Za lekovitost jabuke (Malus domestica) ljudi su znali još u starom veku,
a voćka koja je prema legendi stigla iz raja, između ostalog je i
simbol večne mladosti. Danas, i tradicionalna i zvanična medicina jabuku
ističu kao izuzetno korisnu namirnicu koju treba jesti pre ili nekoliko
sati posle obroka. Razlog je visok procenat vode (i do 90%) u kojoj su
rastvoreni različiti sastojci. Kada se uzima na prazan stomak, kroz
želudac prolazi za 15 do 20 minuta, dok uneta sa drugom hranom, u želucu
boravi i do nekoliko sati.
Najkorisniji
sastojci jabuke su u kori. Ipak, to ne važi za jabuke koje se prskaju,
jer se pesticidi zadržavaju u kori. Ako pojedemo samo dve jabuke dnevno
učinili smo mnogo za svoje zdravlje.
Osim obilja vode, jabuka sadrži i ugljene hidrate, dijetalna vlakna,
vitamine C, A, E, B1, B2, B6, kao i beta-karotin. U njoj se krije i
pravo bogatstvo minerala - kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma i
gvožđa.
Jabuke poboljšavaju rad creva
Pektin
je izvor dijetalnih vlakana i vrlo je hranjiv. Iako se takođe
nalazi u agrumima, šljivama i ostalom voću, jabuke imaju najveću
koncentraciju pektina. Pektin je koristan u lečenju zatvora, dijareje,
uopšte poboljšava zdravlje creva. Jabuke, odnosno pektin iz jabuka,
sprečava rak debelog creva, prostate kao i karcinome rugih delova tela. U
narodnoj medicini jabuka se najčešće koristi da zaustavi
proliv (narendajte kiselu jabuku, sačekajte dva sata i pojedite ili je
ispecite
u rerni i, kad se ohladi, pojedite).
Jabuke snižavaju holesterol
Kada
se radi o bolestima srca potrebno je jesti tri jabuke
dnevno tri meseca i time možete smanjiti holesterol. Kako se to događa?
Pektin iz jabuke, čudesni izvor dijetalnih vlakana, privlači loš
holesterol (LDL) iz tela. I ne samo to, antioksidans kvercetin koji se
nalazi u jabukama ne dozvoljava da se holesterol sakuplja u krvotoku.
Delotvornost jabuka kod kardiovaskularnih oboljenja
Ova voćka
blagotvorno deluje i protiv ateroskleroze i hipertenzije (15 do 30
minuta pre
obroka popijte pola šolje soka jabuke a između obroka pojedite veću
jabuku) kao
i bolesti jetre i žuči (u pola litra soka jabuke razmutite 75 grama meda
i
pijte po pola šolje 3 do 4 puta dnevno tokom mesec dana, pa napravite
pauzu). Jabuka natopljena sokom mandarina za užinu kod dece je smanjila
rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Artritis i reumatizam
Za
reumatizam narodna medicina preporučuje da se 4 kašike
iseckane i osušene jabuke prelije sa pola litra ključale vode, poklopi,
posle
dva sata procedi i pije po čaša 2 do 3 puta dnevno. U slučaju uganuća
preporuka je da se uveče narenda jabuka,
odmah stavi na gazu i privije na bolno mesto i ostavi preko noći. Protiv
išijasa trule divlje jabuke su se pokazale kao odličan lek, jednostavno
bolno mesto obložite rendanom jabukom.
Anemija
Ukoliko ste anemično
možete da probate stari narodni recept po kome je potrebno svako jutro
na prazan stomak pojesti jednu narendanu jabuku prelivenu sokom od pola
limuna i kašikom domaćeg meda.
Za zdrave i bele zube
Jabuka se često smatra prirodnom četkicom za zube jer pomaže da se
očiste naslage hrane između zuba. Njihova abrazivna tekstura stimuliše
desni i uklanja naslage, dok blago kiseli ukus podstiče lučenje
pljuvačke koja spira plak.
Studije
su pokazale da ljudi koji jedu tri jabuke ili kruške na dan
lakše gube kilograme. Ovo voće ima malo kalorija, a prepuno je vode i
vlakana zbog čega vas duže čini sitim. Jabuku pojesti i izmedju obroka
mnogo je korisnije nego posezati za grickalicama. Naročito je
preporučljivo da je ponesete na posao i pojedete u nekoj od pauza!
Narodna izreka "lepo i korisno" ovde naročito dobija na značeju!
Нема коментара:
Постави коментар