среда, 28. јануар 2015.

Sasecite bolest u " korenu " - Đumbir



Đumbir je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana, poreklom iz Kine. Rastom je sličan trsci, može narasti više od 1 metra u visinu i ima kopljasto lišće. Latinski naziv Zingiber officinale potiče od sanskrtske reči stringavera, što znači rožnato. Naziv se odnosi na biljku koja je kvrgavog, nepravilnog izgleda, svetložute do smeđe boje. U tropskoj Aziji uzgaja se već 3000 godina, ali je njegovo tačno poreklo nepoznato. Đumbir se koristio i na Bliskom istoku i u južnoj Evropi mnogo pre rimskih vremena. Jedan je od najstarijih neevropskih začina, posebno omiljen u Engleskoj, gde se još od srednjeg veka posluživao uz biber i so kao osnovni začin.


Vrlo je bogat izvor kalcijuma i gvožđa, pa ga je poželjno dodati u variva, čorbe, čajeve, sokove.
Mineralni sastav korijena đumbira je vrlo raznolik, a u značajnijim količinama sadrži kalij, bakar, magnezij i mangan. Od vitamina sadrži nešto vitamina C, vitamina B skupine, poput vitamina B6, te u manjim količinama pantotensku kiselinu i niacin. Đumbiru svojstvena aroma i ukus rezultat su mešavine gingerola, zingerona i shoagola. Aktivne supstance gingeroli imaju analgetske, sedativne, antipiretske i antibakterijske učinke.

Lekovitost
Đumbir se koristi kao hrana i lek već vekovima, pa se tako  koristi u lečenju mučnine, bola u stomaku, zubobolje, krvarenja i reumatizma. Aktivne supstance gingeroli imaju analgetska, sedativna, antipiretska i antibakterijska dejstva. Đumbir se koristi i kao pomoć kod spečavanja nadimanja, a azijska medicina koristi ga za lečenje prehlade i olakšavanje disanja. Smatra se da pospešuje kontrakcije srca, sprečava formiranje krvnih ugrušaka, snižavanivi holesterola, deluje protivupalno, pa čak i stimulativno na imunološki sastav. Neka istraživanja pokazuju da se redovnom upotrebom đumbira u ishrani smanjuje rizik od nastanka debelog creva.  Jedan od sastojaka u đumbiru je i žuti pigment kurkumin. Veći deo kurkumina ostaje u probavnom traktu, gde kako se pokazalo, štiti od polipa, ali i od raka debelog creva.. Ako se uzima redovno, suzbija hronični umor, poboljšava pamćenje, a zbog stimulativnog svojstva nije preporučljivo uzimati ga uveče pre spavanja jer može izazvati nesanicu. Koristi se i za ublažavanje menstrualnih grčeva i reguliše menstruaciju. Đumbir je snažno sredstvo za pokretanje cirkulacije. Ako se žalite na hladne ruke i noge treba da pijete čaj od ovog lekovitog korena. Svež đumbir poboljšava perifernu cirkulaciju i uzrokuje znojenje, pa na taj način čisti toksine iz krvi i telesnih tečnosti.


ČAJ OD ĐUMBIRA
Ovaj napitak umiruje želudac i smiruje upalne procese. Narendanu kašiku korena đumbira prelijte sa 2 dl vele vode, poklopite i ostavite ga da se ohladi. Procedite i dodajte med i limun, time ćete poboljšati ukus ali i dejstvo ovog vrlo lekovitog čaja.


Koža lica
Ono sto vecina ljudi ne zna vezano  za ovu biljku, osim u ishrani, vec vekovima koristi se kao lek i sredstvo za ulepsavanje. Đumbir je veoma dobar antioksidans, a ima i antibakterijsko, antisepticko dejstvo. Idealan je za pravljenje tonika koji ce  očistiti vašu kožu os nečistoća,ali i pomoći osobama koji imaju probleme sa aknama. Ako tokom korišćenja tonika od đumbira pijete i dve čaše čaja od ove biljke uradićete potpunu detoksikaciju organizma,što ce se pozitivno odraziti na vaš organizam. Kao sedstvo za detoksikaciju naročito se preporučuje posle agresivnih tretmana hemoterapije.

Idealan za mršavljenje
Ovaj lekoviti koren ubrzava metabolizam, snižava holesterol, pomaže lučenju pljuvačke i varenju skrobne hrane, smanjuje nadutost i zatvor, a sve to doprinosi gubitku kilograma. U koliko želite da smršate, dodajte jelima svež ili sušen đumbir, ili pijte čaj od ovog blagotvornog korena.


Poboljšava mentalne sposobnosti
Đumbir otklanja glavobolju i doprinosi boljem funkcionisanju mozga. Ako ga u bilo kom obliku upotrebljavamo tokom dana, bicemo svežiji i imaćemo više snage i energije. Ispijanjem čaja od đumbira u malim gutljajima tokom, dana otklonićemo napetost i stres.


Otklanja simtome gripa i prehlade
Ako redovno upotrebljavamo đumbir mozemo spreciti pojavu prehlade i gripa, kao i potencijalne komplikacije ovih stanja. Đumbir će nam ojačati imunitet, olakšati disanje i ublažiti glavobolju. On podstiče i znojenje, te je odličan za snižavanje temperature. 


Lek protiv artritisa
Osobe koje pate od bolova u kolenima, konzumiranjem đumbira, mogu da se reše ovog neprijatnog stanja. Problemi, zapravo, ne moraju uvek biti posledica istrošenosti zgloba, koja je karakteristična za stariju populaciju, nekada nastaju usled oštećenja ili zbog naslednog faktora.Sta god da je uzrok reumatidnog artritisa, korišćenjem djumbira smanićete bol i otok vaših zglobova. Koren đumbira zaista može da bude delotvoran. Lek se priprema tako što se od svežeg korena odseče jedan komad, izrenda se, pa se sa tom masom maže zglob. Radi potpunog efekta, istovremeno treba piti i čaj od ove začinske biljke. Neka istraživanja pokazuju da je u slučaju artritisa đumbir čak delotvorniji od konvencijalnih lekova. Sastojci đumbira čine creva glatkima i ubrzavaju kretanje hrane – smanjuju nadutost i ostale neugodnosti. 
Oblog
Svež đumbir potopljen u toplu vodu dubinski prodire kroz tkiva, razgrađuje i topi nakupljenu sluz, pokreće cirkulaciju, ublažava bolove, upale i otoke, pospešuje detoksikaciju, a koristan je i u slučaju upale mišica i hronicnih bolova u ledjima.

Tinktura od đumbira
Za pripremu lekovite tinkture potrebno je
- 300 gr korena đumbira
- staklena tegla od 1 l.
- voćna rakija
- 2 kašike meda
- sok od 1 limuna
- Dobro operite koren đumbira. Oljuštite i naseckajte na sitnije kriške.
- Stavite kriške đumbira u teglu i prelijte rakijom (2/3 tegle).
- Zatvorite poklopcem i ostavite na toplom mestu na 14 dana. S vremena na vreme protresite.
- Zatim, tinkturu procedite, dodajte med, limunov sok i promešajte.Uzimajte po 1 kašikicu tri puta dnevno, pre jela.
Tinktura od đumbira veoma je korisna kodprehlada, posebno kod virusnih infekcija. Zahvaljujući tinkturi od đumbira upalni procesi u organizmu brzo nestaju. Ova tinktura je odlično prirodno sredstvo za glavobolju i zubobolju za lečenje upala grla.


Đumbir u kulinarstvu
Njegova oštra, prodorna i pikantna aroma daje specifičan ukus jelima kuhinje, posebno onima pripremljenim u voku. Svež đumbir koristi se u pripremi kako slanih tako i slatkih jela, dajući ljutu, ali i osvežavajuću aromu marinadama, prženim jelima, supama, kariju, žitaricama i svežem povrću. Svakako nov ukus daće plodovima mora, a teškim mesima, poput patke i svinjetine, smanjiće masnoću. Toplu i mirisnu notu daće poširanom voću, kompotima, testima za pripremu kolača i napicima. Sušeni đumbir ne može zameniti svež. Najbolje ga je koristiti u pripremi biskvita, peciva i klasičnog pudinga.


Нема коментара: