Vanila
je jedan od najpopularnijih i najomiljenijih, ali i najskupljih začina sveta.Iako
se uglavnom koristi za začinjavanje, sve je više saznanja o njenoj lekovitosti.
Zbog toga vanila postaje sve popularnija i na području alternativne medicine. Mirišljave
mahune vanile plod su orhideje penjačice koja raste u tropskim šumama Srednje
Amerike. U prirodi raste uvis dokle god joj drvo uz koje se vere to omogućava. Postoji čak 150 vrsta vanile, danas koriste se samo dve vrste Bourbon
i Tahitian vanila. U indijanskom narodu bila je veoma cenjena kao lek
protiv otrova, plućnih bolesti i sifilisa, pa je bila sastavni deo mnogih lekovitih
mešavina. Do sredine 19. veka taj je narod bio glavni svetski proizvođač vanile.Hernan
Cortes je u 16. veku prvi upoznao Evropljane sa vanilom.Posle šafrana, vanila
je najskuplji začin, a cenjena je zbog svoje čudesne arome. Miris je prijatan i snažan, a ukus nežan, raskošan i
slatkast.
Sastav
i lekovitost vanile
Ključan
sastojak u mahuni vanile je vanilin. Prisutni su i brojni tragovi
drugih sastojaka poput eugenola, kaprinske kiseline, fenola, fenol etera,
karbonilnih sastojaka, estera, laktona, alifatskih i aromatskih ugljenohidrata
i vitispirana. Vanilin ekstrakt sadrži male količine vitamina B poput niacina,
pantotenske kiseline, tiamina, riboflavina i piridoksina, minerale kao što su
kalcijum, magnezijum, kalijum, mangan, gvožđe i cink. Iako na vanili nije
rađeno mnogo istraživanja, vanilioid iz nje sličan je kapsaicinu iz
chillija i eugenolu iz klinčića, kojima su dokazana brojna lekovita svojstva. Vanila
pomaže kod akni i problematične kože, ublažava simptome gripe, a može se koristiti i kod mučnina u trudnoći. Obloge od
vanile daju trenutno olakšanje kod zubobolje i opekotina. Smatra se da vanila može pomoći i kod neredovnih
menstruacija. Nutricionisti pretpostavljaju da vanilioid ima blago
antikancerogeno djelovanje. Prirodni je antioksidans, pomaže kod problematične
kože, ublažava stres i napetost, povećava libido, pomaže kod želučanih tegoba, delotvorna
je kod mučnina u trudnoći. Vanilin eterično ulje koji se razvija u plodu
vanile tokom njenog sazrevanja smiruje grčeve u želucu i crevima.
Moć
mirisa vanile
Već
sam miris vanile snažno deluje na psihu tako što izrazito opušta i stimuliše. U jednom
istraživanju mirisanje vanile pomoglo je 70% teško oboljelih pacijenata da budu
smireniji i lakše podnose napete situacije. Kod nekih naroda je bila cenjena kao
moćan afrodizijak, a pokazalo
se da je vanila prirodan lek za impotenciju. Ta su afrodizijačka svojstva
potvrdila i novija istraživanja, u kojima se vanila pokazala kao najbolji
miris za poticanje libida. Ako ste izloženi stresnim događajima, nosite sa
sobom mahunu vanile, pa je po potrebi mirišite. Vanila može da pomogne u
mršavljenju, njen miris drastično smanjuje unosslatke hrane. Odlična je kao zamena
za šećer, zato je ubacite umesto šećera u toplu kafu ili hladan šejk. Od
vanile možete napraviti i ekološki osveživač prostora. Da biste ga napravili,
promešajte kašičicu ekstrakta vanile s vodom u boci sa raspršivačem.
Vanila
u kozmetici
Vanila
je visoko zastupljena u kozmetičkoj industriji zbog neodoljivog mirisa i
umirujućeg djelovanja. Koristi se u svim vrstama kozmetičkih proizvoda, najviše
u parfemima i kremama. Antibakterijska svojstva vanilina pomažu kod akni i
drugih izraslina na koži, a antioksidanti iz vanile štite kožu od slobodnih
radikala koji uzrokuju oštećenje tkiva. Gotovo da je nezamenljiva u proizvodnji
parfema, ali i za izradu krema i kupki.
Vanila u kulinarstvu
Vanila
je jedna od najpopularnijih aroma na svetu, a najčešće se dodaje u poslastice
poput sladoleda, kolača, čokolade, kao i u kafu i umake. Mahunu možete upotrebiti
dva puta. Nakon prve upotrebe je operite i osušite. Čuvajte je u hermetički
zatvorenoj posudi ili šećeru, koji će poprimiti njenu aromu. Koristite pravu
vanilu, jer samo ona ima posebnu aromu i lekovita svojstva. (Na tržištu postoji
mnoštvo proizvoda od veštačke arome vanile). Kod kupovine mahuna pripazite da
su crno-smeđe boje, sjajne i gipke. Najkvalitetnija vanila dolazi iz
Meksika i sa Madagaskara.
Domaći
ekstrakt od vanile
Tebaju
vam dve uzduž presečene mahune vanile i šoljica voćne rakije. Zatvorite
sastojke u staklenu posudu i pustite da odstoje dva meseca na tamnom mestu.
Povremeno protresite bočicu. Nakon dva meseca ekstrakt je gotov. Čuvajte
ekstrakt na tamnom mestu u dobro zatvorenoj staklenoj bočici.
Нема коментара:
Постави коментар