Zbog
mnoštva minerala i vitamina koje sadrži, suva smokva je odlična za užinu. Ona
će vam u trenu vratiti izgubljenu energiju, oslobodiće vas nervoze i nesanice,
poboljšati vaše pamćenje . Poboljšaće koncentraciju, jer pozitivno stimuliše
rad ćelija i podstiče razmenu materija u mozgu. Suve smokve su veoma zdrave i
hranljive, a malo je poznato da sadrže više kalcijuma od kravljeg mlijeka. Zbog
velike količine bakra koju sadrži preporučuje se onima koji pate od anemije,
jer bakar podstiče bolju proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, a zbog
koncentracije kalijuma reguliše krvni pritisak. Suve smokve su borac protiv
osteoporoze i samo desetak ovih plodova dnevno preventivno utiče na gubitak
koštanog tkiva.
Usporava starenje, bori se protiv slobodnih radikala, bogata je
antioksidansima, ubrzava metabolizam i još mnogo toga. Voćka koja puno daje, a
malo joj treba, tek siromašno tlo i po koja kap vode, hvale vredna i namirnica
koja je poznata po lekovitim svojstvima.Smokva je rajsko voće koje obnavlja,
osnažuje, održava zdravlje i briše bore.
Pred vama je 7 razloga da svaki dan
pojedete suvu smokvu i pomognete mozgu, jetri i svojoj dugovečnosti.
1. Visok
nivo magnezijuma
Magnezijum je jedan od osnovnih
elemenata koji štite naš nervni sistem od stresa. Vrlo je bitan za kosti,
imunitet, zdravlje mozga. Podstiče zdravlje i vitalnost, leči brojne bolesti i
znatno usporava proces starenja. Suve smokve sadrže trostruko više magnezijuma
nego sveže.
2. Obiluje
kalijumom, kalcijumom, gvožđem, fosforom, bakrom, vitaminima B6, C i
betakarotenom.
Vrlo nizak sadržaj masnoća i veći
sadržaj vlakana nego bilo koje drugo voće i povrće jedan su od razloga zašto bi
smokvu trebali konzumirati svaki dan. Pektin je topivo vlakno koje smanjuje
holesterol u krvi, dok triptofan pomaže kod problema s cirkulacijom i kod
nesanice.
3. Visok
nivo prirodnih šećera
Visok nivo fruktoze osiguratće da
vaš mozak radi brže, bolje prima i razvrstava informacije. Naravno oprez
postoji kod dijabetičara prilikom konzumacije suvih smokava koje sadrže
dvostruko više šećera nego sveže.
4. Suve
smokve izvrstan su izvor brojnih nutrijenata
Ujedno su praktičan i nutritivno
vrijedan obrok za sportiste rekreativce i profesionalce, a u kombinaciji sa
orašastim plodovima mogu poslužiti kao idealan među obrok. Čaj od smokve liječi
bolesti jetre, grla, disajnih organa, žučnog kamenca, bešike.
5. Sadrže
biljne sterole
Dokazano je povoljno djelovanje na
nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje
sadrže smokve vežu se na molekule holesterola u crevima i tako ometaju njegovu
apsorpciju.
6. Antikancerogena
delovanja
Brojna istraživanja otkrila su vezu
sa potencijalnim antikarcinogenim delovanjem, benzaldehid i kumarini kojima
smokva obiluje.
7. Jača libido
Bakterije u želucu su veoma česta bolest u današnje vreme.
Leče se jako dugo i teško. Dokazano je da su smokve sa maslinovim uljem
najbolje za tu vrstu bolesti. U teglu stavite suhe smokve, zatim ih prelijete domaćim
maslinovim uljem. Smokve možete izrezati na 4 dela. Trebalo bi da stoje bar 4o
dana pa onda svako jutro uzimajte pre jela po jednu smokvu. Trebate uzimati i
po malu kašičicu maslinovog ulja u kojem stoje smokve. Ako ne možete čekati
onda napravite dve tegle pa jednu počnite uzimati nakon sedam dana stajanja. Da
bi izlečenje bilo što bolje, trebate svoju ishranu da uskladite sa lečenjem.
Jedite kuvanu blagu hranu, ne previše začinjenu .Nemojte jesti kiselo.
Izbegavajte masna mesa, naročito suhomesnate proizvode. Hranu pripremajte na
maslinovom ulju. Što više jedite sveže hrane. Istraživači su dokazali da smokve
zajedno sa maslinovim uljem leče puno bolesti, a neke od njih su hemoroidi, crevna
oboljenja, bronhitis.
Нема коментара:
Постави коментар