понедељак, 12. јануар 2015.

Objavite rat virusima!!!

Ova mala voćka poreklom iz Kine, prepuna je vitamina i minerala koji blagotvorno deluju na celokupnu zdravstvenu sliku. Intenzivnog je ukusa, sočan, kremast i s crnim semenkama. Kivi je jedna od najzdravijih namirnica. Prepun je antioksidanta i sadrži vitamin C, i to u većoj količini od narandže. Odličan je izvor vlakana, vitamina A i E.
 
 
Lekovitost kivija
Kivi je voće koje bi trudnice svakako trebale uvrstiti u ishranu, jer je bogata i vitaminima iz B grupe koji pomažu zdravlju i pravilnom razvoju fetusa. Preporučuje se i ljudima s povišenim krvnim pritiskom je sadrži kalijum. Bogat je vlaknima, raznim vitaminima i mineralima koji su, između ostalog zaslužni za dobru probavu, snižavanje holesterola, očuvanje vida, jačanje imuniteta i izbacivanje toksina iz organizma.
 Za lepo lice i blistav ten
Konzumirajte ga svežeg  i uverite se u njegove dobre strane, a primetićete i promene na vašoj koži, jer je kivi štiti od isušivanja i čini nežnom, što je od posebne važnosti u ovim hladnim danima. Zbog bogatog sadržaja vitamina C i  voćnih kiselina, kivi je čest sastojak proizvoda za negu lica i tela. Kivi reguliše lučenje masnoće kože, sužava proširene pore i usporava starenje. 
Izmiksati jednu bananu, jedan kivi, pa smesu naneti na lice i na vrat i ostaviti da deluje 20-ak minuta. Nakon toga lice isprati mlakom vodom. Ova maska je odlična kako za čišćenje kože (jer semenke rade piling) tako i za njenu hidrataciju.
Štiti oči Vitamini A, C i E imaju antioksidativno delovanje. Nekoliko istraživanja je dokazalo kako kivi može smanjiti rizik od nastanka staračke makularne degeneracije, i to za 36%. Kivi sadrži lutein i zeaksantin, materije koje se prirodno nalaze u ljudskom oku. Lutein pomaže kod filtriranja štetnog plavog svjetla, što pomaže u sprječavanju bolesti oka uzrokovanih starenjem.
Štiti disajne organe
Jedno istraživanje je pokazalo da kivi može sprečiti bolesti disajnih organa, a naročito se učinkovit pokazao kod dece. Istraživanje je pokazalo da 5 do 7 porcija kivija tjedno može smanjiti kašalj za 27%, kratkoću daha za 32%, nadraženost nosa za 28% i kronični kašalj za 25%. Za sve to je zaslužan vitamin C.


Štiti kardiovaskularno zdravlje
Pokazalo se da ako jedete kivi svako jutro, on može imati učinak jednak aspirinu, za koga je poznato da sprečava nastanak krvnih ugrušaka.  Kivi smanjuje nivo triglicerida u krvi za čak 15%. Na taj način sprječava nakupljanja naslaga na zidovima arterija, te čuva zdravlje srca i krvnih sudova. Kivi je bogat izvor elektrolita kalijuma, koji igra važnu ulogu u održavanju nivoa tečnosti u telu, na taj način reguliše krvni pritisak.
Štiti od raka
Flavonoidi i karotenoidi koji imaju antioksidativno delovanje štite telo od slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu uzrokovati niz bolesti, uključujući i rak. Kivi štiti od oksidacionih procesa u organizmu, zbog čega se rizik od nastanka raka još više smanjuje.
Štiti probavni sistem
Kivi je odličan izvor vlakana, koja održavaju probavni sistem zdravim. Unos vlakana je odličan način da probavni sistem oslobodite od toksina i sprečite nastanak raka debelog creva.
Snižava kolesterol
Vlakna u kiviju mogu smanjiti nivo lošeg (LDL) holesterola. Kako smanjuje nivo holesterola, tako smanjuje i rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Pravilan unos kalijuma je ključan za zdravo srce, a kivi je jedan od najboljih izvora kalijuma.


Energetska bomba protiv virusa i prehlade
Oljuštiti iseckati po jedan kivi, narandžu, šargarepu, jabuku, bananu, limun ili limetu dodati 2 kašike meda i samleti voće. Po želji može se dodati i voda. Ovaj napitak je izuzetno bogat vitaminima, pije se kako preventivno, za jačanje imuniteta, kao i kada je prehlada već nasupila. Preporučuje se da se pije ujutru.
iginalno objavljeno na stranici www.lepotaizdravlje.rs/zdravlje/ishrana/kivi-vitaminska-bomba-2 © Lepota i zdravlje
Kivi jača imunitet, reguliše krvni pritisak i probavu, pomaže u lečenju respiratornih oboljenja, gla...

Originalno objavljeno na stranici www.lepotaizdravlje.rs/zdravlje/ishrana/kivi-vitaminska-bomba-2 © Lepota i zdravlje
Kivi jača imunitet, reguliše krvni pritisak i probavu, pomaže u lečenju respiratornih oboljenja, gla...

Originalno objavljeno na stranici www.lepotaizdravlje.rs/zdravlje/ishrana/kivi-vitaminska-bomba-2 © Lepota i zdravlje

Нема коментара: