петак, 16. јануар 2015.

Lepotica magičnog dejstva i mirisa



Da bi telo posle kupanja, ali i veš lepše mirisao žene u drevnom Rimu stavljale su u vodu cvetove lavande. To je i bio povod da na osnovu glagola "lavo" što znači prati, ova biljka dobije latinski naziv Lavandula officinalis. Osim za pranje ova biljka se koristila kao lek u slučaju problema sa varenjem, kao i da smiri nemirne živce. Neobična ljubičasta boja lavande, mešavina je crvene i plave, koje simbolišu strasti i mentalne sposobnosti. U lekovite svrhe priprema se čaj, biljne kapi, etarsko ulje, kupke, sredstva za inhalaciju




Postoji vise vrsta lavande, ali samo njih četiri se koriste za proizvodnju ulja, a to su:
  • Francuska lavanda - najčešće se koristi za proizvodnju parfema.
  • Prava ili engleska lavanda - koristi se u aromaterapiji i medicinske svrhe.
  • Portugalska lavanda - koristi se u proizvodnji kozmetičkih proizvoda.
  • Holandska lavanda - koristi se za lečenje prehlade, kašlja i opuštanje mišića.
Cvet koji se najčešće bere u julu i avgustu obiluje etarskim uljima, taninom i drugim lekovitim supstancama.Osim toga laboratorijska istraživanja su potvrdila da je reč o prirodnom antiseptiku i da čaj od cvetova lavande može da se koristi da se namažu ogrebotine i druge manje povrede ili da se pije u slučaju respiratornih i drugih infekcija. Lavanda deluje i kao analgetik, tako da smiruje migrene i bolove u zglobovima, ali i normalizuje krvni pritisak, pospešuje mokrenje, ublažava nesanicu i depresiju. Lavanda blagotvorno deluje na želudac i matericu, smanjuje nadimanje, pospešuje i otklanja menstrualne tegobe. Koristi se kod alergija, astme, bronhitisa, upale grla. Preporučuje se i kod lupanja srca, grčeva u crevima, pospešuje lučenje žuči. Na koži, posebno masnoj, postiže odlične rezultate, uklanja akne, pomaže kod dermatitisa, psorijaze, ekcema, opadanja kose. Narodni lekari je koriste kod upala sinusa, konjuktivitisa, bola u uvu, neprijatnog daha.

 Ulje lavande
Sobzirom na to da je snažan antiseptik i sprečava razmnožavanje bakterija, od lavande se prave obloge za opekotine i rane koje podstiču obnavljanje tkiva. Etarsko ulje ove biljke ima posebnu vrednost, ima dezinfekcionu moć kao alkohol, a ne peče. Aromaterapeuti ga zovu "majkom etarskih ulja". Najbolji efekat postiže u dejstvu sa kamilicom, ruzmarinom i žalfijom, jer ove biljke pojačavaju dejstvo lavande. Udisanje esencijalnog ulja u trajanju od pet minuta, smanjuje nivo kortizola (hormona stresa). Dokazano je da kortizol podiže krvni pritisak .Takođe, udisanje pospešuje izbacivanje slobodnih radikala iz organizma. Osim toga, deluje stimulativno na rad mozga i prijatno osvežava prostorije. Kod upale grla i promuklosti, za ispiranje se koristi razređeno ulje. Kap ulja sipa se u čašu mlake vode i grgoće.


Opadanje kose
Preparat se priprema tako što se 15 grama osušenih cvetova lavande pomeša sa 25 grama suvih cvetova kamilice. Prelije sa 3 dl vode i zagreje do vrenja. Procedi se i ohladi, u zatim doda 0,5 dl limunovog soka. To se dodaje poslednjoj vodi za ispiranje kose, a dužom primenom dlaka prestaje da opada, postaje sjajna i zdrava.
Pospešuje probavu i apetit
Ulje lavande povećava pokretljivost crijeva, stimuliše  proizvodnju žuči, koja pomaže kod ublažavanja probavnih smetnji idijareje. Jedno istraživanje je pokazalo da udisanje mirisa lavande u razdoblju od 15 minuta povećava apetit za 15%. Dakle, lavanda može biti savršeni oblik terapije za ljude koji pate od poremećaja ishrane.
Kupka za opustanje
Kašičica soli ili meda pomeša se sa deset kapi ulja lavande i doda u vodu za kupanje. Ukoliko se tretiraju samo noge, dovoljno je tri do pet kapi. Ova kupka smiruje nervni sistem, ublažava napetost i menstrualne tegobe, visok krvni pritisak i grčeve u crevima.
Protiv nesanice
U litar vode sipa se dve kašike biljne mešavine (po 50 grama suvih cvetova lavande, kantariona, korena jagorčevine i odoljena). Poklopi se i kuva na niskoj temperaturi 10 minuta. Skloni se sa ringle, procedi i u toku dana pije tri do četiri šolje. Čaj se čuva u termosu, jer je važno da bude topao i da se pije gutljaj po gutljaj.,

Нема коментара: