Pšenica najviše dolazi do izražaja kada se koristi u obliku
klica. Upotreba klica u ishrani je klasičan primer ishrane presnom hranom. su od najstarijih i dokazanih nacina
poboljsanja zdravlja. Odavno su ljudi koristili u ishrani proklijala zrna bundeve,
lana, jecma, kukuruza, heljde (neverovatno
korisne zdrave namirnice),
soje, sociva, ali najcesce se koriste proklijala zrna psenice.
Jedan
Primena pšeničnih klica
Proklijala zrna pšenice sadrže niz biološki aktivnih
supstanci, vitamine E, C, grupe B, ugljene hidrate, belančevine, biljna vlakna,
minerale, narocito fosfor, kalijum, magnezijum. Pšenicne klice su moćan biološki
stimulans: ima antioksidantna svojstva, normalizuje metabolizam, poboljšava krv
i metabolizam. Proklijala zrna pšenice u sebi sadrže esencijalne amino kiseline
i povećani vise puta- broj svih vitamina, koji su neophodni našem organizmu. Pšenica
je bogata kalijumom, što čini naše mišice jačim, a takođe jača i srčani misić.
Hrom i litijum u zrnima, retki minerali, imaju pozitivno dejstvo na nervni
sistem i štite nas od stresa. Spoljašnje ljuske zrna su bogate vlaknima, koja
imaju blagotvorno dejstvo na varenje i stimulaciju creva. Redovno konzumiranje
proklijalih zrna pšenice može poslužiti kao prevencija od raka debelog creva i
rektuma. Vlakna u zrnima pomažu u održavanju optimalne ravnoteže crevne
mikroflore i uklanjanju toksina iz organizma. Produžena upotreba proklijale pšenice
poboljsava vid i ima pozitivan uticaj na zube, kosu, nokte i kožu.
Pšenicne klice mogu se preporučiti onima koji su odlučili da izgube težinu. Čvrste klice zahtevaju dugo i temeljno žvakanje.
Osecaj sitosti, kao što znamo, pojavljuje se neko vreme posle obroka, tako da
je duži proces obavljanja jela može smanjiti količinu hrane.
Reguliše, obnavlja i stabilizuje pravilno funkcionisanje
vitalnih funkcija tela u bilo kom životnom dobu, podmlađuje i stabilizuje sve
sisteme organizma, eliminiše različite neoplazme malignih i benignih tumora,
polipa, fibroida, obogaćuje krv kiseonikom, gase razlicite infekcije i
zapaljenske procese, uklanjaju iz organizma štetne materije, toksine, višak
holesterola, normalizuju i stabilizuju metabolizam, čiste creva, ojačavaju ceo
kardiovaskularni sistem, pomažu zdravom gubitku suvišnih kilograma (3-4 kasike
psenicnih klica zamenjuju obilan dorucak).
Ali treba zapamtiti da su pšenicne klice prilično teška
hrana za stomak, tako da je najbolje unositi je u organizam ujutru. Ljudi sa bolestima gastrointestinalnog trakta
pre upotrebe proklijale pšenice treba da konsultuju svog lekara.
Kako da sami prizvedete pšenične klice
Za samoproizvodnju klica vam ne treba mnogo preduslova.
Dovoljno vam je malo dobre volje, staklena tegla, gaza i gumica za teglu.
Oprana, puna zrna potopite u čistu mlaku vodu i to dva prsta zrna, tri prsta
vode. Po isteku vremena natapanja, zrna procedite, a vodu nikako ne bacajte već
je pijte jer je puna minerala i vitamina. Teglu prekrijte gazom i učvrstite
gumicom. Dok klice ne narastu 1,5 do 2 cm ispirajte ih jednom do dva puta
dnevno hladnom vodom. Moraju biti uvek vlažne, ali ne mokre. Nekoliko sati pre
upotrebe, proklijala zrna (klice) stavite na sunce radi formiranja hlorofila.
Neutrošene klice možete čuvati više dana u frižideru, zatvorene u plastičnoj
posudi ili tegli. Ispirajte ih svakog dana hladnom vodom. Klice su upravo nešto
najprirodnije - da bismo ih prozveli, ne treba nam nikakav dodatni proces niti
hemijska sredstva (što je mnogo bitno). Možemo ih svakodnevno gledati kako
napreduju, rastu i prilagoditi ih svom ukusu. U fazi klijanja volumen zrna se
višestruko uvećava. Od jednog tanjira pšenice koju ostavimo da klija, dobijamo
hranu u vidu salate u količini koja je dovoljna za tri odrasle osobe i uz to
neuporedivo bogatija vitaminima od bilo kog povrća ili voća.
Možete jesti samo zrna, a možete ih staviti u
jela i salate. Mozete ih konzumirati cela, a mozete i samleti. Od saTakva salata ne
opterećuje organizam, naprotiv, predstavlja odlično sredstvo za čišćenje
nagomilanih otrova iz organizma.mlevenih
zrna mozete napraviti cuftice, (sa dodatkom jaja i brasna) ili staviti u zaslađeno
mleko. Jedite ih kako god zelite.
PŠENIČNA TRAVA
Pšenična trava pripada porodici slatkih trava kojih ima više
od 6.000 vrsta. Poseduje dugu i bogatu istoriju i zaista bi se mogla nazvati
idealnom i kompletnom hranom jer je bogata vitaminima, mineralima, lipoidima,
hormonima i hlorofilom. Činjenica je da hlorofil ima razna lekovita svojstva:
čisti i obnavlja ćelije, steriliše rane, prečišćava vodu od fluorina i drugih
otrovnih supstanci. Sok od ove trave deluje protiv svraba, uklanja bubuljice,
leči oboljenja usta, desni, ždrela, sinusa, kao i organa za varenje i disanje.
Čak postoje opravdane indicije da organizmu pruža zaštitu od štetnog dejstva
radijacije, a pomaže mu i u borbi protiv raka i drugih bolesti.
tojci
svežeg soka.
Da je zeleni sok od ove žitarice prava riznica zdravlja, potvrđuje i njegov sastav, sveži sok od mlade pšenične trave sadrži prirodne vitamine, enzime, hlorofil i sve poznate mineralne materije potrebne za organizam. Savršen je izvor belančevina - sadrži sve esencijalne amino kiseline u odgovarajućem odnosu i jedan je od najbogatijih izvora vitamina A i C.
Za one sa osetljivom kožom dobro
je, ulje pšeničnih klica, kao najbolji prirodni izvor vitamina E, ublažava
posledice sunčanja: bore, linije na koži, probleme sa pigmentacijom. Ne smeju
ga koristiti osobe alergične na pšenicu. Procenjeni prirodni zaštitni faktor
ovog ulja je 20.
Sok
od pšenične trave je pravi dar prirode i sadrži sve elemente neophodne
organizmu.
Ogroman je izvor hlorofila (70%), enzima, minerala, vitamina, aminokiselina (proteina najbolje kvaliteta).
Hlorofil, ta biljna krv je po svojoj molekularnoj građi slična ljudskoj krvi. Razlika je u tome što hlorofil sadrži atomsko jezgro magnezijuma, a hemoglobin atomsko jezgro gvožđa.
Hlorofil i belančevine daju hemoglobin od koga se sastoji 75% naših ćelija. Zdrava krv i krvna slika su u direktnoj vezi sa zelenom biljnom hranom.
Ogroman je izvor hlorofila (70%), enzima, minerala, vitamina, aminokiselina (proteina najbolje kvaliteta).
Hlorofil, ta biljna krv je po svojoj molekularnoj građi slična ljudskoj krvi. Razlika je u tome što hlorofil sadrži atomsko jezgro magnezijuma, a hemoglobin atomsko jezgro gvožđa.
Hlorofil i belančevine daju hemoglobin od koga se sastoji 75% naših ćelija. Zdrava krv i krvna slika su u direktnoj vezi sa zelenom biljnom hranom.
nzima, aminokiselina i vitamina.
Sadrži vitamine A, C, E, K,B.
Da bi se ovi sastojci uspešno sačuvali isceđeni sok se u minimalnom vremenskom periodu mora popiti. Ne sme se mešati metalnom kašikom, niti da dolazi u dodir sa metalom. Kada napravite sok, najbolje ga je popiti odmah, a ako vam ostane uvek količinu ocenite da imate i za sutra ujutro, nikako da stoji više dana. Sok držite zatvoren u flaši, i u frižideru, da ne oksidiše previše.
Da bi se ovi sastojci uspešno sačuvali isceđeni sok se u minimalnom vremenskom periodu mora popiti. Ne sme se mešati metalnom kašikom, niti da dolazi u dodir sa metalom. Kada napravite sok, najbolje ga je popiti odmah, a ako vam ostane uvek količinu ocenite da imate i za sutra ujutro, nikako da stoji više dana. Sok držite zatvoren u flaši, i u frižideru, da ne oksidiše previše.
Primena
soka od pšenične trave
Odlično
sredstvo za čišćenje krvi, za jačanje kostiju i zglobova, kod stomačnih tegoba,
pospešuje varenje, reguliše metabolizam, klistiranjem sokom od pšenične trave
otklanjaju se štetne naslage sa zidova debelog creva, otklanja malaksalost i
vraća vitalnost, odlično deluje na srčani mišić i cirkulaciju krvi, poboljšava
rad pluća, deluje pozitivno kod muškog i ženskog steriliteta zbog visokog
sadržaja vitamina C i E. Sprečava pojavu sede kose, usporava proces starenja, odličan
je za regulaciju šećera u krvi, reguliše krvni pritisak.
Drugim rečima sok je riznica minerala, vitamina, enzima a u
istom trenutku je i zdrava hrana koja ne goji. Upotreba soka uz dijetu
nadoknadiće sve ono što dijeta nema, pospešiti jačanje imuniteta i unaprediti
kompletno zdravlje.
Kako da sami gajite pšeničnu travu
Ovaj eliksir mladosti može se uzgajati u bilo koje godišnje
doba na sobnoj temperaturi i uz malo sunčeve svetlosti.U staklenu teglu staviti
dva prsta pšenice, po mogućnosti organske, jer ćemo na taj način izbeći sve
štetne hemikalije, pa zatim do vrha sipati vodu. Umesto poklopca gumicom vezati
gazu i teglu ostaviti na sunčanoj strani 12 sati. Nakon toga, procediti vodu i
pšenicu ostaviti na sobnoj temperaturi da klija. Neophodno je ispirati zrna dva
do tri puta dnevno kako bi ona dobila neophodnu vlagu i započela proces
klijanja. Već nakon desetak dana možemo očekivati formiranu pšeničnu travu
spremnu za sokovnik.
Нема коментара:
Постави коментар