недеља, 25. јануар 2015.

Rajsko voće - Smokva (Ficus carica )





Smokva je mala voćka prijatnog ukusa čija je sočna mesnata unutrašnjost obložena brojnim tankim ljuspicama. Konzumiraju se cele, sa ljuskom ili bez nje, sveže i osušene.Boja im varira od braon do purpurno crne. Trenutno je u svetu poznato na stotine različitih sorti smokvi. Razlikuju se po veličini i boji ali je ukus jedinstven za svaku sortu. Najpoznatije sorte smokvi su Zelena Mediteranska smokva i Smirna, sorta smokvi koja je nastala na području Turske. Smokva je spominjana još u knjigama Starog i Novog Zaveta. Generalno drvo smokve dostiže malu visinu, oko 3 metra, ali se grane veoma šire tako da širina krošnje smokve može da bude i 15 metara. Listovi smokve su veliki, svetlo zelene boje. Smokve spadaju u osetljivije voće tako da sveže ne mogu dugo da opstanu nakon branja. Danas se na tržištu najviše nalaze suve smokve ( oko 90 % ukupne prodaje ploda).

  
Zbog mnoštva minerala i vitamina koje sadrži, suva smokva je odlična za užinu. Ona će vam u trenu vratiti izgubljenu energiju, oslobodiće vas nervoze i nesanice, poboljšati vaše pamćenje . Poboljšaće koncentraciju, jer pozitivno stimuliše rad ćelija i podstiče razmenu materija u mozgu. Suve smokve su veoma zdrave i hranljive, a malo je poznato da sadrže više kalcijuma od kravljeg mlijeka. Zbog velike količine bakra koju sadrži preporučuje se onima koji pate od anemije, jer bakar podstiče bolju proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, a zbog koncentracije kalijuma reguliše krvni pritisak. Suve smokve su borac protiv osteoporoze i samo desetak ovih plodova dnevno preventivno utiče na gubitak koštanog tkiva.
Usporava starenje, bori se protiv slobodnih radikala, bogata je antioksidansima, ubrzava metabolizam i još mnogo toga. Voćka koja puno daje, a malo joj treba, tek siromašno tlo i po koja kap vode, hvale vredna i namirnica koja je poznata po lekovitim svojstvima.Smokva je rajsko voće koje obnavlja, osnažuje, održava zdravlje i briše bore.
Pred vama je 7 razloga da svaki dan pojedete suvu smokvu i pomognete mozgu, jetri i  svojoj dugovečnosti.
 
1. Visok nivo magnezijuma
Magnezijum je jedan od osnovnih elemenata koji štite naš nervni sistem od stresa. Vrlo je bitan za kosti, imunitet, zdravlje mozga. Podstiče zdravlje i vitalnost, leči brojne bolesti i znatno usporava proces starenja. Suve smokve sadrže trostruko više magnezijuma nego sveže.

2. Obiluje kalijumom, kalcijumom, gvožđem, fosforom, bakrom, vitaminima B6, C i betakarotenom.
Vrlo nizak sadržaj masnoća i veći sadržaj vlakana nego bilo koje drugo voće i povrće jedan su od razloga zašto bi smokvu trebali konzumirati svaki dan. Pektin je topivo vlakno koje smanjuje holesterol u krvi, dok triptofan pomaže kod problema s cirkulacijom i kod nesanice.


3. Visok nivo prirodnih šećera
Visok nivo fruktoze osiguratće da vaš mozak radi brže, bolje prima i razvrstava informacije. Naravno oprez postoji kod dijabetičara prilikom konzumacije suvih smokava koje sadrže dvostruko više šećera nego sveže.

4. Suve smokve izvrstan su izvor brojnih nutrijenata
Ujedno su praktičan i nutritivno vrijedan obrok za sportiste rekreativce i profesionalce, a u kombinaciji sa orašastim plodovima mogu poslužiti kao idealan među obrok. Čaj od smokve liječi bolesti jetre, grla, disajnih organa, žučnog kamenca, bešike.

5. Sadrže biljne sterole
Dokazano je povoljno djelovanje na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve vežu se na molekule holesterola u crevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

6. Antikancerogena delovanja
Brojna istraživanja otkrila su vezu sa potencijalnim antikarcinogenim delovanjem, benzaldehid i kumarini kojima smokva obiluje.

7. Jača libido
Barske, turske ili koje god nađete, znajte: Zbog mangana suva smokva jača libido.
Posle sušenja u smokvi se deset puta povećava količina natrijuma, kalijuma i gvožđa skoro tri puta, kalcijuma oko pet puta, magnezijuma četiri puta, ali se smanjuje količina fosfora. Osim toga suve smokve sadrže i mangan, bakar, selen, cink.
Mangan blagotvorno utiče na libido muškarca, a posebno ako se smokve jedu sa bademima i urmama, kalijum dovodi u normalu povišen krvni pritisak, dok obilje vlakana kao i omega 3 i omega 6 kiseline snižavaju nivo lošeg holesterola i obezbeđuju elastičnost krvnih sudove i čiste ih od naslaga.
 




8. Uništava bakterije u želudcu
Bakterije u želucu su veoma česta bolest u današnje vreme. Leče se jako dugo i teško. Dokazano je da su smokve sa maslinovim uljem najbolje za tu vrstu bolesti. U teglu stavite suhe smokve, zatim ih prelijete domaćim maslinovim uljem. Smokve možete izrezati na 4 dela. Trebalo bi da stoje bar 4o dana pa onda svako jutro uzimajte pre jela po jednu smokvu. Trebate uzimati i po malu kašičicu maslinovog ulja u kojem stoje smokve. Ako ne možete čekati onda napravite dve tegle pa jednu počnite uzimati nakon sedam dana stajanja. Da bi izlečenje bilo što bolje, trebate svoju ishranu da uskladite sa lečenjem. Jedite kuvanu blagu hranu, ne previše začinjenu .Nemojte jesti kiselo. Izbegavajte masna mesa, naročito suhomesnate proizvode. Hranu pripremajte na maslinovom ulju. Što više jedite sveže hrane. Istraživači su dokazali da smokve zajedno sa maslinovim uljem leče puno bolesti, a neke od njih su hemoroidi, crevna oboljenja, bronhitis.

Нема коментара: