Poznato je na stotine sorti kupusa širom sveta. U zavisnosti
od podneblja gde su se ukrštali i sadili mogu biti manji ili veći i razlikuju
se po obliku listova i boji. Prvi zapisi o uzgajanju kupusa datiraju iz Grčke u
periodu 600 godina p.n.e. Kupus kakav danas poznajemo razvio se na teritoriji
Severne Evrope na lokalnim farmama. Kupus se upotrebljava svež, a u zimskom periodu
kiseli.
U našim krajevima predstavlja jednu od najkorišćenijih namirnica. Popularnost duguje tome što je relativno jeftin, sa niskom kalorijskom vrednošću, ali i zbog izuzetnih lekovitih svojstava.
U našim krajevima predstavlja jednu od najkorišćenijih namirnica. Popularnost duguje tome što je relativno jeftin, sa niskom kalorijskom vrednošću, ali i zbog izuzetnih lekovitih svojstava.
Kupus se često nalazi na domaćoj trpezi, a obiluje i
hranljivim i lekovitim sastojcima. Bogat je celulozom, koja poboljšava probavu,
deluje povoljno na zacelivanje rana, preventivno pomaže kod prehlade i kašlja.
Kupus je dragocena namirnica zbog sadržaja tartronske kiseline koja usporava
pretvaranje šećera i ostalih ugljenohidrata u mast. To ga čini poželjnom
namirnicom za smanjenje telesne težine. Slatki i kiseli kupus, ali i rasol,
narodni su lekovi protiv hroničnog zatvora.
Kupus je namirnica male energetske vrednosti, u 100 g ima 25
kalorija, bogata hranljivim i biološki vrlo vrednim materijama, kao što su
hidrosolubilni vitamini koji se rastvaraju u vodi. U 100 g kupusa ima 50 mg
vitamina C, što zadovoljava celodnevne potrebe,a time parira limunu i narandži.
Sadrži i vitamin A, kalcijum, belančevine, kao i određeni procenat gvožđa.
Kupus sadrži i hlorofil, koji je biljni hemoglobin, i može da se upotrebljava
kod svih vrsta oboljenja, pa čak i anemija. Ono što ga posebno izdvaja jeste
dobar odnos kalcijuma i fosfora, zbog čega telo lako koristi kalijum iz tog povrća.
Poželjno je da se ova namirnica nalazi
na jelovniku dece i odraslih 365 dana godišnje, najbolje u svežem obliku, kao
salata.
Lekovitost
U narodnoj medicini kupus je dobro poznat po brojnim
lekovitim svojstvima. Ispitivanja su potvrdila da ima antioksidansno i
antiseptičko dejstvo, jača imunitet i povoljno deluje u slučaju brojnih bolesti
i tegoba: artritisa, bolesti srca i krvnih sudova, bronhitisa, glavobolja,
gihta, ekcema, istegnuća mišića i ligamenata, malokrvnosti, mamurluka, modrica,
osteoporoze, plućnih bolesti, povišenog holesterola, prehlada i kašlja,
proširenih vena, kožnih bolesti, regulisanja varenja, reume, stresa, uganuća,
čireva i bubuljica, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.Redovnom upotrebom
povrća iz porodice kupusnjača može efikasno da se smanji rizik od pojave
kancera. Materije koje se smatraju „odgovornima“ za ovakvo delovanje povrća su
fitohemikalije, biološki aktivni biljni molekuli koji u saradnji sa vitaminima
i mineralima povoljno deluju na zdravlje.
Dugotrajnim kuvanjem značajno se smanjuje nutritivna
vrednost ove namirnice. Da bi se to sprečilo prilikom kuvanja, kupus treba
staviti u vruću umesto u hladnu vodu. Kuvani kupus, sladak i kiseo, teško se
vari: sirov kupus želudac preradi za dva, a kuvani za četiri sata. Kuvani
sladak kupus ne bi trebalo da jedu oni koji imaju slab želudac. Ako vas kupus
nadima, odstranite koren i tvrda rebra i koristite samo lišće.
Sok od svežeg kupusa
Potvrđeno je da sokom od svežeg kupusa može uspešno da se
leči čir na želucu i upala debelog creva. Od 100 g kupusa ceđenjem se dobije 50
ml lekovitog soka. Pije se između obroka, u kombinaciji sa jabukom, zbog
prijatnijeg ukusa.
Protiv laringitisa
Uzeti 1-2 kašičice meda i pomešati sa sokom od kupusa.
Protiv kolitisa
Pomešati sok od kupusa sa sokom od šargarepe i uzimati
ujutru na prazan stomak.
Lečenje čira na
želucu
Pre obroka uzeti kašičicu maslinovog ulja i 3 čaše soka od
kupusa. Tokom ove terapije izbegavati testenine, hleb i prženu hranu.
Rasol
Blago
kiselo-slana tečnost,koja se dobija vrenjem kupusa. Utoku fermentacije kupusa,
voda kojom je bio naliven, fermentira zajedno sa kupusom. Rasol je izuzetno
bogat mineralima i vitaminom C kao i kupus, a lakši je za varenje,jer ne sadrži
vlakna. Ako nije slan, u toku dana se preporučuje jedna čaša dnevno. Ne
preporučuje se konzumiranje rasola osobama koji pate od povišenog krvnog
pritiska.
Obloge od lista i
rasola
Listovi kupusa stavljaju se na opekotine, rane, čireve,
uboje a sumpor u ovoj namirnici leči od reumatizma. Ako se listovi koriste za
obloge, trebalo bi ih dobro oprati, iseći jake žile, i izgnječiti oklagijom ili
flašom da budu svuda jednako ravni. Preko lista staviti gazu, fiksirati i
ostaviti oblog da deluje oko 12 sati. Po potrebi, oblog može da se zameni
novim.
Mastitis – dojiljama je oblog od
listova kupusa itekako poznat, jer ima umirujuće dejstvo i smanjuje upalu
mlečnih žlezda i olakšava laktaciju.
Proširene vene- u
lečenju proširenih vena primenjuju se razne metode,ako ste skloni prirodnom
lečenju,pomoćiće vam obloge od svežih listova kupusa.
Uganuća i otoci-
kod uganuća i oteklina pomoćiće vam ako na bolno i upaljeno mesto stavite oblog
od lista kupusa,jer ima umirujuće dejstvo.
Ujedi insekata i
čirevi na koži
Na bolna mesta nakon ujeda insekata i čireve stavljaju se,
osim listova, i oblozi od rasola. Čim se takav oblog ugreje, treba ga
promeniti, a ako previše nagriza kožu, trebalo bi rasol u velikoj razmeri
razrediti vodom.
Upotreba u kuhinji
U našoj narodnoj kuhinji kupus je jedno od najčešće
korištenih povrća, pa tako se od njega spremaju salate, kuva se sladak kupus, kiseli
kupus, sarma( nezaobilazna na svečanoj trpezi ), kuva ukusni podvarak, a kiseli
kupus je vrlo čest nadev raznih domaćih pita. Preporučuje se pripremanje u kombinaciji sa mesom, jer smanjuje količinu manoće unete u organizam.
Нема коментара:
Постави коментар