe za varenje i disanje kao i slezinu.
Sadrži veću količinu šećera, pa bi trebalo da ga dijabetičari izbegavaju.

Pomaže mršavljenju
Preporučuje se kao pomoć pri mršavljenju, eliminiše celulit, deluje protiv stvaranja bora. Svež plod ananasa obiluje vitaminima i mineralima kao i drugim lekovitim supstancama koje smanjuju viskoznost krvi i utiču da ne dođe do formiranja tromba. Zahvaljući enzimu bromelainu ananas povećava efikasnost želudačnog soka i pospešuje varenje ali i normalizuje krvni pritisak, deluje protiv upala, pospešuje izbacivanje štetnih produkata metabolizma. Zbog zavidnih količina celuloze, treba ga uzimati i kod otežanog varenja.



Pomaže kod prehlade
Zbog obilja C vitamina preporuka je da se na prve znake prehlade tri puta dnevno popije napitak (u blenderu sameljite 100 g svežeg voća, dodajte pola šoljice kvasa i kašičicu limunovog soka). Da bi se lekovita svojstva u potpunosti iskoristila, ananas treba jesti između obroka, jer se u protivnom njegovi enzimi usmeravaju na varenje hrane. Isceđen sok od ananasa pomaže kod groznica i visoke temperature, jer jača imuni sistem. Takođe štiti i od visokog krvnog pritiska i začepljenja krvnih sudova, a uklanja i višak vode iz organizma. Istovremeno čuva kosti od osteoporoze i lomova.

Pomaže kod bolnih menstruacija
Ananas svrstavaju i u "žensko" voće! Ako se na trpezi nađe neposredno pre kritičnih dana pomaže da se lakše podnesu bolne menstruacije. Ananas je odličan za detoksikaciju i čišćenje organizma.

Antikancerogeno dejstvo
Iz mrvljenih peteljki ananasa, koje se inače koriste za omekšavanje mesa, posvetljavanje piva ili farbanje kose, naučnici su izdvojili dva molekula bromelina. Jedan od njih podstiče imunološki sistem da uništava kancerogene ćelije, dok drugi blokira određeni protein, odgovoran za čak 30% slučajeva pojave svih oblika karcinoma. Među njima posebna delotvornost ispoljena je na kancerogenim ćelijama dojke, pluća, debelog creva, jajnika i melanoma. Iako su potrebna dalja istraživanja, stručnjaci preporučuju najmanje tri obroka ananasa dnevno, kako bi se postigao eventualni antikancerogeni efekat.

Eliminiše bolove
Bromelin iz ananasa brzo i delotvorno smanjuje i bolove. Mišljenje naučnika je da bromelin razgrađuje proteine u krvi, te na taj način smanjuje upale koje izazivaju bol. Istovremeno, štiti zglobove od slobodnih radikala. Doza od 200 do 400 miligrama dovoljna je da eliminiše postojeći bol.

Protiv celulita
Ananas se preporučuje i kao pomoć pri mršavljenju, za eliminaciju celulita jer deluje pozitivno na jačanje ugroženog kolagena u tkivu zahvaćenom celulitom, poboljšava drenažu tkiva i olakšava varenje proteina. Preporucuje se protiv bora i otoka. Kada je reč o hiperpigmentaciji kože uzrokovanoj starenjem, dobri poznavaoci tvrde da bromelin i tu izuzetno efikasno deluje. Ukoliko prodre kroz kožu u dubinu "staračkih pega", može da ih izbledi ili skroz eliminiše. 
 


Prilikom kupovine treba odabrati ananas svežeg izgleda sa zelenim listovima i neoštećenom korom, bez mekanih i tamnih delova. Kada se uzme u ruke, plod težinom mora da odgovara veličini, a njegov miris treba da je diskretan i sladak, ne neprijatan ili kiselkast. U kućnim uslovima ananas na sobnoj temperaturi može da se čuva do dva, a u frižideru od tri do pet dana. Najbolji je svež, a naročito se preporučuje posle "težeg" obroka sa mnogo mesa bogatog proteinima.

Нема коментара: