субота, 6. децембар 2014.

Cimet - Zavodnik medju biljkama


Svega je nekoliko aroma tako zavodljivo a ujedno i tako toplo kao što je to cimet, začin dobijen od mirisne kore istoimenog drveta.   Dovoljno je dodati polovinu kafene kašičice cimeta prilikom pravljenja kolača i ostalih poslastica pa da za nekoliko minuta podignete raspoloženje i otvorite apetit.
Jedan od najčešće korišćenih začina, dostupan je u skoro svim zemljama sveta, a svojim ukusoom i mirisom odvešće vas na putovanje kroz istočni deo Mediterana, Afriku, Kinu, Indiji. Odličan je dodatak gulašima, jelima sa pirinčem, kariju... Ali cimet koriste i na severu Evrope, i to upravo kao dodatak kolačima,u različitim toplim napicima ili kao specijalan sastojak pudinga.
Ipak, zavodljivi miris i ukus nisu jedini aduti cimeta. Ovaj začin ima i nezanemarljiv uticaj na naše zdravlje.
Istraživanja američkih stručnjaka otkrila su da konzumacija samo pola kašičice cimeta dnevno znatno smanjuje nivo šećera u krvi kod dijabetičara, budući da aktivni sastojci kompleksa oligomera katehina i epikatehina cimeta aktiviraju inzulin i djeluju zajednički s inzulinom.
Eksperimentalno je dokazano da snižava nivo masti i lošeg holesterola. Cimet ima i fungicidno delovanje, uništava gljivice i sprečava njihov rast, snižava telesnu temperaturu i ima protivupalno delovanje. Za lek se upotrebljava samo kora, a ostali delovi kao začini. Plodovi se ne jedu, iz njih se istiskuje vosak za mirisne svetiljke. Iz listova koji se stavljaju u jela kao začin ( slično i lovoru), istiskuje se ulje od kojega se pravi cimetova voda i tinktura. 



Cimet u svojstvu mršavljenja
Ako nastavite voditi nezdrav život i jesti nepravilno, onda vam u mršavljenju neće pomoći ništa pa tako ni cimet, sve i da ga konzumirate u velikim količinama, što se ne preporučuje jer može uzrokovati zdravstvene smetnje.
Cimet podstiče osećaj sitosti
Stručnjaci ističu da cimet može podstaći osećaj sitosti, odnosno produžiti trajanje osećaja sitosti tako što reguliše nivo šećera u krvi. Ako se duže osećate sitima, naravno da ćete manje pojesti i smršaviti.
Pospešuje rad probavnog sistema
Cimet podstiče rad probavnog sistema, što znači da ćete apsorbovati više hranljivih materija, a lakše se osloboditi od otpada i neiskorišćenih hranljivih materija. Nekim ljudima je cimet pomogao u lečenju manjka određenih vitamina i minerala.
Smanjuje nakupljanje masti
Ako unosite previše šećera, jetra ga počinje pretvarati u masti. Cimet pospešuje razgradnju šećera i podstiče telo da ga iskoristi kao izvor energije. To znači manje neiskorišćenog šećera i manje nakupljanja masti.
Povećava nivo energije
Manjak energije, koncentracije i hronični umor nas često potiču na prejedanje. Neka istraživanja su pokazala da cimet može povećati nivo energije, pospešiti koncentraciju i pomoći u lečenju hroničnog umora. Ako ćete imati više energije, veća je verovatnoća da ćete vežbati i nećete žudeti za nezdravim grickalicama.
Potiče čišćenje digestivnog sistema
Cimet ima moćna antibakterijska svojstva zbog kojih će vam pomoći da se rešite loših bakterija u digestivnom sistemu. One mogu povećati rizik od nastanka gojaznosti, stoga je važno da pomognete digestivnom sistemu da se oslobodi štetnih bakterija.
Koji cimet je najbolji za mršavljenje?
Cejlonski cimet je najbolji izbor za program mršavljenja jer sadrži nizak nivo kumarina, zbog čega svakodnevno korišćenje neće izazvati oštećenja jetre. Kasija cimet sadrži visok nivo kumarina (5 do 8%), što štetno deluje na jetru. Kasija cimet je prihvatljiv za povremenu upotrebu, ali ako cimet želite konzumirati svakodnevno, neka to onda bude cejlonski.
Koliko cimeta treba uzimati?
Stručnjaci preporučuju da dnevno ne uzimate više od 6 grama cimeta (1 ¼ kašičice) u periodu od 6 nedelja. Važno je da nekoliko dana napravite pauzu, najbolje bi bilo da pauza traje 7 dana. Možete 5 dana svaki dan uzimati cimet pa 2 dana napraviti pauzu.
Prve značajnije rezultate biste trebali primetiti u periodu od 6 meseci. Ako ih ne primetite, to najverovatnije znači da konzumirate cimet loše kvaliteta i da ste nastavili sa nezdravim navikama. Zapamtite da je cimet tu da vam pomogne u mršavljenu, a ne da sve odradi umesto vas.

Нема коментара: