понедељак, 1. децембар 2014.

Mandarine su višestruko korisne za organizam 


Mandarine su višestruko korisne za organizam
Mandarine su izuzetno ukusno citrusno voće koje je omiljeno kod velikog broja ljudi. Osim što su ukusne, mandarine imaju višestruku zdravstvenu korist. Naučnici su otkrili da mandarine mogu smanjiti rizik od raka jetre. Ljudi koji imaju hronični virusni hepatitis konzumiranjem soka od svježe mandarine mogu smanjiti rizik od razvoja raka jetre.
Osim toga, mandarine mogu dati i do 80% potrebnog dnevnog unosa vitamina C, koji je višestruko koristan za organizam. Također, antioksidansi u mandarinama mogu sniziti nivo „lošeg“ holesterola, a to rade tako što se bore protiv slobodnih radikala koji oksidiraju holesterol, zbog čega se on lako nakuplja na zidovima arterija. Zbog nakupljanja holesterola krv se usporeno kreće u arterijama, što može povećati rizik od visokog krvnog pritiska, moždanog udara, bolesti srca i oboljenja jetre.
Mandarine su sa čak 3 grama na 100 grama mandarina izuzetan izvor dijetalnih vlakana. Redovno uzimanje vlakana pomaže organizmu da duže osjeća sitost, a preporučena dnevna doza vlakana za djecu i odrasle je oko 20 grama. Treba spomenuti i da mandarine sadrže antioksidanse koji sprječavaju oslobađanje slobodnih radikala i pucanje kože, te su zbog toga izuzetno dobre za njegu lica.
Eterična ulja mandarina su posebno djelotvorna, jer pomažu kod masne i problematične kože na način da kontrolišu lučenje sebuma i čiste začepljene pore. Ona djeluju antiseptički, ubijaju bakterije i sprječavaju upale. Eterično ulje mandarine se koristi kao pomoć kod nesanice, stresa, grčeva u mišićima i napada kašlja, a dovoljno ga je umasirati na sljepoočnice, odnosno druge bolne tačke.

Нема коментара: