петак, 23. јануар 2015.

Leči i kiseo i sladak - KUPUS



Poznato je na stotine sorti kupusa širom sveta. U zavisnosti od podneblja gde su se ukrštali i sadili mogu biti manji ili veći i razlikuju se po obliku listova i boji. Prvi zapisi o uzgajanju kupusa datiraju iz Grčke u periodu 600 godina p.n.e. Kupus kakav danas poznajemo razvio se na teritoriji Severne Evrope na lokalnim farmama. Kupus se upotrebljava svež, a u zimskom periodu kiseli.
U našim krajevima predstavlja jednu od najkorišćenijih namirnica. Popularnost duguje tome što je relativno jeftin, sa niskom kalorijskom vrednošću, ali i zbog izuzetnih lekovitih svojstava.



Kupus se često nalazi na domaćoj trpezi, a obiluje i hranljivim i lekovitim sastojcima. Bogat je celulozom, koja poboljšava probavu, deluje povoljno na zacelivanje rana, preventivno pomaže kod prehlade i kašlja. Kupus je dragocena namirnica zbog sadržaja tartronske kiseline koja usporava pretvaranje šećera i ostalih ugljenohidrata u mast. To ga čini poželjnom namirnicom za smanjenje telesne težine. Slatki i kiseli kupus, ali i rasol, narodni su lekovi protiv hroničnog zatvora. 

Kupus je namirnica male energetske vrednosti, u 100 g ima 25 kalorija, bogata hranljivim i biološki vrlo vrednim materijama, kao što su hidrosolubilni vitamini koji se rastvaraju u vodi. U 100 g kupusa ima 50 mg vitamina C, što zadovoljava celodnevne potrebe,a time parira limunu i narandži. Sadrži i vitamin A, kalcijum, belančevine, kao i određeni procenat gvožđa. Kupus sadrži i hlorofil, koji je biljni hemoglobin, i može da se upotrebljava kod svih vrsta oboljenja, pa čak i anemija. Ono što ga posebno izdvaja jeste dobar odnos kalcijuma i fosfora, zbog čega telo lako koristi kalijum iz tog povrća.  Poželjno je da se ova namirnica nalazi na jelovniku dece i odraslih 365 dana godišnje, najbolje u svežem obliku, kao salata.

Lekovitost
U narodnoj medicini kupus je dobro poznat po brojnim lekovitim svojstvima. Ispitivanja su potvrdila da ima antioksidansno i antiseptičko dejstvo, jača imunitet i povoljno deluje u slučaju brojnih bolesti i tegoba: artritisa, bolesti srca i krvnih sudova, bronhitisa, glavobolja, gihta, ekcema, istegnuća mišića i ligamenata, malokrvnosti, mamurluka, modrica, osteoporoze, plućnih bolesti, povišenog holesterola, prehlada i kašlja, proširenih vena, kožnih bolesti, regulisanja varenja, reume, stresa, uganuća, čireva i bubuljica, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.Redovnom upotrebom povrća iz porodice kupusnjača može efikasno da se smanji rizik od pojave kancera. Materije koje se smatraju „odgovornima“ za ovakvo delovanje povrća su fitohemikalije, biološki aktivni biljni molekuli koji u saradnji sa vitaminima i mineralima povoljno deluju na zdravlje. 

Dugotrajnim kuvanjem značajno se smanjuje nutritivna vrednost ove namirnice. Da bi se to sprečilo prilikom kuvanja, kupus treba staviti u vruću umesto u hladnu vodu. Kuvani kupus, sladak i kiseo, teško se vari: sirov kupus želudac preradi za dva, a kuvani za četiri sata. Kuvani sladak kupus ne bi trebalo da jedu oni koji imaju slab želudac. Ako vas kupus nadima, odstranite koren i tvrda rebra i koristite samo lišće.


Sok od svežeg kupusa
Potvrđeno je da sokom od svežeg kupusa može uspešno da se leči čir na želucu i upala debelog creva. Od 100 g kupusa ceđenjem se dobije 50 ml lekovitog soka. Pije se između obroka, u kombinaciji sa jabukom, zbog prijatnijeg ukusa.

Protiv laringitisa
Uzeti 1-2 kašičice meda i  pomešati sa sokom od kupusa. 

Protiv kolitisa
Pomešati sok od kupusa sa sokom od šargarepe i uzimati ujutru na prazan stomak.

Lečenje čira na želucu
Pre obroka uzeti kašičicu maslinovog ulja i 3 čaše soka od kupusa. Tokom ove terapije izbegavati testenine, hleb i prženu hranu.

Rasol
Blago kiselo-slana tečnost,koja se dobija vrenjem kupusa. Utoku fermentacije kupusa, voda kojom je bio naliven, fermentira zajedno sa kupusom. Rasol je izuzetno bogat mineralima i vitaminom C kao i kupus, a lakši je za varenje,jer ne sadrži vlakna. Ako nije slan, u toku dana se preporučuje jedna čaša dnevno. Ne preporučuje se konzumiranje rasola osobama koji pate od povišenog krvnog pritiska.

Obloge od lista i rasola
Listovi kupusa stavljaju se na opekotine, rane, čireve, uboje a sumpor u ovoj namirnici leči od reumatizma. Ako se listovi koriste za obloge, trebalo bi ih dobro oprati, iseći jake žile, i izgnječiti oklagijom ili flašom da budu svuda jednako ravni. Preko lista staviti gazu, fiksirati i ostaviti oblog da deluje oko 12 sati. Po potrebi, oblog može da se zameni novim.



Mastitis – dojiljama je oblog od listova kupusa itekako poznat, jer ima umirujuće dejstvo i smanjuje upalu mlečnih žlezda i olakšava laktaciju.

Proširene vene- u lečenju proširenih vena primenjuju se razne metode,ako ste skloni prirodnom lečenju,pomoćiće vam obloge od svežih listova kupusa.

Uganuća i otoci- kod uganuća i oteklina pomoćiće vam ako na bolno i upaljeno mesto stavite oblog od lista kupusa,jer ima umirujuće dejstvo.

Ujedi insekata i čirevi na koži
Na bolna mesta nakon ujeda insekata i čireve stavljaju se, osim listova, i oblozi od rasola. Čim se takav oblog ugreje, treba ga promeniti, a ako previše nagriza kožu, trebalo bi rasol u velikoj razmeri razrediti vodom.

Upotreba u kuhinji
U našoj narodnoj kuhinji kupus je jedno od najčešće korištenih povrća, pa tako se od njega spremaju salate, kuva se sladak kupus, kiseli kupus, sarma( nezaobilazna na svečanoj trpezi ), kuva ukusni podvarak, a kiseli kupus je vrlo čest nadev raznih domaćih pita. Preporučuje se pripremanje u kombinaciji sa mesom, jer smanjuje količinu manoće unete u organizam.

Нема коментара: