уторак, 2. децембар 2014.

Velika biljka hrabrog imena - Hajdučka trava

Ovoj biljci pripisivali su magična svojstva! Spada u najlekovitije biljke sveta, a danas je gazimo kao da ne postoji! Ako pitate starije ljude koja je najlekovitija biljka na planeti, oni će gotovo uvek odgovoriti – Hajdučka trava


Bog je stvorio ovu planetu, čudesnu planetu neshavtljivog smisla. Na njoj obilje bilja, živog zdravlja i žive Božje ljubavi za čoveka. Od davnina čovek je u dubini sebe znao da je bilje stvoreno za čoveka te ono može lečiti i od najtežih bolesti pa su određenim biljkama davali i sveta te magična svojstva. Hajdučka trava ubraja se u najlekovitije biljke na planeti, a u prošlosti, ljudi su verovali da je ta trava magična.  

Koristila se u druidskim obredima pri izradi amuleta, a njime su posipani kućni pragovi protiv veštica i zlih sila. Veza hajdučke trave obešena na vrata značila je sigurnost u kući od bolesti u narednoj godini, štitila je od strahova fantazija i vizij, njome su se mazale ruke jer je divan cvetak ugodnog mirisa.

Naravno da hajdučka trava nije magična ali da joj je Bog podario svu lepotu smisla i zdravlja, to je istina. Žalosno je kako su naše livade prepune hajdučke trave i kako danas kao odvojeni od stvarnosti, hajdučku travu uopšte ne primećujemo, iako je ona pravo blago za svakoga čoveka.
Hajdučka trava (Achillea millefolium) je u narodu poznat i kao stolisnik, hajdučica.
Tako priče iz davne prošlosti govore da su hajduci oko vrata nosili venac ispleten od stolisnika te su njime lečili i ublažavali rane, prema čemu je i nastao naziv hajdučka trava.

Lekovito dejstvo hajdučke trave
Hajdučka trava uspešno ublažava mnoge zdravstvene probleme. Može se koristiti u obliku čaja, kapsula, kao obloga ili kao kupka. Ima protivupalno dejstvo te je odlična pomoć kod oteklina i upala. Nanošenje hajdučke trave na svežu ranu uspešno zaustavlja krvarenje i ubrzava proces zgrušavanja. Konzumacija ove biljke pozitivno deluje na urinarni i probavni sistem. Pomaže u lečenju infekcija mokraćne bešike, ublažava grčeve želuca i stomaka, pomaže kod gubitka apetita i nadutosti.
Hajdučka trava je prijatelj žena jer blagotvorno deluje na ženske tegobe; olakšava bolne menstruacije, ublažava menstrualne grčeve, smanjuje prekomerno menstrualno krvarenje i reguliše neredovne menstruacije. Hajdučka trava postiče znojenje i uspešno snižava povišenu telesnu temperaturu uzrokovanu gripom i prehladom. Ova biljka pomaže u snižavanju krvnog pritiska, uspešno leči proširene vene i hemoroide. Odlična je pomoć za pročišćavanje krvi i za cirkulaciju kao i za lečenje krvavog kašlja i za zaustavljanje krvarenja iz nosa.
Hajdučka trava se pokazala vrlo uspešna u lečenju početnog stadijuma dijabetesa.



Krema od hajdučke trave
U četvrtinu šoljice maslinovog ulja stavite komadić čistog pčelinjeg voska (1 kačičicu). Mešavinu zagrevajte, povremeno mešajući, u lončiću koji ste stavili u drugi lonac napunjen vodom, sve dok se vosak ne otopi. Rashladite smesu. Kada se smesa počinje zadržavati na kašičici dodajte nekoliko kapi vašeg eteričnog ulja hajdučke trave i lagano promešajte. Kremu čuvajte u čvrsto zatvorenoj posudi.
 
Čaj od hajdučke trave
1 litra ključale vode
20 g cvetova hajdučke trave
Ključalom vodom prelijte hajdučku travu i ostavite da odstoji. Procedite i pijte na sledeći način:
– protiv želudačnih bolova – jednu šoljicu, dva puta na dan, pre obroka
– protiv želudačnih i crevnih grčeva – jedna šoljica, tri puta na dan
– protiv neredovnih menstruacija – jedna šoljica, tri do četiri puta na dan, dva dana pre ciklusa

Eterično ulje hajdučke trave
Eterično ulje hajdučke trave je tamno-plave boje, za razliku od većine eteričnih ulja koja su žute ili zlatne boje. Vrlo se često koristi za masaže i u aromaterapiji. Ovo ulje ublažava alergijske reakcije izazvane raznim alergentima, smiruje upale, otklanja grčeve. Koristi se za negu suve i osjetljive kože.
Napitak od hajdučke trave
2,5 dcl belog vina
1 kašičica hajdučke trave
U belom vinu kuvajte kašičicu hajdučke trave desetak minuta. Nakon toga tečnost procedite. Pijte dvaput dnevno po jednu šoljicu. Ovaj napitak odličan je za jačanje apetita. Takođe pomaže u lečenju krvave stolice kao i mokraćnih, bubrežnih i žučnih kamenaca.

Kupka od stolisnika
1 litra vode
100 g hajdučke trave
Hajdučku travu prelijte vrelom vodom, pokrijte posudu i ostavite da odstoji oko 20 minuta, a zatim procedite i dodajte u kupku. Ova kupka odlična je za lečenje hemoroida i za ublažavanje ginekoloških problema.

Ako pitate starije ljude koja je najlekovitija biljka na planeti, oni će gotovo uvek odgovoriti – hajdučka trava. Jer, ta biljka toliko je služila čoveku kroz istoriju da joj, kažu neki, na celoj planeti nema ravne.

Нема коментара: