Poreklom je iz Evrope, ali se danas
uzgaja širom sveta. Prvi put se spominje u grčkoj mitologiji koja kaže da je
nimfu Mentu zavodio Had, bog Podzemlja, čija je kraljica Persefona postala
ljubomorna i pretvorila je u biljku, mentu. Mnogi je vole zbog njenog prijatnog
mirisa i osvežavajućeg ukusa, pa se osim u svrhe lečenja koristi i u kuhinji
kao začin koji naglašava svežinu i upotpunjuje ukus, kako slatkih tako i slanih
jela. Postoji više vrsta i podvrsta mente, tako da imamo divlju nanu (mentha
spicata – spermint), i njenu podvrstu ljutu mentu, pitoma nana (mentha piperita
– pepermint). Mada raste samoniklo, kao korov,
potpuno je sigurna za upotrebu i veoma dobro sredstvo za ublažavanje raznih
zdravstвenih tegoba, a uz sve to, prijatnog je ukusa!
Listovi nane su
bogati kalcijumom, fosforom, vitaminima C, D, E i malim količinama vitamina B
kompleksa koji jačaju imuni sistem i čine ga spremnijim za borbu protiv
infekcija i raznih inflamantornih bolesti. Žvakanjem nekoliko svežih
listova nane na dan sprečićete nastanak lošeg zadaha, kao i oralnih infekcija,
zahvaljujući njenom antiinflamantornom dejstvu.
Mnogobrojne kreme koje se nanose na bolne delove tela sadrže ekstrakt nane. To je zato što nana postiže efekat hlađenja, što čini da bolno područje trenutno utrne i da dođe do olakšanja. Takođe, inhaliranje pare ekstrakta nane opušta nerve i daje osećaj smirenosti i indirektno umanjuje bol.Neke studije su pokazale da nana ima potencijalno antiinflamantorno i antibakterijsko dejstvo. Naime, salicilna kiselina kojom obiluje deluje blagotvorno na upalne procese kože, svrab i akne.
Lekovitost
Mnogobrojne kreme koje se nanose na bolne delove tela sadrže ekstrakt nane. To je zato što nana postiže efekat hlađenja, što čini da bolno područje trenutno utrne i da dođe do olakšanja. Takođe, inhaliranje pare ekstrakta nane opušta nerve i daje osećaj smirenosti i indirektno umanjuje bol.Neke studije su pokazale da nana ima potencijalno antiinflamantorno i antibakterijsko dejstvo. Naime, salicilna kiselina kojom obiluje deluje blagotvorno na upalne procese kože, svrab i akne.
Lekovitost
Leči grčeve, želudačnu nervozu, osip... U prošlosti, čaj od mente koristio
se kao sredstvo u borbi protiv glista, za smanjenje nadražaja na povraćanje,
protiv kolere, bola u uvu i krvavih sekrecija iz pluća. Danas se čaj od listova
nane upotrebljava kao pomoćno sredstvo u ublažavanju simptoma lošeg varenja:
grčeva, nadutosti, želudačne nervoze, gorušice, nadraženosti creva, povraćanja
i zatvora. Može olakšati menstrualne tegobe, pomoći kod upale sluzokože u
ustima i nakupljanja katara u gornjem delu disajnih puteva, a često se
preporučuje kao sredstvo protiv nesanice. Oblozi od mente koriste se i za osip
i crvene oči, a čaj ublažava menstrualne bolove. Posle šolje čaja, osećaj gladi
je zaustavljen kratko vreme. Redovnim udisanjem mirisa nane može se umanjiti
osećaj gladi i tako smanjiti unos kalorija.
ČAJ OD NANE PRIMENA
Čaj za opuštanje
Jedno od
važnih dejstava nane je ublažavanje stresa. Sadrži veće količine triptofana,
koji podstiče stvaranje serotonina, odgovornog za raspoloženje
i za umirenje i jačanje nerava. Kombinovana s ruzmarinom i matičnjakom pojačava
psihičku otpornost i leči emotivnu nestabilnost. Čaj se priprema tako što se
pomeša ista količinu te tri biljke te se ukupno jedna kašika mešavine prelije
šoljom vrele vode i ostavi da 10 minuta. Pije se dnevno tri šolje, najbolje pre
glavnih obroka.
Čaj
protiv dijareje i bolesti organa za varenje
Napravi se mešavina od nane i kamilice, u jednakom
odnosu. Tri velike kašike ove mešavine prelije se s pola litra kipuće vode i
ostavi da stoji dva sata, pa procedi. Ovaj čaj mogu da piju i deca.
Protiv
nesanice
U 60 grama hmelja (Humulus lupus) dodati po 20 grama
mente i matičnjaka (Melissa officinalis), pomešati, pa od toga tri velike
kašike prelit s pola litra kipuće vode. Poklopiti i posle dva sata procediti.
Isto je efikasno ako se pomeša 10 grama nane i
valerijane (macina trava, odoljen – Valeriana officinalis) i preliti sa 2,5 dl
kipuće vode. Piti pre spavanja.
Protiv
migrene
Pet kapi eteričnog ulja mente na kocki šećera ili
keksu deluje protiv vrtoglavice, migrene, glavobolje i mučnine.
Nana se, osim za lekovite čajeve, koristi se i kao
začin uz razna jela, posebno za jela od mesa i divljači. Postoji više vrsta
mente, a pripada familiji usnatica, kao i origano, majčina dušica, ruzmarin,
lavanda, bosiljak i drugi.
Sok od nane
Svežu nanu operite hladnom vodom. Zatim je sitno isecite. Usitnjenu nanu
pomešajte sa 5-6 kašika meda i limunovim sokom po ukusu i dobro izgnječite. Sve
prelijte sa 3l vode i ostavite da odstoji 24h.Posle 24h procedite sok kroz gazu.
Dobijeni sirup sipajte u staklene flaše ili u plastične ukoliko želite da ga
zaledite.
Eterično ulje i tinktura
Eterično ulje nane se preporučuje kod astme, bronhitisa, glavobolje,
loše probave, migrena, kod boli u mišićima, problema sa zglobovima, mučnine,
upale sinusa, umornih i otečenih stopala, te zubobolje i vrtoglavice. Ipak, sa upotrebom ulja budite oprezni, jer može izazvati
alergijske reakcije, a nipošto ga nemojte koristiti za bebe.
Domaca tinktura
od nane
- kašika listova pitome nane
- 2 dl alkohola (70 %)
Usitnjeno lišće stavite u staklenu flašicu, dodajte alkohol, dobro zatvorite i stavite na toplo mesto. Posle četiri do šest sedmica procedite, razlijte u manje bočice i čuvajte na tamnom mestu. Protiv migrene i glavobolje gazu ili lanenu krpu natopite tinkturom, kao oblog stavite na čelo i držite sve dok bol ne prođe.
- kašika listova pitome nane
- 2 dl alkohola (70 %)
Usitnjeno lišće stavite u staklenu flašicu, dodajte alkohol, dobro zatvorite i stavite na toplo mesto. Posle četiri do šest sedmica procedite, razlijte u manje bočice i čuvajte na tamnom mestu. Protiv migrene i glavobolje gazu ili lanenu krpu natopite tinkturom, kao oblog stavite na čelo i držite sve dok bol ne prođe.
Menta
u kuhinji
Menta se u kuhinji koristi najviše
kao začin koji ističe ukus brojnih poslastica.Osim toga, neizostavna je u
pripremi jagnjetine, a povrću daje posebnu aromu.Omiljena je posebno leti jer hladi
i osvežava. Pored mladog krompira, odličnose slaže i sa drugim povrćem poput
paradajza, krastavaca, graška i šargarepe.U pripremi poslastica sigurno nećete
pogrešiti ako mentu dodate voću poput pomorandže, limuna, ananasa i dinje, dok
kombinaciji sa čokoladom malo ko može odoleti. Od začina se dobro slaže s
peršunom, korijanderom, kardamonom i bosiljkom, ali i belim lukom.
Нема коментара:
Постави коментар