понедељак, 1. децембар 2014.

Slatka riznica zdravlja

Čudesni pčelinji proizvodi


Čudesni pčelinji proizvodi

Apiterapija

Apiterapija pripada metodi alternativnog lečenja u kojoj se koriste pčelinji proizvodi kao što su polen, propolis, vosak ili med. Ne postoji određeni kurs ili škola za izučavanje upotrebe apiterapije. Međutim, apiterapija se svakodnevno prakticira samim konzumiranjem pčelinjih proizvoda.
Vjeruje se da je uspješna kod liječenja multiple skleroze, osteoartritisa, reumatoidnog artritisa i alergija. Pokazala se izrazito učinkovitom kod lečenja kašlja, herpesa, predmenstrualnog sindroma, peludne groznice, visokog holesterola i prehlade. Ostale upotrebe uključuju poboljšanje sportskih performansi i lečenje rana nakon operacije na području usne šupljine. Med se često direktno nanosi na mesto opekotine i rane.
Veruje se da se različiti pčelinji proizvodi koriste za liječenje različitih medicinskih stanja. Naprimer, propolis se koristi za smanjenje osetljivosti na ubode pčela. Postoje verovanja da pčelinji otrov smanjuje bol i otekline, ali novija istraživanja su to opovrgnula.
Naučnici su ustanovili da se med i ostali pčelinji proizvodi kao što je propolis uspješno bore protiv bakterija i virusa. Međutim, ne postoje naučni dokazi koji upućuju da i matična mleč ima takav učinak.

 Primena apiterapije

Učinkovita je za smanjenje alergijskih reakcija na ubode pčela , pri čemu se koristi pčelinji otrov . Naučnici su dokazali da primena pčelinjeg otrova pruža zaštitu od alergijskih reakcija na pčelinji ubod, gotovo u 99 % slučajeva. Jednom kada se prestane s primenom pčelinjeg otrov , rizik od nastanka alergijskih reakcija će se u idućih 5 do 10 godina povećati za 5 do 15 % .
Med se U većini slučajeva pokazao učinkovitim kod ublažavanja simptoma opekotina . Također je odličan za smanjenje učestalosti kašlja , najbolje ga je pojesti pre odlaska u krevet. .Propolis je odličan za lečenje prehlade , genitalnog herpesa i rana nastalih operacijom usne šupljine .
Apiterapija se nije pokazala učinkovitom Naročito kod povećanja sportskih performansi , barem kada se primenjuje polen , kako ni kod lečenja multiple SKLEROZE ja osteoartritisa . S druge strane , postoje dokazi da konzumacija meda zaista može povećati Sportske performanse jer održava normalnu visinu šećera u krvi , najučinkovitiji se pokazao kada se konzumira tokom samog vežbanja .
Što se tiče predmenstrualnog sindroma , ne postoji dovoljno dokaza koji bi upućivali na učinkovitost pčelinjih proizvoda . Ipak , kombinacija Matične mliječi , ekstrakta polena sam samog Polena se pokazala učinkovitom kod smanjenja izmene raspoloženja i zadržavanja tečnosti , što je karakteristično za predmenstrualni sindrom .
Veruje se da med pomaže kod ublažavanja simptoma peludne groznice , ali novija istraživanja su pokazala da konzumiranje meda ne daje znacajne rezultate .
Postoje dokazi koji upućuju na to da matična mliječ može da smanje razinu holesterola .
Sirovi , odnosno neobrađeni med se pokazao učinkovitim za lečenje rana na stopalima uzrokovanih dijabetesom . Jedno istraživanje pokazalo je da primena meda sirovog u periodu od 6 do 12 meseci moze izlečiti rane na stopalima , nakon čega nije postojao rizik od amputacije noge.

Нема коментара: