среда, 21. јануар 2015.

Riznica zdravlja i lepote



Narana je citrusno voće okruglog oblika, grublje narančaste kore i sočnog narančastog mesa. Ukus narandže može biti sladak, gorak ili kiseo, zavisno od vrste narandže. Takođe se razlikuje i debljina kore i unutrašnjeg belog dela (albedo) koji razdvaja kriške narandže. Najslađe vrste narandže su valencija, jaffa i navel inajbolji su izbor za pravljenje sokova. Istoj porodici pripadaju mandarine (tanka kora), klementine (tanka kora i bez semenki), tandžerine (crveno narandžasta mandarina), mineola (nastala ukrštanjem grejpa i tandžerine), crvena narandža (crvena boja i gorak okus) i još mnoge druge, ali manje poznate. Dostupna je tokom cele godine, pristupačna je, hranjiva, zdrava i odličnog ukusa. Sve to je čini jednom od najpopularnijih vrsta voća.


 


Nutritivna vrednost
Narandže su odličan izvor vitamina C i flavonoida. Jedna narandža (130g) sadrži gotovo 100% preporučene dnevne vrednosti unosa vitamina C. Narandža je dobar izvor vlakana. U što većoj meri jedite i albedo (beli unutrašnji deo) jer obiluje flavonoidima i drugim antikancerogenim sastojcima.U narandži ćete pronaći puno vitamina A, B, amino kislelina, beta karotena, pektina, kalijuma, folne kiseline, kalcijuma, cinka, gvožđa, mangana, fosfora i natrijuma. Narandža sadrži čak 170 različitih fitonutrijenata i više od 60 različitih flavonoida, od kojih mnogi imaju protiv upalna, antikancerogena i antioksidativna svojstva. Ovi sastojci će sprečiti nastanak krvnih ugrušaka.
Kombinacija antioksidansa i flavonoida narandžu čini jednom od najzdravijih vrsta voća. Pomorandža je bogata i oligoelementima, ali i šećerom, koji organizmu obezbeđuju energiju, s tim što vitamin C potpomaže njegovo sagorevanje. Vitamin C pospešuje i apsorpciju gvožđa, pojačava odbrambeni sistem organizma, ubrzava zarastanje rana i pomaže neutralizaciji slobodnih radikala.
Štiti od pojedinih vrsta kancera
Narandža sadrži sastojak koji se zove liminoid, a smanjue rizik od nastanka raka usta, kože, pluća, dojke, želuca i debelog creva. Vitamin C, kojeg ćete u naranči pronaći u izobilju, ima snažno antioksidativno djelovanje, što smanjuje nivo slobodnih radikala u telu.
Opstipacija
Iako je narandža kiselkastog ukusa, ona zapravo ima alkalno delovanje, pa će podstaknuti rad probavnog sistema i osloboditi vas od zatvora. Zbog svog alkalnog dejstva u nasem organizmu preporučuje se osobama sa viškom želudačne kiseline, jedna narandža dnevno i neprijatnost će nestati.
Štiti srce i krvne sudove
Flavonoidi i vitamin C štite zdravlje celokupnog kardiovaskularnog sistema i smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti. Istraživanja su pokazala da narandžini flavonoid hesperidin može znatno smanjiti visoki krvni pritisak. Redovni unos vitamina C smanjuje rizik od zadebljanja arterija. Ispod narandžine kore se nalazi sinofrin, sastojak koji smanjuje proizvodnju holesterola u jetri, a antioksidansi  istovremeno smanjuju inivo lošeg (LDL) holesterola u krvi.
Skida višak kilograma
Zbog obilja minerala, vitamina C i vode koja nas osvežava narandža se čini savršenim voćem u borbi protiv viška kilograma, one sadrže 86% vode pa dovode organizam vrlo brzo do zasićenja. 
Imunitet
Vitamin C će podstaknuti bela krvna zrnca da se bore protiv infekcija, pa će na taj način prirodnim putem ojačati imunološki sastav vašeg organizma. Velika količina polifenola će zaštititi telo od nastanka raznih virusnih infekcija. Poznato je da pušači najčešće imaju problem sa slabim imunitetom jer mikotim ubija vitamin C, pa se njima naročito preporučuje svakodnevno konzumiranje narandže, kako bi nadoknadili izgubljeni vitamin. 

 


Bubrežni kamenac
Svakodnevnim konzumiranjem soka od narandže značajno smanjuje rizik od nastanka bubrežnih kamenaca, uzrokovanih kalcijumovim oksalatima.
Koža i kosa
Antioksidansi će zaštititi kožu od delovanja slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenja kože i prevremeno starenje. Zbog toga je narandža jedno od najčešće korišćenih voća u farmaceutskoj industriji naročito za izradu preparata za negu kože. Tonirajuća svojstva narandže poboljšavaju teksturu i boju kože. Vitamin C i limunska kiselina obnavljaju kolagen u vašem tijelu. Kolagen pomaže u omekšavanju kože i spriječava njeno starenje. Limunska kiselina smanjuje bore i omekšava kožu te joj daje mlađi izgled. Redovan je sastojak aromaterapijskih ulja za uklanjanje celulita, pri čemu regeneriše i ćelije kože, a suvoj koži posebno prija. Takođe, daje čvrstinu i elastičnost kosi, a noktima sjaj i jačinu. Antioksidansi pomorandže smanjuju uticaj toksina koji se luče kada je organizam pod stresom. Na taj način smanjuje se i mogućnost oštećenja na nervnim ćelijama, odnosno omogućava se bezbrižno starenje, uz očuvanje bistrog uma.
Idealna za trudnice
Ovaj citrus idealan je za trudnice jer obiluje beta karotenom, i folnom kiselinom koja je neophodna za pravilan razvoj fetusa. Narandža je jedna od retkih voćki gde na jednom mestu ima i dovoljna dnevna količina gvoždja ali i vitamina C koje su u trudnoći neophodni. Zbog svog alkalnog dejstva može pomoći i pri odklanjanju želudačne kiseline.

Eterično ulje od narandže
Eterično ulje pomorandže je aromatično i osvežavajućeg mirisa i u kombinaciji je dobro gotovo sa svim drugim uljima. Možete ga koristiti tako što ćete ga dodavati kupkama, kao dodatak preparatima za negu kože ili kose, a njime takodje možete oplemeniti miris u vašim prostorijama. 
Kako da eterično ulje od narandže napravimo u kućnim uslovima
Sveže narandzine korice ( od 3 narandže) iseckati na sitno.
Staviti u staklenu teglu i zaliti sa maslinovim uljem (oko 200 ml). Ulje bi trebalo u potpunosti da pokrije narandžine korice. Dobro zatvoriti teglu poklopcem i ostavite na tamno mesto par dana.
Teglu staviti na vodenu paru na 15 minuta.
Ohladjenu smesu pazljivo procediti kroz gazu da ulje bude cisto i prozirno, bez taloga.
Kućna maska za savršenu kožu
Od narandže je moguće i kod kuće napraviti masku za lice. Potrebno je očistiti koru narandže sa solju, kako bi se uništile bakterije, a potom ju treba staviti u mikser, kako bi se dobila pasta. U to se dodaje jedna kašika jogurta, nekoliko kapi limunovog soka i kašika meda. Sastojci se potom dobro izmiješaju. Potom je potrebno oprati lice toplom vodom i na njega nanijeti smjesu, koja će otvoriti pore na koži vašeg lica. Masku je potrebno držati sat vremena, a potom je skinuti hladnom vodom. Maska će ukloniti mrtvu kožu i prljavštinu s lica i dati joj svež izgled. Nakon uklanjanja maske je potrebno naneti kremu za lice, kako ne bi došlo do njegovog isušivanja.


  
Saveti za konzumaciju
Odaberite narandže koje su teške i čija je kora čvrsta. To pokazuje da su pune soka. Lakše voće ima više kože, a njihovo meso nije tako sočno.Kako biste iscedili što više soka, narandže cedite tek kada neko vreme odstoje na sobnoj temperaturi. Dlanom ih pritiskajte o radnu površinu, jer će te na taj način dobiti još više soka. Birajte one sa manje hrapavom kožom jer su sladje. Vitamin C brzo gubi svoja svojstva ako je duže vreme izložen vazduhu, tako da narandžu pojedite brzo nakon što je ogulite. Isto važi i za sok.Narandže na sobnoj temperaturi mogu trajati i do dve nedelje. Nemojte ih držati u vrećicama kako biste sprečili stvaranje vlage koja je optimalan uslov za nastanak plesni.
Nema sumnje da narandže imaju mnoge zdravstvene prednosti, ali zapamtite da ih trebate jesti u umerenim količinama. Preterano konzumiranje bilo kog citrusnog voća može smanjiti delovanje kalcijuma i uzrokovati propadanje kostiju i zuba.

Нема коментара: