четвртак, 29. јануар 2015.

ZRNO ŽIVOTA - Pšenica



PŠENIČNE KLICE
Svima su poznata korisna svojstva proklijalih zrna pšenice na organizam, a upravo tako blagotvoran uticaj imaju i mladi izdanci drugih plemenitih kultura. Reč je o izdancima raznih biljnih kultura, čija starost dostiže maksimalno dve nedelje.
Pšenica najviše dolazi do izražaja kada se koristi u obliku klica. Upotreba klica u ishrani je klasičan primer ishrane presnom hranom. Bez obzira na to što na našim prostorima nije uobičajeno da se klice koriste u ishrani, nutricionisti ističu da je reč o izuzetno hranljivima namirnicama čije vrednosti višestruko nadmašuju one i u semenu i u biljkama. Klice su bogate enzimima, vlaknima i proteinima koji se brzo pretvaraju u energiju kao i vitaminima A, C, E, K i B grupe. Osim toga obiluju kalcijumom, magnezijumom, gvožđem i cinkom a pritom ne sadrže holesterol. Jedan  su od najstarijih i dokazanih nacina poboljsanja zdravlja. Odavno su ljudi koristili u ishrani proklijala zrna bundeve, lana, jecma, kukuruza, heljde (neverovatno korisne zdrave namirnice), soje, sociva, ali najcesce se koriste proklijala zrna psenice.  


Primena pšeničnih klica
Proklijala zrna pšenice sadrže niz biološki aktivnih supstanci, vitamine E, C, grupe B, ugljene hidrate, belančevine, biljna vlakna, minerale, narocito fosfor, kalijum, magnezijum. Pšenicne klice su moćan biološki stimulans: ima antioksidantna svojstva, normalizuje metabolizam, poboljšava krv i metabolizam. Proklijala zrna pšenice u sebi sadrže esencijalne amino kiseline i povećani vise puta- broj svih vitamina, koji su neophodni našem organizmu. Pšenica je bogata kalijumom, što čini naše mišice jačim, a takođe jača i srčani misić. Hrom i litijum u zrnima, retki minerali, imaju pozitivno dejstvo na nervni sistem i štite nas od stresa. Spoljašnje ljuske zrna su bogate vlaknima, koja imaju blagotvorno dejstvo na varenje i stimulaciju creva. Redovno konzumiranje proklijalih zrna pšenice može poslužiti kao prevencija od raka debelog creva i rektuma. Vlakna u zrnima pomažu u održavanju optimalne ravnoteže crevne mikroflore i uklanjanju toksina iz organizma. Produžena upotreba proklijale pšenice poboljsava vid i ima pozitivan uticaj na zube, kosu, nokte i kožu.

Pšenicne klice mogu se preporučiti onima koji su odlučili  da izgube težinu. Čvrste klice zahtevaju dugo i temeljno žvakanje. Osecaj sitosti, kao što znamo, pojavljuje se neko vreme posle obroka, tako da je duži proces obavljanja jela može smanjiti količinu hrane.

Reguliše, obnavlja i stabilizuje pravilno funkcionisanje vitalnih funkcija tela u bilo kom životnom dobu, podmlađuje i stabilizuje sve sisteme organizma, eliminiše različite neoplazme malignih i benignih tumora, polipa, fibroida, obogaćuje krv kiseonikom, gase razlicite infekcije i zapaljenske procese, uklanjaju iz organizma štetne materije, toksine, višak holesterola, normalizuju i stabilizuju metabolizam, čiste creva, ojačavaju ceo kardiovaskularni sistem, pomažu zdravom gubitku suvišnih kilograma (3-4 kasike psenicnih klica zamenjuju obilan dorucak).
Ali treba zapamtiti da su pšenicne klice prilično teška hrana za stomak, tako da je najbolje unositi  je u organizam ujutru. Ljudi sa bolestima gastrointestinalnog trakta pre upotrebe proklijale pšenice treba da konsultuju svog lekara.

Kako da sami prizvedete pšenične klice
Za samoproizvodnju klica vam ne treba mnogo preduslova. Dovoljno vam je malo dobre volje, staklena tegla, gaza i gumica za teglu. Oprana, puna zrna potopite u čistu mlaku vodu i to dva prsta zrna, tri prsta vode. Po isteku vremena natapanja, zrna procedite, a vodu nikako ne bacajte već je pijte jer je puna minerala i vitamina. Teglu prekrijte gazom i učvrstite gumicom. Dok klice ne narastu 1,5 do 2 cm ispirajte ih jednom do dva puta dnevno hladnom vodom. Moraju biti uvek vlažne, ali ne mokre. Nekoliko sati pre upotrebe, proklijala zrna (klice) stavite na sunce radi formiranja hlorofila. Neutrošene klice možete čuvati više dana u frižideru, zatvorene u plastičnoj posudi ili tegli. Ispirajte ih svakog dana hladnom vodom. Klice su upravo nešto najprirodnije - da bismo ih prozveli, ne treba nam nikakav dodatni proces niti hemijska sredstva (što je mnogo bitno). Možemo ih svakodnevno gledati kako napreduju, rastu i prilagoditi ih svom ukusu. U fazi klijanja volumen zrna se višestruko uvećava. Od jednog tanjira pšenice koju ostavimo da klija, dobijamo hranu u vidu salate u količini koja je dovoljna za tri odrasle osobe i uz to neuporedivo bogatija vitaminima od bilo kog povrća ili voća.
Možete jesti samo zrna, a možete ih staviti u jela i salate. Mozete ih konzumirati cela, a mozete i samleti. Od saTakva salata ne opterećuje organizam, naprotiv, predstavlja odlično sredstvo za čišćenje nagomilanih otrova iz organizma.mlevenih zrna mozete napraviti cuftice, (sa dodatkom jaja i brasna) ili staviti u zaslađeno mleko. Jedite ih kako god zelite.

PŠENIČNA TRAVA

Pšenična trava pripada porodici slatkih trava kojih ima više od 6.000 vrsta. Poseduje dugu i bogatu istoriju i zaista bi se mogla nazvati idealnom i kompletnom hranom jer je bogata vitaminima, mineralima, lipoidima, hormonima i hlorofilom. Činjenica je da hlorofil ima razna lekovita svojstva: čisti i obnavlja ćelije, steriliše rane, prečišćava vodu od fluorina i drugih otrovnih supstanci. Sok od ove trave deluje protiv svraba, uklanja bubuljice, leči oboljenja usta, desni, ždrela, sinusa, kao i organa za varenje i disanje. Čak postoje opravdane indicije da organizmu pruža zaštitu od štetnog dejstva radijacije, a pomaže mu i u borbi protiv raka i drugih bolesti.

Ciklus rasta mlade trave traje od 7 do 10 dana, kada je trava spremna za žetvu - tada je mlada trava najbogatija enzimima, mineralima i vitaminima koji su potrebni organizmu. Nakon žetve, trava se cedi na posebnim sokovnicima za hladno ceđenje sa malim brojem obrtaja i odmah pakuje i zamrzava kako bi se sačuvali svi dragoceni sastojci svežeg soka.

Da je zeleni sok od ove žitarice prava riznica zdravlja, potvrđuje i njegov sastav, sveži sok od mlade pšenične trave sadrži prirodne vitamine, enzime, hlorofil i sve poznate mineralne materije potrebne za organizam. Savršen je izvor belančevina - sadrži sve esencijalne amino kiseline u odgovarajućem odnosu i jedan je od najbogatijih izvora vitamina A i C.
Za one sa osetljivom kožom dobro je, ulje pšeničnih klica, kao najbolji prirodni izvor vitamina E, ublažava posledice sunčanja: bore, linije na koži, probleme sa pigmentacijom. Ne smeju ga koristiti osobe alergične na pšenicu. Procenjeni prirodni zaštitni faktor ovog ulja je 20.


SOK OD PŠENIČNE TRAVE

Zvanična ispitivanja su dokazala da zeleni sok od žita pouzdano pomaže kod sledećih bolesti: maligna oboljenja krvi, dojke, debelog creva, pluća, jajnika, prostate, ciste, dijabetes, upala mišića, bronhitis, opadanje kose, gojaznost.
Sok od pšenične trave je pravi dar prirode i sadrži sve elemente neophodne organizmu.
Ogroman je izvor hlorofila (70%), enzima, minerala, vitamina, aminokiselina (proteina najbolje kvaliteta).
Hlorofil, ta biljna krv je po svojoj molekularnoj građi slična ljudskoj krvi. Razlika je u tome što hlorofil sadrži atomsko jezgro magnezijuma, a hemoglobin atomsko jezgro gvožđa.
Hlorofil i belančevine daju hemoglobin od koga se sastoji 75% naših ćelija. Zdrava krv i krvna slika su u direktnoj vezi sa zelenom biljnom hranom.
Zeleni sok od žita sadrži veliku količinu  retkog vitamina B17 koji, naučno je dokazano,uništava ćelije raka. Zeleni sok od žita sadži veliku količinu enzima, aminokiselina i vitamina. Sadrži vitamine A, C, E, K,B.
Da bi se ovi sastojci uspešno sačuvali isceđeni sok se u minimalnom vremenskom periodu mora popiti. Ne sme se mešati metalnom kašikom, niti da dolazi u dodir sa metalom. Kada napravite sok, najbolje ga je popiti odmah, a ako vam ostane uvek količinu  ocenite da imate i za sutra ujutro, nikako da stoji više dana. Sok držite zatvoren u flaši, i u frižideru, da ne oksidiše previše.
Primena soka od pšenične trave
Odlično sredstvo za čišćenje krvi, za jačanje kostiju i zglobova, kod stomačnih tegoba, pospešuje varenje, reguliše metabolizam, klistiranjem sokom od pšenične trave otklanjaju se štetne naslage sa zidova debelog creva, otklanja malaksalost i vraća vitalnost, odlično deluje na srčani mišić i cirkulaciju krvi, poboljšava rad pluća, deluje pozitivno kod muškog i ženskog steriliteta zbog visokog sadržaja vitamina C i E. Sprečava pojavu sede kose, usporava proces starenja, odličan je za regulaciju šećera u krvi, reguliše krvni pritisak.
Drugim rečima sok je riznica minerala, vitamina, enzima a u istom trenutku je i zdrava hrana koja ne goji. Upotreba soka uz dijetu nadoknadiće sve ono što dijeta nema, pospešiti jačanje imuniteta i unaprediti kompletno zdravlje.
 
 

Kako da sami gajite pšeničnu travu
Ovaj eliksir mladosti može se uzgajati u bilo koje godišnje doba na sobnoj temperaturi i uz malo sunčeve svetlosti.U staklenu teglu staviti dva prsta pšenice, po mogućnosti organske, jer ćemo na taj način izbeći sve štetne hemikalije, pa zatim do vrha sipati vodu. Umesto poklopca gumicom vezati gazu i teglu ostaviti na sunčanoj strani 12 sati. Nakon toga, procediti vodu i pšenicu ostaviti na sobnoj temperaturi da klija. Neophodno je ispirati zrna dva do tri puta dnevno kako bi ona dobila neophodnu vlagu i započela proces klijanja. Već nakon desetak dana možemo očekivati formiranu pšeničnu travu spremnu za sokovnik.

Нема коментара: