четвртак, 4. децембар 2014.

Biljka koja leči suzama


Naziv ren koristili su Stari Sloveni za žbunastu biljku čije stablo naraste do 1,2 metra s krtasto raspoređenim laticama. Obično raste na vlažnijim površinama.
Danas, ren verovatno spada među najmanje upotrebljavane lekovite biljke, što je u osnovi prava šteta, budući da sadrži niz svojstava povoljnih za naše zdravlje. Poznato je da se ren koristio još u antičko doba protiv bolova a stari grci su ga koristili kao afrodizijak. Neretko se čuje da se koristio kao prirodna pasta za zube. 



Lekovitost rena

Jedna od glavnih odlika rena je njegov jak i ljut ukus. Često se koristi u pripremi jela tokom praznika, verovatno kako bi se organizam lakše očistio od teške hrane koju tada konzumiramo. Osim što ima jak ukus ren sadrži mnoga lekovita svojstva. Bogat je mineralima i vitaminima, odličan detoksikator, pa deluje antikancerogeno kod malignih oboljenja u jetri, debelom i tankom crevu, jednjaku i bešici.
Uzrok ovome je činjenica da sadrži sastojke koje inhibiraju navedene bolesti. Ti sastojci su glikozid sinigrin i alil izotiocijanat, inače savremenoj nauci zanimljivi zbog svog antibiotskog i antikancerogenog delovanja. Alil izotiocijanat deluje pozitivno protiv širenja bakterija u hrani, što ga čini prirodnim konzervansom. Ren je bogat vitaminom C, vitaminom B1, B6, gvoždjem i kalcijumom, dok ćemo magnezijum, fosfor i vitamin B2 naći u nešto manjim količinama. U zimskim danima zaštiti će nas od prehlade, i očistiti naše disajne puteve. Podstiče probavu, rad srca i cirkulaciju, pomaže kod reume i podiže naš prirodni imunitet.

Svestrana primena

Prilikom lečenja ili pripremanja jela s renom koristi se uglavnom njegov koren. Koren se uvek renda na sitno ili seče na kolutiće, a nikad kuva, zbog toga što prilikom kuvanja nestaje eterično ulje koje on sadrži. Da bi dobio svežinu i posebno ljut ukus, koren rena potrebno je  ostaviti da stoji u vodi 24 sata. Nakon toga narendajte ga u pavlaku, čorbu, ili bilo koje jelo po vašoj želji. Ljut i jak ukus rena pročistiće vaše sinuse i disajne puteve, bez obzira kako tešku hranu konzumirali. Ako imate osetljivu probavu, teško podnosite ljutu hranu dodajte malo jabuke kako biste ublažili ovu žestinu.
Da biste otklonili glavobolju uzmite listove rena, te ih pritisnite na bolno mesto. Isto tako, koren rena narendan u obloge pomoći će vam kod prehlada, inficiranih rana, ukočenih mišića, reumatičnih zglobova i išijasa.




Napomena:
Preveliko korištenje rena može izazvati plihove na koži.  Ako imate problema sa štitnom žlezdom i bubrezima preporučuje se da izbegavate korištenje ove biljke.

Recept za pripremu zimnice od rena (onako kako su ga spremale naše bake):
  • opran koren rena oguliti i izrendati
  • sveže izrendan ren prati pod mlazom hladne vode sve dok izlazi mlečno bela tečnost iz rena
  • ocediti ren dodati po ukusu so i sirće ali ne preterati da bi se kasnije moglo dodati
  • tako pripremljen ren naliti prokuvanim mlekom, što bi bake rekle da ogrezne (toliko mleka da ren pliva u njemu)
  • nakom toga proveriti ukus pa po potrebi dodati so i sirće
  • ostaviti da odstoji 2 sata pa napuniti već pripremljenu teglicu.

Нема коментара: