петак, 12. децембар 2014.

Majčina dušica "leči nervozu"

Majčina dušica je jedna od najčešće korišćenih lekovitih biljaka: upotrebljava se "skoro za sve"!


Poštovanje u narodu i široku primenu u narodnoj medicini, majčina dušica je svojski zaslužila. Ova biljka nema nijedan štetan, toksični sastojak, pa može da se pije bez vremenskog ograničenja, i u neograničenim količinama. Poznata je i po nazivima: popovac, materka, tamjanika, divlji bosiljak, vreskovica.

Majčina dušica raste na sunčanim brežuljcima i padinama, po rubovima šuma, a često i na malim livadskim mravinjacima. Potrebno joj je mnogo toplote i sunca, zbog čega se dobro drži na kamenitim površinama, kao i na planinskim pašnjacima kod kojih se iz zemlje oslobađa mnogo toplote. Bere se preko celog leta: po mirnom, toplom i sunčanom vremenu - od 10 časova pre podne do popodnevnih sati, jer je u to vreme najmirisnija. Ne čupa se, već se cela biljka seče odgovarajućim makazama. Suši se u tankom sloju, na promajnom i toplom mestu, zaklonjena od sunca i prašine. Povremeno je treba lagano prevrtati, da se što ravnomernije osuši.
Čaj od majčine dušice ima antiseptično dejstvo, efikasan je protiv spazma (grča) u bronhijama, razvodnjava sluz u plućima i pomaže pri njegovom izbacivanju. Zato se sa uspehom primenjuje protiv kašlja kod dece. Pošto je veoma ukusan i lepo miriše, mališani ga rado piju. Osim toga, uspešno deluje i protiv crevnih parazita, naročito dečjih glista.


Priprema čaja od majčine dušice
Važno je zapamtiti dva pravila:
• Nikada ne pripremati čaj u otvorenoj posudi
• Uzeti dovoljnu količinu biljke
Majčina dušica sadrži lekovite sastojke koji lako isparavaju. Pripremom u otvorenom sudu - oni ispare, pa takav čaj nema lekovita svojstva. Takođe ih nema ni ako je količina biljke nedovoljna. Da biste skuvali dobar čaj, kašičicu majčine dušice prelijte sa dva decilitra kipuće vode, poklopite, i nakon pola sata procedite. Zasladite medom i dajte detetu da pije tri do četiri šolje čaja na dan. Biće dobro i za vas ako mu se pridružite.
Dodatak kupki: Za potpunu kupku trebamo 200 g bilja
Tinktura od majčine dušice: Cvatima, ubranim po podnevnom suncu rastresito napunimo bocu do grla, prelijemo s 38 - 40 % -tnom žitnom ili voćnom rakijom i ostavimo 14 dana na suncu.
Ulje majčine dušice: Cvatima, ubranim po podnevnom suncu rastresito napunimo bocu i prelijemo s hladno istisnutim maslinovim uljem tako da ono stoji za širinu dva prsta iznad cvetova. Bocu ostavimo 14 dana na suncu ili u blizini drugog izvora topline.
Biljni jastučići: Biljem napunimo jastučnicu i zašijemo.
Sirup od majčine dušice: Cvetove i stabljike, koje smo nabrali po sunčanom vremenu pri stavljanju u staklenku smočimo mokrim rukama. Staklenku napunimo naizmence zbijenim redovima bilja i sirovi  šećerom. Sve zajedno ostavimo oko tri nedelje na suncu. Kod ceđenja treba cvetove i stabljike, koji su natopljeni šećerom isprati sa sasvim malo vode koju dolijemo sirupu. Stavimo sirup na električni šporet na najnižu temperaturu, da se zgusne, ne sme zakuvati. Sirup ne sme biti ni preredak ni pregust, zbog toga ga jednom ili dva puta ohladimo, da bismo ga mogli probati.

Нема коментара: