среда, 24. децембар 2014.

Voće večne ljubavi i mladosti


Nar  je tamno crvena voćka prečnika 5-12 cm čiji plod ima oko šeststotina jarko crvenih sočnih semenki. Poreklom je iz Azije (od Irana do Himalaja), ali danas se uzgaja u čitavom sredozemlju.
Smatra se da je nar jedna od prvih kultiviranih voćaka zajedno sa maslinom, grožđem, smokvom i datulom. Tokom vekova smatra se simbolom ljubavi,zdravlja i izobilja., imao je mistična isceliteljska svojstva, ali i praktičnu primenu kao boja ili ukras.

Nauka se kratko vreme pozabavila otkrivanjem njegovih tajni: istražuju se nutritivni i lekoviti sastojci ploda, soka, pa i u ulja koje se dobija iz semenki. Tako je nar nedavno proglašen super junakom među voćkama i ponovno se našao u središtu pažnje. Ne samo radi prefinjenog kiselkasto- slatkog ukusa, već svog doprinosa u održavanju zdravlja. Sadrži bogatstvo antioksidanata, a povećana konzumacija povezana je sa poboljšanjem kardiovaskularnog stanja, usporavanjem gubitka hrskavice što bi moglo uticati na usporavanje artritisa, kao i sa povoljnim delovanjem na prostatu, krvni pritisak, Alzheimer-ovu bolest, plodnost i starenje. Nar se preporučuje ženama koje planiraju porodicu, jer je bogat biljnim hormonima i povoljno utiče na plodnost. Bez bojazni ga mogu koristiti i trudnice, jer se njegovim korišćenjem ojačava imuni sistem.



Sadrži izobilje vitamina C, veliku količinu folne kiseline i vitamina A i E, a od minerala posebno mesto zauzima kalijum pa se zato preporučuje srčanim bolesnicima. Nar sadrži više antioksidanata od brusnice i narandže, a jedan plod ima tri puta veći antioksidativni potencijal od crnog vina i zelenog čaja. Ovi se sastojci brzo apsorbiraju iz probavnog sistema, zato se preporučuje ženama jer odlaže starenje i podmladjuje kožu. Nar se pokazao kao veoma dobar kada su u pitanju urinarne infekcije, pa naročito sok nara uništava escherichiu coli i druge bakterije.
  
Gotovo da nema stanja gdje nar, odnosno sok od nara, nisu pokazali svoje lekovito dejstvo: mogu pomoći u borbi protiv anemije, raka prostate, bolesti srca, smanjuju raznu LDL (lošeg) kolesterola, povoljno deluju kod dijabetesa i limfoma.  Sok ima antibakterijska i antivirusna svojstva, što pomaže u očuvanju zuba. Takođe smanjuje sintezu estrogena u telu, pa može pomoći kod lečenja raka dojke.

Nar konzumiran kao voće nema popratnih pojava, pa se može jesti u gotovo neograničenim količinama. Svako voće je izvor velikog broja vitamina, a ukoliko se jede sveže, povoljno dejstvo na zdravlje je veće. Preporučuje se konzumiranje sirovog nara ukoliko imate problema sa apetitom, jutarnjom mučninom i bolnim grlom. Dokazano je da nar pomaže osobama obolelim od astme, budući da velika količina vitamina C ima snažno protivupalno dejstvo. Plod nara se može čuvati na sobnoj temperaturi, ali ne direktno na sunčevom svetlu. Za duže skladištenje, u frižideru se može sačivati ceo plod, kao i sama zrnca.



Utvrdjeno je da dve case soka od nara dnevno povecavaju libido, kako kod muškaraca tako i kod žena, jer ovo voce utice na povećanje nivoa testosterona u organizmu kod oba pola, zbog toga ovu čudnovatu voćku nazivaju još i simbolom ljubavi.

Нема коментара: