Šargarepa (Daucus carota), je dvogodišnja biljka. Biljke
tokom prve godine dostižu punu visinu a tokom druge godine cvetaju. Poreklo
vodi iz Avganistana ali zbog svoje važnosti u ishrani tokom vekova je proširena
u sve delove sveta. Neki smatraju da joj je poreklo mediteran zbog
postojanja velikog broja divljih šargarepa. Ona je u stvari prava mala priručna
apoteka, zna se za više od tridesetak bolesti kod kojih ona pomaže. Analogno
tome, ako se redovno koristi, ona može sprečiti pojavu mnogih oboljenja.
Hranljivi sastojci
Šargarepa je povrće bogato beta-karotenom, a osim za vid
odlična je i za detoksikaciju organizma jer sadrži velike količine vlakana i
vitamina A. Pored toga šargarepa je osnovna namirnica za detoksikaciju tela jer
je bogata antiokidansom beta-karotenom koji se u telu pretvara u vitamin A. Karoten
je različito iskoristiv u zavisnosti od načina na koji se šargarepa priprema.
Tako je iz sirove nerendane šargarepe iskoristivo dva odsto, kuvane 18, a
sirove rendane čak 82 odsto. Rendana šargarepa je zato prikladna kao hrana za dojilje, starije bebe i predškolsku decu.
Šargarepa obiluje i drugim vitaminima. To su, pre svega, vitamini grupe B (B1,
B2, B5, B6) i PP, D, E i H. Zanimljivo je da, za razliku od drugog povrća,
sadrži vrlo malo vitamina C - svega šest miligrama. Od osnovnih hranljivih
sastojaka šargarepa sadrži najviše ugljenih hidrata (8-9 odsto) od kojih i
potiče njena velika energetska vrednost: 100 grama šargarepe ima 176 kJ ili 42
kcal. Uz to, bogata je mineralnim sastojcima: kalijumom, kalcijumom, jodom,
cinkom, kobaltom, kao i pektinima (oko 11 mg) i eteričnim uljima, pa se posebno
preporučuje deci jer podstiče fizički razvoj, jača kosti i povećava otpornost
od infekcija. Izuzetno je značajna u ishrani mladih, rekonvalescenta, trudnica
i starijih osoba.
Lekovita svojstva
Šargarepa je dobra za rast, razvoj i jačanje, protiv
anemije, čuva i poboljšava vid, rad želuca i creva, otklanja gorušicu, otekline
od vodene bolesti, odstranjuje crevne parazite, olakšava izlučivanje mokraće,
sprečava opadanje kose, otklanja umor od umnog rada, jača koncentraciju, pomaže
u lečenju šećerne bolesti, gihta, reume, karcinoma u razvoju, upale krajnika,
čisti krv, pomaže kod bolesti disajnih puteva, odstranjuje otrovne materije iz
organizma, leči rane i opekotine.
Lekovita svojstva šargarepe su brojna. Karoten blagotvorno
deluje na kožu, naročito suvu, kao i lomljive nokte i kosu. Sprečava proliv kod
beba i male dece. Blagotvorno deluje na rad jetre. Kaša od kuvane šargarepe je
odlično sredstvo protiv zatvora. Sok od šargarepe otklanja višak kiseline u
želucu.
Uprkos potvrđenoj lekovitosti šargarepe, njena preterana
upotreba nije preporučljiva. Opisani su čak i slučajevi trovanja prevelikim
dozama (na primer nekoliko litara soka na dan). Treba, takođe, biti vrlo
obazriv sa primenom šargarepe kod akutne faze čira na želucu i kod enterita.
Njena najveća prednost u odnosu na drugo povrće je u tome
što se veoma lako vari kada se skuva ili izdinsta, pa je mogu uzimati osobe s
poremećenim varenjem, katarom želuca i creva, čirom na želucu, a povećava i
broj crvenih krvnih zrnaca. Sirovu šargarepu bi trebalo uzimati samo u obliku
soka jer se on lakše vari, a hranljivi i lekoviti sastojci u njemu su još jače
koncentrisani. Mnogi nutricionisti preporučuju prolećnu kuru sa sokom od
šargarepe, koja oslobađa organizam od otrova nagomilanih obilnom i jakom
zimskom hranom. Tri nedelje uzima se po 100 grama soka dnevno.
Sok od šargarepe lekovitost
On
je dragocen eliksir za čitav organizam, čuva nerve od iscrpljenosti i zato se
preporučuje svima koji svoj nervni sistem troše preko mere ili osobama koje su
često pod velikim stresom i pritiskom. Svež sok, takođe, normalizuje telesnu
težinu i smanjuje zamor srčanog mišića. Rezultati ispitivanja lekovitosti soka
od šargarepe dokazali su da je on efikasno sredstvo protiv bolesti izazvanih
poremećajem razmene minerala u organizmu, kao što su osteohondroza i
poliartritis.
Za zdravu kožu i lepši ten
Ukoliko želite da izbegnete prerano starenje kože, jedite
što više biljaka sa karotenoidima,
biljnim jedinjenjima koja su odgovorna za žućkast, narandžast i crveni pigment
biljke. Beta-karoten se nalazi u šargarepi, dok likopena ima u paradajzu. Ova
jedinjenja štite kožu od slobodnih radikala,
sprečavajući oštećenje ćelija, prerano starenje kože, pa čak i rak kože.
Pomaže kod hemoroida
Tegobe zbog neurednog varenja i hemoroida biće olakšane ako izjutra na gladan stomak popijete 150-200 mililitara sveže isceđenog soka od šargarepe. Kada ga pijete obavezno zadržite ovaj sok neko vreme u ustima jer je njegova moć da ubija bakterije neverovatna. Po sadržaju fitoncida šargarepa se nalazi na trećem mestu među povrćem, odmah iza crnog i belog luka; žvakanjem šargarepe smanjuje se broj mikroorganizama u usnoj duplji.
