петак, 16. јануар 2015.

Dnevna doza zdravlja


Jačanje imuniteta je prvi korak u prevenciji nastanka neke bolesti. Ishrana igra značajnu ulogu u jačanju imuniteta, a postoje i pića koja su pristupačna i jednostavna za pripremu. Zbog njih će vaš imunitet biti jači, vaše telo dobiti potrebnu energiju,dovoljnu da izdržite i najnapornije momente tokom dana. Napitke pripremajte od svežeg sezonskog voća i povrća, najbolje ujutru,jer ce sve korisne sastojke vas organizam najbolje tada iskoristiti. Ne zahtevaju puno vremena za pripremu,a snabdece vaš organizam svim potrebnim mineralima i vitaminima, kako bi se dobro osećali. Kada jednom probate,videćete da će vrlo brzo,ovi napitci postati deo vaše jutarnje svakodnevnice.

Sok od narandže
Ljudi sok od narandže najčešće piju u jutarnjim satima, i to uz doručak. Ipak, sok od naranče je piće koje zaslužuje da ga pijete cijelog dana. Narandža je odličan izvor vitamina C, koji podstiče proizvodnju belih krvnih zrnaca,a one čine obrambeni sistem vašeg tela. Bela krvna zrnca će povećati nivo antitela i interferona, koji pomažu telu da prevlada bolest.
Sok od brusnice
Osim što je odličan izvor vitamina C, brusnica ima antibakterijsko delovanje na područje urinarnog trakta. Smanjuje rizik od nastanka infekcija urinarnog trakta i olakšava mokrenje. Sok od brusnice može biti kiselkastog ukusa,pa ga možete zasladiti medom, koji će sok učiniti još lekovitijim.
Zeleni čaj
Bogat je izvor polifenola, antioksidansa koji smanjuju nivo slobodnih radikala u telu. Zeleni čaj će smanjiti rizik od nastanka raznih bolesti, ojačaće imunitet i zaštititi zdravlje usne šupljine.. Zeleni čaj pripremite s medom i limunom kako biste dobili pravi lekoviti napitak.Potrebno je naglasiti da zeleni čaj sadrži kofein,pa bi oni koji su na njega, osetljivi trebali izbegavati ovaj napitak.
Sok od limuna
Limun je jedno od najpristupačnijih vrsta voća, a ima čudesne prednosti za zdravlje. Obiluje vitaminom C i antioksidantima koji jačaju imunološki sustav. Iako je kiselog ukusa, limun ima alkalno delovanje, zbog čega je odličan i za osobe koje imaju povećanu nivo želudačane kiseline.
Sok od crne rotkve
Rotkva sadrži beta karoten, vitamin C, karotenoide, sumpor, kalcijum, gvožđe i mangan. Ovaj napitak može poboljšati kognitivne funkcije, pročistiti krv i vene ali i  pospešiti rad jetre i bešike.
 Sok od kivija
Kivi je prepun vitamina koji su neophodni za jak imunološki sastav. Sok od kivija će vam pružiti veliku količinu vlakana i kalijuma, a to vas može zaštititi od nastanka srčanih bolesti. Pripazite da ne pretjerate s konzumacijom kivija ,jer u prevelikim količinama može imati štetne posljedice.
Sok od brokolija
Redovna konzumacija brokolija će značajno ojačati vaš imunološki sistem. Ovo povrće sadrži beta karoten, vitamin C i B1, kalcijum, proteine, kalijum i sumpor. Sok od samog brokolija može imati intenzivan ukus ,pa ga možete mešati sa nekim lakšim sokovima.
Sok od šargarepe
Ovo slatkasto piće odgovara deci i odraslima. Šargarepa je bogat izvor vitamina C i B, kalijuma, gvožđa, natrijuma i fosfora. Osim što može ojačati imunitet, šargarepa može poboljsati funkciju jetre, poboljšati kognitivne funkcije, sačuvati zdravlje očiju i probavnog trakta,ali i doprineti lepoti i boji vaše kože.



Sok od cvekle
Sok od cvekle, ima pozitivan učinak na organizam,naročito kod anemičnih osoba. Gvožđe u cvekli poboljšava obnavljanje i aktivnost crvenih krvnih zrnaca. Betacian  se apsorbuje u krv i povećava sposobnost krvi da prenosi koseonik i do 400 odsto. Sok od cvekle pijte obavezno uz dodatak limuna,jer je na taj naćin iskorištenost gvožđa jedino moguća. ZBog folne kiseline koju cvekla sadrži,ovaj sok je naročito preporučljiv trudnicama.
Sok od bobičastog voća
Bobočasto voće poseduje veliku količinu vitamina E,B i C,elaginsku kiselinu(naročito borovnice),pvoljno utiče na urinarni trakt,kardiovaskularni sistem,otklanja stres i daje telu energiju.Ovo voce je izuzetno prijatnog ukusa,pa konzumiranje napitaka  predstavljati pravo zadovoljstvo.
Sok od nara
 Bobice nara, između ostalog, sadrže i fitoestrogene koji pomažu da se "pobunjeni" hormoni dovedu u ravnotežu. Zbog toga je ova voćka blagotvorna za žene tokom menstrualnog ciklusa, a posebno u klimakterijumu i menopauzi jer ublažava ili sprečava nagle promene raspoloženja i napade vrućine. A, jačem polu nar snižava vrednost antigena koji ukazuje da sa prostatom postoji problem,jedna čaša soka od nara sprečiće ove pojave,a pošto sadrži antioksidativna svojstva ako ga redovno koristite učiniće vas mlađim i svežijim svakog dana.
 Smoothie
Ukoliko su vam gore navedeni sokovi možda neprijatni za kombinaciju ili vama neodgovarajućeg ukusa, ostaje nam da vam preporučimo da napravite sokove od nešto egzotičnijeg voća takozvane smootie sokove.  Na taj način možete kombinovati voće onog ukusa koji vama najviše prija i bar na taj način obezbedite sebi odredjeni unos vitamina minerala i vlakana i oni će vam obezbediti ZDRAV ŽIVOT - SREĆAN ŽIVOT.


Нема коментара: