Đumbir je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana,
poreklom iz Kine. Rastom je sličan trsci, može narasti
više od 1
metra u
visinu i ima kopljasto lišće.
Latinski naziv Zingiber
officinale potiče od
sanskrtske reči stringavera, što znači rožnato. Naziv se odnosi na biljku koja
je kvrgavog, nepravilnog izgleda, svetložute do smeđe boje. U tropskoj Aziji
uzgaja se već 3000 godina,
ali je njegovo tačno poreklo nepoznato. Đumbir se koristio i na Bliskom istoku
i u južnoj Evropi mnogo pre rimskih vremena. Jedan je od najstarijih
neevropskih začina, posebno omiljen u Engleskoj, gde se još od srednjeg veka
posluživao uz biber i so kao osnovni začin.
Vrlo je bogat izvor kalcijuma i
gvožđa, pa ga je poželjno dodati u variva, čorbe, čajeve, sokove.
Mineralni sastav korijena đumbira je vrlo raznolik, a u značajnijim količinama sadrži kalij, bakar, magnezij i mangan. Od vitamina sadrži nešto vitamina C, vitamina B skupine, poput vitamina B6, te u manjim količinama pantotensku kiselinu i niacin. Đumbiru svojstvena aroma i ukus rezultat su mešavine gingerola, zingerona i shoagola. Aktivne supstance gingeroli imaju analgetske, sedativne, antipiretske i antibakterijske učinke.
Mineralni sastav korijena đumbira je vrlo raznolik, a u značajnijim količinama sadrži kalij, bakar, magnezij i mangan. Od vitamina sadrži nešto vitamina C, vitamina B skupine, poput vitamina B6, te u manjim količinama pantotensku kiselinu i niacin. Đumbiru svojstvena aroma i ukus rezultat su mešavine gingerola, zingerona i shoagola. Aktivne supstance gingeroli imaju analgetske, sedativne, antipiretske i antibakterijske učinke.
Đumbir se koristi kao hrana i lek već vekovima, pa se tako koristi u lečenju mučnine, bola u stomaku,
zubobolje, krvarenja i reumatizma. Aktivne
supstance gingeroli imaju analgetska, sedativna, antipiretska i antibakterijska
dejstva. Đumbir se koristi i kao pomoć kod spečavanja nadimanja, a azijska
medicina koristi ga za lečenje prehlade i olakšavanje disanja. Smatra se da
pospešuje kontrakcije srca, sprečava formiranje krvnih ugrušaka, snižavanivi
holesterola, deluje protivupalno, pa čak i stimulativno na imunološki sastav.
Neka istraživanja pokazuju da se redovnom upotrebom đumbira u ishrani smanjuje
rizik od nastanka debelog creva. Jedan
od sastojaka u đumbiru je i žuti pigment kurkumin. Veći deo kurkumina ostaje u
probavnom traktu, gde kako se pokazalo, štiti od polipa, ali i od raka debelog
creva.. Ako se uzima redovno, suzbija hronični umor, poboljšava pamćenje, a
zbog stimulativnog svojstva nije preporučljivo uzimati ga uveče pre spavanja
jer može izazvati nesanicu. Đumbir
je snažno sredstvo za pokretanje cirkulacije. Ako se žalite na hladne ruke i noge
treba da pijete čaj od ovog lekovitog korena. Svež đumbir
poboljšava perifernu cirkulaciju i uzrokuje znojenje, pa na taj način čisti
toksine iz krvi i telesnih tečnosti.
ČAJ OD ĐUMBIRA
Ovaj napitak umiruje želudac i smiruje upalne procese.
Narendanu kašiku korena đumbira prelijte sa 2 dl vele vode, poklopite i
ostavite ga da se ohladi. Procedite i dodajte med i limun, time ćete poboljšati
ukus ali i dejstvo ovog vrlo lekovitog čaja.
Koža lica
Ono sto vecina ljudi ne zna vezano za ovu biljku, osim u ishrani, vec vekovima
koristi se kao lek i sredstvo za ulepsavanje. Đumbir je veoma dobar
antioksidans, a ima i antibakterijsko, antisepticko dejstvo. Idealan je za
pravljenje tonika koji ce očistiti vašu
kožu os nečistoća,ali i pomoći osobama koji imaju probleme sa aknama. Ako tokom
korišćenja tonika od đumbira pijete i dve čaše čaja od ove biljke uradićete
potpunu detoksikaciju organizma,što ce se pozitivno odraziti na vaš organizam.
Kao sedstvo za detoksikaciju naročito se preporučuje posle agresivnih tretmana
hemoterapije.
Idealan za mršavljenje
Ovaj lekoviti koren ubrzava metabolizam,
snižava holesterol,
pomaže lučenju pljuvačke i varenju skrobne hrane, smanjuje nadutost i zatvor, a
sve to doprinosi gubitku kilograma. U koliko želite da smršate, dodajte jelima
svež ili sušen đumbir,
ili pijte čaj od ovog blagotvornog korena.
Poboljšava mentalne sposobnosti
Đumbir otklanja glavobolju i doprinosi boljem
funkcionisanju mozga. Ako ga u bilo kom obliku upotrebljavamo tokom dana,
bicemo svežiji i imaćemo više snage i energije. Ispijanjem čaja od đumbira
u malim gutljajima tokom, dana otklonićemo napetost i stres.
Otklanja simtome gripa i prehlade
Ako redovno upotrebljavamo đumbir mozemo
spreciti pojavu prehlade i gripa, kao i potencijalne komplikacije ovih stanja. Đumbir će nam ojačati imunitet, olakšati disanje i ublažiti glavobolju. On
podstiče i znojenje, te je odličan za snižavanje temperature.
Lek protiv artritisa
Osobe koje pate od bolova u kolenima, konzumiranjem đumbira,
mogu da se reše ovog neprijatnog stanja. Problemi, zapravo, ne moraju uvek biti
posledica istrošenosti zgloba, koja je karakteristična za stariju populaciju, nekada
nastaju usled oštećenja ili zbog naslednog faktora.Sta god da je uzrok reumatidnog
artritisa, korišćenjem djumbira smanićete bol i otok vaših zglobova. Koren
đumbira zaista može da bude delotvoran. Lek se priprema tako što se od svežeg
korena odseče jedan komad, izrenda se, pa se sa tom masom maže zglob. Radi
potpunog efekta, istovremeno treba piti i čaj od ove začinske biljke. Neka
istraživanja pokazuju da je u slučaju artritisa đumbir čak delotvorniji od
konvencijalnih lekova. Sastojci đumbira čine creva
glatkima i ubrzavaju kretanje hrane – smanjuju nadutost i ostale neugodnosti.
Oblog
Svež đumbir
potopljen u toplu vodu dubinski prodire kroz tkiva, razgrađuje i topi nakupljenu
sluz, pokreće cirkulaciju, ublažava bolove, upale i otoke, pospešuje
detoksikaciju, a koristan je i u slučaju upale mišica i hronicnih bolova u
ledjima.
Tinktura od đumbira
Za pripremu lekovite tinkture potrebno je
- 300 gr korena đumbira
- staklena tegla od 1 l.
- voćna rakija
- 2 kašike meda
- sok od 1 limuna
- staklena tegla od 1 l.
- voćna rakija
- 2 kašike meda
- sok od 1 limuna
- Dobro operite koren đumbira.
Oljuštite i naseckajte na sitnije kriške.
- Stavite kriške đumbira u teglu i prelijte rakijom (2/3 tegle).
- Zatvorite poklopcem i ostavite na toplom mestu na 14 dana. S vremena na vreme protresite.
- Zatim, tinkturu procedite, dodajte med, limunov sok i promešajte.Uzimajte po 1 kašikicu tri puta dnevno, pre jela.
- Stavite kriške đumbira u teglu i prelijte rakijom (2/3 tegle).
- Zatvorite poklopcem i ostavite na toplom mestu na 14 dana. S vremena na vreme protresite.
- Zatim, tinkturu procedite, dodajte med, limunov sok i promešajte.Uzimajte po 1 kašikicu tri puta dnevno, pre jela.
Tinktura od đumbira veoma je korisna kodprehlada, posebno
kod virusnih infekcija. Zahvaljujući tinkturi od đumbira upalni procesi u
organizmu brzo nestaju. Ova tinktura je odlično prirodno sredstvo za glavobolju i zubobolju za lečenje upala grla.
Đumbir u kulinarstvu
Njegova oštra, prodorna i pikantna aroma daje specifičan
ukus jelima kuhinje, posebno onima pripremljenim u voku. Svež đumbir koristi se
u pripremi kako slanih tako i slatkih jela, dajući ljutu, ali i osvežavajuću
aromu marinadama, prženim jelima, supama, kariju, žitaricama i svežem povrću.
Svakako nov ukus daće plodovima mora, a teškim mesima, poput patke i
svinjetine, smanjiće masnoću. Toplu i mirisnu notu daće poširanom voću, kompotima,
testima za pripremu kolača i napicima. Sušeni đumbir ne može zameniti svež.
Najbolje ga je koristiti u pripremi biskvita, peciva i klasičnog pudinga.
Нема коментара:
Постави коментар