Tegobe zbog neurednog varenja i hemoroida biće olakšane ako izjutra na gladan stomak popijete 150-200 mililitara sveže isceđenog soka od šargarepe. Kada ga pijete obavezno zadržite ovaj sok neko vreme u ustima jer je njegova moć da ubija bakterije neverovatna. Po sadržaju fitoncida šargarepa se nalazi na trećem mestu među povrćem, odmah iza crnog i belog luka; žvakanjem šargarepe smanjuje se broj mikroorganizama u usnoj duplji.
Podizanje tonusa
Za podizanje tonusa i jačanje potencije odličan je sok od šargarepe sa pravim, prirodnim pčelinjim medom. Ovaj eliksir se uvek pravi neposredno pred upotrebu, u razmeri 1 prema 1, a uzima se po dve supene kašike četiri puta na dan.
Za podizanje tonusa i jačanje potencije odličan je sok od šargarepe sa pravim, prirodnim pčelinjim medom. Ovaj eliksir se uvek pravi neposredno pred upotrebu, u razmeri 1 prema 1, a uzima se po dve supene kašike četiri puta na dan.
Sok od šargarepe i dijeta
Šargarepa je male hranljive vrednosti,u 100 g ima ukupno
39-42 kalorije, pa je njen sok preporučljiv onima koji drže dijetu kao dodatak
ishrani. Bice dovoljno da popijete 2 čaše dnevno, izneđu obroka.
Sok od šargarepe protiv gorušice
Potrbno vam je 400g sirove šargarepe, dobro opranu šargarepu istrljajte četkicom, isecite na komade i iscedite u sokovniku. Ovakav sok pijte u manjim gutljajima, on neutrališe želudacnu kiselinu i uspostavlja normalnu funkciju želudca.
Sok od šargarepe protiv gorušice
Potrbno vam je 400g sirove šargarepe, dobro opranu šargarepu istrljajte četkicom, isecite na komade i iscedite u sokovniku. Ovakav sok pijte u manjim gutljajima, on neutrališe želudacnu kiselinu i uspostavlja normalnu funkciju želudca.
Sok za lečenje
anemije
Iscedite 3 šargarepe i 3 cvekle, dodajte 2 limuna, 3jabuke, kašiku meda, po želji dodajte vodu. Preporučljivo je da se ovaj sok popije ujutru pre jela.
Iscedite 3 šargarepe i 3 cvekle, dodajte 2 limuna, 3jabuke, kašiku meda, po želji dodajte vodu. Preporučljivo je da se ovaj sok popije ujutru pre jela.
U borbi protiv anemije najčešće preporučeno sredstvo je da
izrendate 2 šargarepe, 1 jabuku, 1 cveklu, dodate sok od jednog limuna i 2
kašike meda, sve dobro izmešajte i uzimajte po jednu kašiku svakog jutra pre
jela. Koristite najmanje mesec dana. Zbog izuzetne lekovitosti, naročito se
preporučuje trudnicama.
Štiti vaše oči
Visoke
doze beta-karotena smanjuju mogućnost nastajanja katarakte i degeneracije
rožnjače.
Domace ulje za sunčanje
Sitno narendajte 4 veće šargarepe, stavite je u teglu i prelijte maslinovim uljem. Teglu dobro zatvorite i ostavite da odstoji dve nedelje na izvoru svetlosti, povremeno teglu promućkajte .Nakon dve nedelje procedite ulje kroz gazu i spremno je za korišćenje. Ovo ulje drzite u frižideru.
Kora i lišće
Koren nemojte da ljuštite kao krompir ili krastavac jer se upravo u spoljnom omotaču nalaze najvažniji sastojci, dok je sredina manje vredna i drvenasta, naročito u zrelijem stadijumu.
Naše domaćice nisu navikle da koriste zeleno lišće šargarepe, već ga kao potpuno beskorisno bacaju. Ono se, doduše, ne može jesti sirovo kao peršunovo, ali naseckano i kuvano, odnosno dinstano s korenom šargarepe ili nekim drugim povrćem, vredna je namirnica, a neki nutricionisti tvrde da u lišću ima čak više mineralnih soli nego u korenu.
Koren nemojte da ljuštite kao krompir ili krastavac jer se upravo u spoljnom omotaču nalaze najvažniji sastojci, dok je sredina manje vredna i drvenasta, naročito u zrelijem stadijumu.
Naše domaćice nisu navikle da koriste zeleno lišće šargarepe, već ga kao potpuno beskorisno bacaju. Ono se, doduše, ne može jesti sirovo kao peršunovo, ali naseckano i kuvano, odnosno dinstano s korenom šargarepe ili nekim drugim povrćem, vredna je namirnica, a neki nutricionisti tvrde da u lišću ima čak više mineralnih soli nego u korenu.
Šargarepa u kulinarstvu
Koristi se za pripremanje zasebnih jela ali i kao dodatak i
zacin supama, varivima, salatama, ali i kod pripreme poslastica jer je bogata
prirodnim šecerima.
Ukus sirove sargarepe moze se poboljsati persunovim listom ,limunovim sokom ili jabukovim sircetom, medom.
Ukus sirove sargarepe moze se poboljsati persunovim listom ,limunovim sokom ili jabukovim sircetom, medom.
Šargarepa je zdrava iskljucivo ako je organski uzgajana (bez
pesticida), iz tog razloga pri kupovini šargarepe birajte one koje nisu
savrsenog izgleda (oblik,sjaj i boja), to je dokaz domace proizvodnje i
sačuvanosti svega onog zdravog što nam ovaj divni koren daruje.
Нема коментара:
Постави коментар