понедељак, 29. децембар 2014.

Za bolji san i vrhunske sportiste

Ječam

Ječam je najstarija kultivisana žitarica i nezaobilazni deo ishrane naroda istočne Evrope,Bliskog i Dalekog istoka.Potiče iz Etiopije i Azije,gde se uzgajao jos pre nekoliko miliona godina. Grci su ga koristili kao glavni sastojak u pripremi hleba, a sportisti i vojska kao glavni sastojak u ishrani.U Rimu je ječam bio svakodnevni sastojak ishrani za gladijatore,a drevni Kinezi su ga smatrali simbolom muške zrelosti.

  • U danasnjoj ishrani ječam se,na žalost,sve manje koristi,a primena mu se ogleda još jedino u proizvodnji piva!Neke od studija su pokazale da konzumiranje celog zrna ječma ili ječmenih proizvoda,u vidu krupe,pahuljica ili brašna,efikasno snižava holesterol,naročito los(LDL).Osim toga,umanjuje i apsorpciju šecera,čime smanjuje rizik od pojave dijabetesa.Da bi se lekovita dejstva ječma iskoristila,potrbno ga je u dovoljnoj količini unositi u organizam.To bi praktično značilo da bi trebalo dnevno uneti minimum 3gr jecmenog vlakna(beta-glukana) i to na sledeci način-uzmite četvrtinu šolje nekuvane ječmene prekrupe ili jednu šolju skuvanog ječma i unećete 2,5gr ječmenog vlakna,a polovinom šolje nekuvanih pahuljica,unećete 2gr vlakna.Na smanjenje holesterola deluju i nezasićene masne kiseline,kojih je u ječmu 35 %,po čemu je ova žitarica zista jedinstvena.
  • Druge vrste vlakana povećavaju i produžuju osećaj sitosti,što je važno za održavanje telesne težine i sprečavanje gojaznosti.Celo zrno ječma.prženo i samleveno,uz dodatak cikorije,može da zameni kafu.Pomešana sa mlekom,kao bela kafa,predsavlja izvrstan napitak za decu,jer povećava energiju u organizmu i ubrzava metabolizam,a ne sadrži kofein.
  • Konzumiranje ječma u bilo kom obliku,odnosno,obliku koji je vama najdostupniji,preporučuje se kod želudačnih tegoba,rekonvalescentima,naročito deci i starijim osobama.Zbog bogatsva hranljivim sastojcima i povoljnog uticaja na zravlje,ječam bi trebalo jesti što češće.Uvrstite ga u svakodnevnu ishranu,tako što ćete od njega praviti ukusne čorbe,supe,napitke,kaše.Ječmenu prekrupu ili pahuljice možete dodati tokom pravljenja domaćih slatkiša,zajedno sa brašnom.Izbor je veliki,a na vama da izaberete...
  

Slad

Nasem drustvu,slad je verovatno jedino poznat kao jedna od osnovnih sirovina za proizvodnju piva,ali malo ko zna da se od slada dobija i brašno visoke hranljive vrednosti,bogato vitaminom B12,koji je inače veoma redak u namirnicama biljnog porekla.
  • Poseduje i zavidnu količinu vitamina E kao i enzime koji podstiču lučenje zeludačnih sokova,pa time ubrzava metabolizam,zbog čega se preporučuje deci u razvoju,sportistima i starijim osobama.Pored vitamina E,posebno je važno pomenuti da slad u sebi sadrži i veliku količinu pantotenske kiseline,koja ulazi u strukturu koenzima A,zaduženog za oslobađanje energije iz ugljenih hidrata, tzv efekat "zagrevanja",pa je slad naročito dobro koristiti u zimskom periodu.Ova kiselina je neophodna u regulisanju masti i belančevina u organizmu.Zbog velike količine vitamina E,slad treba da koriste osobe koje imaju problema sa krzanjem kose i ostecenim krajevima vlasi,kao i osobe kojima su nokti krti ili se listaju i lako se lome.
  • Slad takođe sadrži biljna vlakna,koja pospešuju varenje i održavaju ravnotežu crevne mikroflore,zbog toga ga trebaju koristiti osobe koje imaju problema sa opstipacijom.


Hmelj

Hmelj je biljka koja nam je uglavnom poznata kao jedan od glavnih sastojaka širom sveta omiljenog pića – piva. Pored toga hmelj je veoma zdrav, a mi vam danas otkrivamo u koje to svrhe još može da se koristi. Hmelj se dugi niz godina koristi kao homeopatski lek, a njegova upotreba se pokazala najdelotvornijom kod lečenja nesanice, menstrualnih problema i problema sa probavom. 


  • Svi oni koji pate od nesanice mogu imati višestruku korist od hmelja jer je dokazano da ova biljka ima sedativno dejstvo i zato se ona koristila mnogo pre nego što su je ljudi počeli koristiti u proizvodnji piva. Da biste se izborili sa insomnijom hmelj možete koristiti na nekoliko različitih načina. Preporučuje se da cvetove hmelja stavite u jastučnicu odmah ispod glave, a isto tako možete piti čaj napravljen od hmelja ili pak uzimati suplemente. Ono što je pozitivno, ako se uspavate uz pomoć ove biljke sledeće jutro nećete biti teški i bezvoljni. U težim oblicima nesanice stručnjaci savetuju da tinkturu, čaj ili suplemente hmelja uzimate sa drugim biljkama.
  • Hmelj ima veoma dugu istoriju korištenja za lečenje mnogih digestivnih problema kao što su dijareja,  pa sve do nadutosti i gasova. Ukoliko hmelj kombinujete sa mentom dobićete veoma delotvoran lek i trajno ćete poboljšati probavu.
  • Hmelj dokazano ima estrogeni efekat i zato može biti od velike pomoći ženama koje imaju problema sa bolnim i neredovnim menstruacijama. Čaj od hmelja, koji se ovim slučajevima posebno preporučuje olakšaće bolne grčeve u stomaku i smanjiti talase vrućine koje mnoge žene imaju tokom menopauze. Tek nedavno je otkriven ksantohumol koji se ispituje i analizira u istraživanju kancera.
  • Ako ste do sad imali problema saa kamenjem u bubregu koji mogu izazvati veoma jake bolove možda bi trebalo da razmotrite uzimanje suplemenata na bazi  hmelja. Kamenje u bubregu izaziva višak kalcijuma u organizmu, a hmelj nivo kalcijuma snižava i na taj način preventivno deluje na nastanak kamena.


Sve ove sastojke možete na jednom mestu naći i u pivu,koje,budimo iskreni, daleko vise koristimo nego sve ove namirnice pojedinačno.Pivo jeste dobar napitak,jer je sastavljeno od namirnica koje imaju izuzetno lekovite i korisne sastojke,pa ih i putem konzumiranja ovog pića možemo u naš organizam i uneti. Zapamtite,korisno i lekovito je samo dok se koristi JEDNA ČAŠA ovog pića povremeno!!!!
Hmelj nije važan samo pivopijama

Hmelj je još od srednjeg veka poznat kao lekovito bilje i u apotekama se mogu kupiti cvetovi hmelja za pravljenje čaja.  Bečki zdravstveni stručnjak, profesor Hademar Bankhofer,kaže da  hmelj sadrži važna eterična ulja, supstance smole i gorke materije humulon i lupulon koje imaju umirujuće dejstvo.

Hmelj pomaže ženama za vreme menstruacije, jača živce i podstiče san. Sadrži visok procenat biljnih hormona koji su slični estrogenima. Tek nedavno je otkriven ksantohumol koji se ispituje i analizira u istraživanju kancera.

Čaj se jednostavno priprema: uzmu se dve pune kašičice cvetova hmelja, preliju sa četvrt litre ključale vode, ostavi da odstoji 10 minuta, procedi se i zasladi medom. Najbolje je popiti ga mlakog u malim gutljajima pola sata pred odlaska na spavanje. Oni koji imaju višak kilograma treba da paze , jer čaj od hmelja otvara apetit, kaže stručnjak.

Hmelj u pivu može takođe da služi zdravlju. „Ugrejete pivo, zasladite medom i pijete da biste bolje zaspali“, otkriva Bankhofer. Pivo pomaže i protiv umora, ali ne kada se pije. Potopite maramu u pivo i stavite je na lice. Protiv kamena u bubregu, prema starom narodnom leku, pomaže ispijanje pola litra piva za vreme vruće kupke.
- See more at: http://www.nadlanu.com/pocetna/zivot/zdrave-strane/Hmelj-kao-lekovito-bilje.a-7533.267.html#sthash.Mj4CB90a.dpuf
Hmelj nije važan samo pivopijama

Hmelj je još od srednjeg veka poznat kao lekovito bilje i u apotekama se mogu kupiti cvetovi hmelja za pravljenje čaja.  Bečki zdravstveni stručnjak, profesor Hademar Bankhofer,kaže da  hmelj sadrži važna eterična ulja, supstance smole i gorke materije humulon i lupulon koje imaju umirujuće dejstvo.

Hmelj pomaže ženama za vreme menstruacije, jača živce i podstiče san. Sadrži visok procenat biljnih hormona koji su slični estrogenima. Tek nedavno je otkriven ksantohumol koji se ispituje i analizira u istraživanju kancera.

Čaj se jednostavno priprema: uzmu se dve pune kašičice cvetova hmelja, preliju sa četvrt litre ključale vode, ostavi da odstoji 10 minuta, procedi se i zasladi medom. Najbolje je popiti ga mlakog u malim gutljajima pola sata pred odlaska na spavanje. Oni koji imaju višak kilograma treba da paze , jer čaj od hmelja otvara apetit, kaže stručnjak.

Hmelj u pivu može takođe da služi zdravlju. „Ugrejete pivo, zasladite medom i pijete da biste bolje zaspali“, otkriva Bankhofer. Pivo pomaže i protiv umora, ali ne kada se pije. Potopite maramu u pivo i stavite je na lice. Protiv kamena u bubregu, prema starom narodnom leku, pomaže ispijanje pola litra piva za vreme vruće kupke. - See more at: http://www.nadlanu.com/pocetna/zivot/zdrave-strane/Hmelj-kao-lekovito-bilje.a-7533.267.html#sthash.Mj4CB90a.dpuf
Hmelj nije važan samo pivopijama

Hmelj je još od srednjeg veka poznat kao lekovito bilje i u apotekama se mogu kupiti cvetovi hmelja za pravljenje čaja.  Bečki zdravstveni stručnjak, profesor Hademar Bankhofer,kaže da  hmelj sadrži važna eterična ulja, supstance smole i gorke materije humulon i lupulon koje imaju umirujuće dejstvo.

Hmelj pomaže ženama za vreme menstruacije, jača živce i podstiče san. Sadrži visok procenat biljnih hormona koji su slični estrogenima. Tek nedavno je otkriven ksantohumol koji se ispituje i analizira u istraživanju kancera.

Čaj se jednostavno priprema: uzmu se dve pune kašičice cvetova hmelja, preliju sa četvrt litre ključale vode, ostavi da odstoji 10 minuta, procedi se i zasladi medom. Najbolje je popiti ga mlakog u malim gutljajima pola sata pred odlaska na spavanje. Oni koji imaju višak kilograma treba da paze , jer čaj od hmelja otvara apetit, kaže stručnjak.

Hmelj u pivu može takođe da služi zdravlju. „Ugrejete pivo, zasladite medom i pijete da biste bolje zaspali“, otkriva Bankhofer. Pivo pomaže i protiv umora, ali ne kada se pije. Potopite maramu u pivo i stavite je na lice. Protiv kamena u bubregu, prema starom narodnom leku, pomaže ispijanje pola litra piva za vreme vruće kupke. - See more at: http://www.nadlanu.com/pocetna/zivot/zdrave-strane/Hmelj-kao-lekovito-bilje.a-7533.267.html#sthash.Mj4CB90a.dpuf
Hmelj nije važan samo pivopijama

Hmelj je još od srednjeg veka poznat kao lekovito bilje i u apotekama se mogu kupiti cvetovi hmelja za pravljenje čaja.  Bečki zdravstveni stručnjak, profesor Hademar Bankhofer,kaže da  hmelj sadrži važna eterična ulja, supstance smole i gorke materije humulon i lupulon koje imaju umirujuće dejstvo.

Hmelj pomaže ženama za vreme menstruacije, jača živce i podstiče san. Sadrži visok procenat biljnih hormona koji su slični estrogenima. Tek nedavno je otkriven ksantohumol koji se ispituje i analizira u istraživanju kancera.

Čaj se jednostavno priprema: uzmu se dve pune kašičice cvetova hmelja, preliju sa četvrt litre ključale vode, ostavi da odstoji 10 minuta, procedi se i zasladi medom. Najbolje je popiti ga mlakog u malim gutljajima pola sata pred odlaska na spavanje. Oni koji imaju višak kilograma treba da paze , jer čaj od hmelja otvara apetit, kaže stručnjak.

Hmelj u pivu može takođe da služi zdravlju. „Ugrejete pivo, zasladite medom i pijete da biste bolje zaspali“, otkriva Bankhofer. Pivo pomaže i protiv umora, ali ne kada se pije. Potopite maramu u pivo i stavite je na lice. Protiv kamena u bubregu, prema starom narodnom leku, pomaže ispijanje pola litra piva za vreme vruće kupke. - See more at: http://www.nadlanu.com/pocetna/zivot/zdrave-strane/Hmelj-kao-lekovito-bilje.a-7533.267.html#sthash.Mj4CB90a.dpuf

Нема коментара: