субота, 6. децембар 2014.

Kraljica zdravlja - Tikvica

Tikvice su poznate kao ljetna hrana, a sadrže više od trećine dnevno preporučene količine vitamina C. Osim što su izuzetno zdrave, tikvice povoljno utiču na ljudski organizam. Održavaju liniju vitkom, poboljšavaju koncentraciju, smiruju živce, ojačavaju mišiće i srce. Utiču na izbacivanje vode i štetnih materija iz tela. Iako imaju manje vode od krastavca, sadrže više vitamina i minerala. Popularne su i zbog male kalorične vrednosti, a obiluju vitaminom C, kalijumom, kalcijumom, fosforom i selenom.



Antioksidansno povrće štiti vaše oči od bolesti poput katarakte i odlično je za snižavanje pritiska.
Tikvice su savršena namirnica koja se može kupiti tokom cele godine a može se jesti termički obrađena ili sirova. Ovo povrće potiče iz meksika, a ljudi je konzumiraju već 10.000 godina. Postoji veliki broj različitih vrsta tikvica i razlikuju se po obliku, veličini, boji i ukusu. Tikvice mogu narasti do neverovatnih veličina, ali najbolji ukus imaju plodovi čija dužina ne prelazi 15 cm. Osim ploda jestivi su i cvetovi tikvica koji se često pune i pohuju.
Tikvice su odličan izvor vitamina C, magnezijuma, vitamina A, kalijuma, vlakana, folne kiseline, fosfora i vitamina B2. Zbog toga je ovo povrće popularno za čuvanje zdravlja krvotoka. Magnezijum je bitan u prevenciji srčanog i moždanog udara, a zajedno sa kalijem regulišu pritisak. Vitamin C i betakaroten smanjuju oskidaciju holesterola i smanjuju rizik od arteroskleroze.
Folna kiselina reguliše homocisteine, a vlakna utiču na smanjenje holesterola i sprečavaju pojavu bolesti srca. Tikvice odlično deluju i na zdravlje probavnog sistema, uklanjaju toksine iz organizma i odlične su u borbi protiv stanica raka. Pri kupovinu pazite da kupujete teške plodove srednjih ili manjih dimenzija.
Dobre za prostatu
Interesantno, neka istraživanja su ukazale da fitonutrijenti iz tikvica pomažu u smanjenju simptoma povećane prostate. Zahvaljujući bogatstvom manganom, tikvica povoljno deluje na sve funkcije tela. Podstiče metabolizam proteina i ugljenih hidrata, i ubrzava sintezu masnih kiselina i holesterola. Mangan je ključan i za proizvodnju prolina, aminokiseline koja utiče na formiranje kolagena, što čini kožu zdravijom, a zaceljivanje rana bržim. 


Zdravstvene dobrobiti od tikvica:

• deluju protivupalno
• povećavaju nivo energije
• potpomažu mršavljenju
• doprinose snižavanju nivo holesterola
• čiste creva od toksina
• prevencija bolesti prostate
• poboljšavaju varenje
• čine kožu zdravijom

Tikvice u frižideru mogu ostati do sedam dana a moguće ih je i zamrznuti. Pre zamrzavanja dobro ih je iseći na kriške i kratko blanširati. Iako su dostupne tokom cele godine letne tikvice su mekše i ukusnije od onih koji dozrijevaju zimi, a njihov blagi ukus se slaže sa bosiljkom, ruzmarinom i majčinom dušicom.

Нема коментара: