уторак, 2. децембар 2014.

Njegovo veličanstvo - limun

Limun je kiselog ukusa, ali ima alkalno delovanje u telu. U stvari, limun je jedna od najboljih namirnica s alkalnim delovanjem, što znači da odlično reguliše nivo kiseline u vašem organizmu.
Limun se često koristi kao začin jelima, retko ko ga voli sirovog, a većina ljudi voli osvežavajući napitak od limuna, poznatu limunadu. Kako god da ga konzumirate, limun ima svoja lekovita svojstva koja svakako trebate iskoristiti.


Alkalna svojstva limuna regulišu nivo kiselosti u telu i pH vrednost.
Bogat je izvor vitamina C i flavonoida koji su odličan borac protiv infekcija kao što su gripa i prehlada.
Vaša jetra obožava limun jer limun stimuliše rad jetre i otapa mokraćnu kiselinu. Sveža limunada bez šećera je odlična za detoksikaciju jetre.
Limun pomaže kod čišćenja creva, jer podstiče creva na rad. Popijte isceđeni sok limuna sa šoljicom mlake vode ujutro i vaša creva će vam biti zahvalna.
Skorbut je bolest koja nastaje kada u telu nema dovoljno vitamina C, a jedna od metoda lečenje je pijenje limunovog soka svaka 2 do 4 sata kako bi telo dobilo potrebnu količinu vitamina C.
Limunska kiselina pomaže telu da otopi žučne i bubrežne kamence.
Pomaže kod smanjenja nivoa slobodnih radikala koji uzrokuju ubrzano starenje i većinu bolesti.
Limunova kora sadrži fitonutrijent tangeratin koji se pokazao odličnim kod ublažavanja simptoma Parkinsonove bolesti.


 Takodje uništava crevne gliste.
Kada nemate dovoljno kiseonika i osećate poteškoće u disanju (kao kod planinarenja) limun će vam biti jako koristan.
Ima snažna antibakterijska svojstva, a naučnici su ustanovili da može uništiti bakteriju malarije, kolere, difterije i tifusa.
Skup aktivnih sastojaka limuna će sprečiti unutarašnje krvarenje i pomoći kod lečenja visokog krvnog pritiska.
Rutin iz limuna će ublažiti simptome bolesti očiju, kao što je dijabetička retinopatija.
Limun sadrži 22 spoja koja su odlična u borbi protiv ćelija raka, uključujući limonen, ulje koje usporava ili zaustavlja rast raka tumora kod životinja, kao i deobu ćelija raka.
Prema stručnjacima, limun je jedina poznata namirnica na svetu koja je anionska (njegov elektron ima negativan naboj). Sve ostale namirnice su kationske (s pozitivnim nabojem). To ga čini izuzetno korisnim kod interakcije između aniona i kationa koji ćelijama našeg organizma daju energiju.


1 коментар:

slobodan miric је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.