субота, 20. децембар 2014.

UZMITE OD BILJA ONO NAJBOLJE!!!

Lekovito bilje je pravi blagoslov za sve nas. Pošto smo vam ranije pisali o homeopatiji i lečenju lekovitim biljem, veoma je bitno reći na koji se sve način bilje može koristiti, tako da se njegova lekovita dejstva maksimalno dodju do izražaja.
Od sakupljenog bilja mogu se pripremiti:
  • masti
  • ulja
  • kupke
  • tinkture
  • čajevi

MASTI
Mast pripremamo tako što uzmemo dve pune šake isitnjenog bilja i stavimo u 500gr zagrejane svinjske masti. Bilje pržimo kratko uz neprestano mešanje. Sud ostavimo da prenoći na hladnom mestu. Sledećeg dana sve zagrejati toliko da se može procediti i toplom mašću napunimo predhodno spremne posude. Mast čuvati u frižideru.



Najčešće korišćena je mast od nevena. Dve pune šake nevena (list, cvet, stablo) sitno iseckati i ispržiti u 500gr svinjske masti ostaviti da se ohladi preko noći, sutradan procediti i sipati u pripremljenu posudu. Mast od nevena brzo pomaže kod upale vena, dekubitisa, promrzlina i opekotina, kod gljivičnih oboljenja kože naročito stopala, kao i kod iritirane kože.

ULJE
 Priprma se odvija na sledeći način: Odredjenim lekovitim delovima biljaka rastresito napunimo posudu i prelijemo maslinovim uljem. Ostavimo na suncu ili nekom drugom izvoru toplote dve nedelje. Tokom stajanja ulje treba da dobije crvenu boju!



Najpoznatije ulje je od kantariona. Dve pune šake isitnjenih cvetova kantariona prelijemo maslinovim uljem u odredjenoj posudi i ostavimo na suncu dve nedelje. Ovo ulje zadržava svoja lekovita svojstva dve godine. Kantarionovo ulje koristimo kao sredstvo za negu hrapave kože lica, može se koristiti kod bolova u ledjima, išijasa i reume. Takodje je veoma efikasno utrljavati kantarionovo ulje na otečene limfne žlezde, otvorene rane kao i kod opekotina od sunca. Veoma uspešno deluje i na hemoroide.

KUPKE
Za sedeću kupku uzima se 100gr osušenog bilja (500gr svežeg), potapa se u hladnu vodu u kofi od 5l da prenoći. Sledećeg dana sve se zagreje i procedi, pa se doda vodi za kupanje. Kupanje bi trebalo da se obavlja u sedećem položaju 20 minuta. Posle kupanja preporučljivo je ne brisati se već se samo umotati frotirom i utopliti se. Ovako pripremljena voda za kupku može biti ponovo zagrejana i kao takva se koristiti još dva puta.

Jedna od najzdravijih i najdelotvornijih kupki naročito za žene je od hajdučke trave. Koristi se kod mioma, upala jajnika, čestog vaginalnog sekreta kao i kod gljičnih oboljenja praćenih svrabom i raznih drugih ginekoloških tegoba.

TINKTURE 
Tinkture se prave tako što se posuda, sa hermetičkim zatvaračem, do vrha rastresito napuni odredjenom biljkom i prelije rakijom (40%). Posuda se zatvori i ostavi na suncu ili nekom drugom izvoru toplote (20 stepeni) dve nedelje ili duže, uz povremeno mućkanje. Nakon toga se procedi. Dobijena tinktura se koristi tako što se pije direktno ili se u kapima dodaje nekoj tečnosti. Za spoljnu upotrebu se koristi kao obloga ili se direktnu utrljava na bolno mesto. 



Najčešće korišćena i najpoznatija je tinktura od koprive. Koren koprive koji se vadi u proleće ili jesen, sitno iseckati i njime napuniti posudu do vrha, preliti rakijom (40 stepeni) posudu zatvoriti i ostsaviti na suncu dve nedelje. Procediti, pa tinkturu koristiti u vidu kapi ili uz neku tečnost. Tinktura od koprive najčešće se koristi kod lečenja anemije, koristi se kao diuretik ili za opšte jačanje organizma, naročito u zimskom periodu.

ČAJEVI
Što se tiče čajeva važno je naglasiti da priprema može biti vruća ili hladna. 
Topla priprema: ako su biljke sveže dovoljno ih je popariti vrućom vodom i ostaviti pola minuta. 
Osušene biljke ostaviti nešto duže do 2 minuta. 
Korenje staviti u hladnu vodu, pa postepeno zagrevati do ključanja, zatim skloniti sud sa vatre i ostaviti 3 minuta da stoji.  Još je bitno reći da sud u kojoj se vrši kuvanje čaja nebi trbebao biti od metala.


Hladna priprema: Neke biljke poput crnog i belog sleza, imele i idjirota, ne smeju se prelivati vrućom vodom , jer gube lekovito dejstvo. Propisane količine ovog bilja staviti u hladnu vodu i ostaviti da stoji od 8-12h.

Нема коментара: