четвртак, 22. јануар 2015.

Boginja među biljem - Nana



Poreklom je iz Evrope, ali se danas uzgaja širom sveta. Prvi put se spominje u grčkoj mitologiji koja kaže da je nimfu Mentu zavodio Had, bog Podzemlja, čija je kraljica Persefona postala ljubomorna i pretvorila je u biljku, mentu. Mnogi je vole zbog njenog prijatnog mirisa i osvežavajućeg ukusa, pa se osim u svrhe lečenja koristi i u kuhinji kao začin koji naglašava svežinu i upotpunjuje ukus, kako slatkih tako i slanih jela. Postoji više vrsta i podvrsta mente, tako da imamo divlju nanu (mentha spicata – spermint), i njenu podvrstu ljutu mentu, pitoma nana (mentha piperita – pepermint). Menta ili metvica, kod nas poznatija kao nana, široko je rasprostranjena i najčešće korištena lekovita  biljka. Mada raste samoniklo, kao korov, potpuno je sigurna za upotrebu i veoma dobro sredstvo za ublažavanje raznih zdravstвenih tegoba, a uz sve to, prijatnog je ukusa!  Najčešće koriste njeni sušeni listovi za pripremu čaja,ali i sveža u kuhinji.




Nana sadrži antioksidante i fitonutrijente koji pomažu u varenju hrane, smanjuju nadutost i grčeve u stomaku. Jedna šolja čaja od nane posle jela blagotvorno deluje na sam proces varenja. Listovi nane su bogati kalcijumom, fosforom, vitaminima C, D, E i malim količinama vitamina B kompleksa koji jačaju imuni sistem i čine ga spremnijim za borbu protiv infekcija i raznih inflamantornih bolesti. Žvakanjem nekoliko svežih listova nane na dan sprečićete nastanak lošeg zadaha, kao i oralnih infekcija, zahvaljujući njenom antiinflamantornom dejstvu.
Mnogobrojne kreme koje se nanose na bolne delove tela sadrže ekstrakt nane. To je zato što nana postiže efekat hlađenja, što čini da bolno područje trenutno utrne i da dođe do olakšanja. Takođe, inhaliranje pare ekstrakta nane opušta nerve i daje osećaj smirenosti i indirektno umanjuje bol.Neke studije su pokazale da nana ima potencijalno antiinflamantorno i antibakterijsko dejstvo. Naime, salicilna kiselina kojom obiluje deluje blagotvorno na upalne procese kože, svrab i akne.

Lekovitost
Leči grčeve, želudačnu nervozu, osip... U prošlosti, čaj od mente koristio se kao sredstvo u borbi protiv glista, za smanjenje nadražaja na povraćanje, protiv kolere, bola u uvu i krvavih sekrecija iz pluća. Danas se čaj od listova nane upotrebljava kao pomoćno sredstvo u ublažavanju simptoma lošeg varenja: grčeva, nadutosti, želudačne nervoze, gorušice, nadraženosti creva, povraćanja i zatvora. Može olakšati menstrualne tegobe, pomoći kod upale sluzokože u ustima i nakupljanja katara u gornjem delu disajnih puteva, a često se preporučuje kao sredstvo protiv nesanice. Oblozi od mente koriste se i za osip i crvene oči, a čaj ublažava menstrualne bolove. Posle šolje čaja, osećaj gladi je zaustavljen kratko vreme. Redovnim udisanjem mirisa nane može se umanjiti osećaj gladi i tako smanjiti unos kalorija.



 

ČAJ OD NANE PRIMENA


Čaj za opuštanje
Jedno od važnih dejstava nane je ublažavanje stresa. Sadrži veće količine triptofana, koji podstiče stvaranje serotonina, odgovornog za raspoloženje i za umirenje i jačanje nerava. Kombinovana s ruzmarinom i matičnjakom pojačava psihičku otpornost i leči emotivnu nestabilnost. Čaj se priprema tako što se pomeša ista količinu te tri biljke te se ukupno jedna kašika mešavine prelije šoljom vrele vode i ostavi da 10 minuta. Pije se dnevno tri šolje, najbolje pre glavnih obroka.
Čaj protiv dijareje i bolesti organa za varenje
Napravi se mešavina od nane i kamilice, u jednakom odnosu. Tri velike kašike ove mešavine prelije se s pola litra kipuće vode i ostavi da stoji dva sata, pa procedi. Ovaj čaj mogu da piju i deca.
Protiv nesanice
U 60 grama hmelja (Humulus lupus) dodati po 20 grama mente i matičnjaka (Melissa officinalis), pomešati, pa od toga tri velike kašike prelit s pola litra kipuće vode. Poklopiti i posle dva sata procediti.
Isto je efikasno ako se pomeša 10 grama nane i valerijane (macina trava, odoljen – Valeriana officinalis) i preliti sa 2,5 dl kipuće vode. Piti pre spavanja.
Protiv migrene
Pet kapi eteričnog ulja mente na kocki šećera ili keksu deluje protiv vrtoglavice, migrene, glavobolje i mučnine.
Nana se, osim za lekovite čajeve, koristi se i kao začin uz razna jela, posebno za jela od mesa i divljači. Postoji više vrsta mente, a pripada familiji usnatica, kao i origano, majčina dušica, ruzmarin, lavanda, bosiljak i drugi.
Sok od nane
Svežu nanu operite hladnom vodom. Zatim je sitno isecite. Usitnjenu nanu pomešajte sa 5-6 kašika meda i limunovim sokom po ukusu i dobro izgnječite. Sve prelijte sa 3l vode i ostavite da odstoji 24h.Posle 24h procedite sok kroz gazu. Dobijeni sirup sipajte u staklene flaše ili u plastične ukoliko želite da ga zaledite.
Eterično ulje i tinktura
Eterično ulje nane se preporučuje kod astme, bronhitisa, glavobolje, loše probave, migrena, kod boli u mišićima, problema sa zglobovima, mučnine, upale sinusa, umornih i otečenih stopala, te zubobolje i vrtoglavice. Ipak, sa upotrebom ulja budite oprezni, jer može izazvati alergijske reakcije, a nipošto ga nemojte koristiti za bebe.
Domaca tinktura od nane
- kašika listova pitome nane
- 2 dl alkohola (70 %)
Usitnjeno lišće stavite u staklenu flašicu, dodajte alkohol, dobro zatvorite i stavite na toplo mesto. Posle četiri do šest sedmica procedite, razlijte u manje bočice i čuvajte na tamnom mestu. Protiv migrene i glavobolje gazu ili lanenu krpu natopite tinkturom, kao oblog stavite na čelo i držite sve dok bol ne prođe.



  
Menta u kuhinji
Menta se u kuhinji koristi najviše kao začin koji ističe ukus brojnih poslastica.Osim toga, neizostavna je u pripremi jagnjetine, a povrću daje posebnu aromu.Omiljena je posebno leti jer hladi i osvežava. Pored mladog krompira, odličnose slaže i sa drugim povrćem poput paradajza, krastavaca, graška i šargarepe.U pripremi poslastica sigurno nećete pogrešiti ako mentu dodate voću poput pomorandže, limuna, ananasa i dinje, dok kombinaciji sa čokoladom malo ko može odoleti. Od začina se dobro slaže s peršunom, korijanderom, kardamonom i bosiljkom, ali i belim lukom.


Нема коментара: