понедељак, 5. јануар 2015.

Lekovito drvo vere, sreće i snage



 
Hrast je sveto drvo starih Slovena, što je kod Srba dobrim delom sačuvano i nakon primanja hrišćanstva. Kod Srba se i danas koristi za badnjake, a stari običaj da se pod hrastom održavaju zborovi je u vezi i sa verskim uvažavanjem toga drveta. U toku turske vladavine Srbi su se zarad molitve, u nedostatku crkava, okupljali oko osvećenih hrastova
Hrast je poznat kao simbol snage i moći i u skladu sa tim mlado lišće ovog drveta se u narodnoj medicini daje onima koji su preležali težu bolest i neophodno im je da ojačaju. Za tu svrhu se prvo pomeša kašika meda sa vinom i vodom (po 1,25 dl) a kad provri time se prelije 25 grama mladog, malo svenulog lišća hrasta. Mešavina se stavi da još jednom provri, poklopi, sačeka 25 minuta, procedi i pije svakih pola sata ili sat po gutljaj. List hrasta se koristi i u slučaju zubobolje (prstohvat lišća skuvajte u 2 dl mešavine vode i jabukovog sirćeta pa, kad se ohladi, držite u ustima na bolnom zubu).
Hrastova kora sadrži tanine, organske kiseline, flavonoid kvercetin, triterpenoide, steroide, katehine, pantotensku kiselinu, vitamine B1, B2, B6, C, PP. Zbog ovih sastojaka ima jaka skupljajuća i antiseptička svojstva. Po potrebi, koristi se kao protivotrov u slučaju trovanja alkaloidima i teškim metalima.


Lekovito delovanje: čaj od mladog hrastovog lišca preporučuje se slabim Ijudima, rekonvalescentima, tuberkuloznim bolesnicima i bolesnicima koji boluju od srcanih bolesti. Caj priprernljen od mešavine hrastova lišca i drugih Ijekovitih biljaka koristi se u lecenju cireva svih vrsti, za želudac i cišcenje i jacanje krvi. Uvarak od mlade hrastove kore koristi se za grgljanje kod upale grla, protiv promuklosti i kad oteknu vratne žlezde. caj od mlade hrastove kore priprernljen s vinom i medom koristi se u lecenju protiv povracanja krvi iz želuca i pluca, kod krvavih proliva, kolere, griže i fistula u cmaru, kada zaustavlja krv i leci.
Od hrastove kore se pripremaju kupke i obloge protiv reumatizma, a uvarak se koristi za ispiranje grla, lečenje otečenih vratnih žlezda i promuklosti. Njime mogu i da se ispiraju rane nastale dugotrajnim ležanjem. Rakija u kojoj je odstajala hrastova kora prirodan je lek za bolesti jetre i kamena u žuči i bubregu.

Od davnina čaj od hrastove kore se koristio kod ženskih tegoba,  naročito kod pojačanog vaginalnog sekreta. Čaj od hrastove kore podgreje se  da bude mlak i uveče se koristi za ispiranje. Ovaj postupak ponavljati više dana. 

 
U narodnoj medicini prženi, oljušteni i samleveni žir koristio se za lečenje proliva, zapaljenja kože i sluznice, kao dijetetsko sredstvo i za posipanje nogu umesto talka. Kafa pripremljena od prženog žira koristi se kao lek za malaksalost, malokrvnost, nervozu, nesanicu, kostobolju, rahitis, od sluzi iz ušiju. Kafa od žira preporučuje se za cišcenje krvi, kod šecerne bolesti, nadimanja i otvorenih i zatvorenih šuljeva.

Нема коментара: