уторак, 2. децембар 2014.

Boravak u prirodi pospešuje mentalno zdravlje

Novo istraživanje naučnika otkriva da osobe, koje žive u blizini zelenih površina, imaju bolje mentalno zdravlje.
 
Naučnici, ističu da boravak u prirodi može pomoći u prevenciji depresije i smanjiti nivo stresa i anksioznosti.
Naučnici su analizirali podatke o zdravlju 2479 osoba koje žive u različitim delovima grada. U obzir su uzimali i životne navike ispitanika , kao što su tip ishrane i nivo fizičke aktivnosti.
Rezultati su pokazali da što su ispitanici živeli bliže zelenim površinama, to su imali bolje mentalno zdravlje, bili su pozitivniji i zadovoljniji vlastitim životom.
Naučnicima još uvijek nije poznat tačan način na koji boravak u prirodi pospešuje mentalno zdravlje,osim da telo upija svu pozitivnu energiju iz prirode.
 

Poznato je da fizička aktivnost ima blagotvoran učinak na mentalno zdravlje, a povećanjem vremena boravljenja u prirodi se povećava i nivo fizičke aktivnosti pa naučnici veruju da je to jedan od načina na koji boravak u prirodi deluje pozitivno na mentalno zdravlje.



 Naša vam je preporuka da većino svog slobodnog vremena provedete u prirodi obogatite svoje telo kiseonikom, bićete raspoloženiji i skoncentrisaniji na obaveze koje vas očekuju. Crpite pozitivnu energiju iz sunca i prelepih boja prirode na koje niko nemože ostati ravnodušan. Povedete li prijatelje, učinak će biti još veći.
Prigrlite ono što vam priroda daruje s ljubavlju.

1 коментар:

slobodan miric је рекао...

A ovo je sustinski ono sto doprinosi ne upotrebi lekova,setnja,disanje,molitva....