уторак, 13. јануар 2015.

Recite NE kašlju!!!

Crni i beli slez su biljke koje su cenili još stari Kinezi pre 5000 godina za rastvaranje sluzi i otklanjanje probavnih i disajnih smetnji. Obe su višegodišnje biljke koje rastu na livadama veoma su rasprostranjene u svim krajevima, pa su tako lako dostupne za pronalaženje. Veoma interesantno u vezi obe biljke je to da se čitava biljka može koristiti i da su svi njeni delovi lekoviti.

BELI SLEZ

 

Beli slez je trajna biljka s mesnatim, jakim i razgranatim korenom bele boje. Raste na nasipima, uz reku, na vlažnim livadama i na poplavljenim područjima. Može se uzgajati i u vrtovima. Lekoviti delovi ove biljke su koren koji je snažan vretenast manje više razgranat pa se kopa u proleće ili jesen, uglavnom nakon cvetanja.
On se prvo dobro opere, oguli se kora, uzduž preseče i mora se brzo osušiti kako ne bi počeo da truli, Od cele biljke koren je najzdraviji. Beli slez je biljka bogata sluzi koji deluje veoma umirujuće na nadražena ili upaljena tkiva. 
Na koži se može koristiti za apscese, sujedice, varikozne vene i čireve a ako ga pijemo leči čireve u ustima i želudcu, od entertista i kolitisa, upale u probavnom sistemu.
List sleza češće se koristi za lečenje raspiratornih problema, poremećaja mokraćnih kanala.
Zbog velike količine sluzi koju sadrži koren belog sleza nezamenljiv je kod svih upala disajnih puteva, za izbacivanje sekreta kod ljudi obolelih od astme ili bronhitisa, a naročito je dobar jer ga za sve ovo mogu koristiti i veoma mala deca. Ukoliko vaše dete ima problema sa disanjem ili začepljenim nosem, bez bojazni da će mu oštetiti sluzokožu kao kupljeni preparati, možete mu ukapavati ohladjen čaj od ovog korena.
Čaj od belog sleza:
- 2 kašikice listova preliti sa 1,5 dl vrele vode i ostaviti da odstoji 15 minuta.
- 15 grama korena staviti u 1,5 dl hladne vode i ostaviti da odstoji 3 sata.

CRNI SLEZ 

Crni slez je višegodišnja biljka sa dobro razvijenom zeljastom stabljikom koja naraste i preko 1 m u visinu . Stabljika je okrugla , razgranata , više ili manje dlakava , a pri dnu često odrvenjena . Listovi stoje na dugim peteljkama i okruglastog su , bubrežastog oblika . Po rubu su razdeljeni na 5-7 režnjeva . Iz lisnih pazušaca izbijaju po 2-4 velika pravilna cveta , sastavljena od 5 blijedoružičastih ili ljubičastih latica na kojima se ističu tamnije pruge . Biljka cveta maj-septembar Plod je spljošteni okrugli kalavac koji se raspada na 10 jednosjemenih suvih plodića . Koren biljke je vretenast , slabo razgranat i mesnat . Biljka raste u blizini mesta , na zapuštenim zemljištima , po jarcima i livadama . Sakupljanje biljnih delova
Lekoviti su svi delovi biljke, koren, listovi i cvetovi . Za lek se beru prvenstveno listovi , od juna pa sve do sredine septembra, i cvetovi za vreme cvetanja biljke . Listovi se beru sa što kraćom peteljkom i to samo potpuno zdravi listovi koji po sebi nemaju nikakvih mrlja . Cvetovi se smeju brati samo po suvom vremenu kada su potpuno otvoreni . I cvetovi i listovi suše se u hladu u veoma tankom sloju , na toplom i provetrenom mestu . Cvetovi pri tom ne smeju promeniti boju . Koren biljke iskopava se u martu , aprilu i oktobru . Seme se sabira nakon što sazori u avgustu i septembru .
Lekovitost biljke
Svi delovi biljke sadrže sluzi, a u listovima se nalaze još i treslovine i flavonoidi . Mladi listovi u svežem stanju sadrže dosta vitamina C, karotena , gvožđa i kalcijuma. Mogu se pripremiti kao varivo slično spanaću ili dodati supama od povrća. Cvetovi se koriste za ukrašavanje salata i drugih jela. Biljne sluzi lokalno deluju na kožu i sluzokože te sprečavaju i ublažavaju upale u probavnom traktu.
Čaj od crnog sleza
Važno je napomenuti da se zbog sluzi, koja je najvažnija lekovita supstanca ove biljke , čaj priprema hladnim postupkom kako bi se sačuvala njegova lekovitost. To znači da se slez nikada ne sme kuvati ili preliti vrelom vodom . Čaj se priprema tako da se dve pune kašičice suvog sleza (svejedno o kojem delu biljke se radi) prelije sa 2,5 dl mlake vode i pusti da odstoji 5 - 10 sati . Zatim se čaj procedi te se pije ili grglja ili se koristi za ispiranje i za klistiranje. Čaj , koji se pije protiv kašlja, dobro je zasladiti medom. Kod promuklosti mlaki čaj grglja se više puta dnevno. Obloge od čaja koristimo kod upala na koži , svraba i suve kože, a kod gangrenoznih rana nastalih zbog proširenih vena koristi se topla kupka od listova i cvetova koji se preliju vrelom vodom i ostave poklopljeni pola sata. 

Нема коментара: