Narandža
je citrusno voće okruglog oblika, grublje narančaste kore i sočnog narančastog
mesa. Ukus narandže može biti sladak, gorak ili kiseo, zavisno od vrste
narandže. Takođe se razlikuje i debljina kore i unutrašnjeg belog dela (albedo)
koji razdvaja kriške narandže. Najslađe vrste narandže su valencija, jaffa i
navel inajbolji su izbor za pravljenje sokova. Istoj porodici pripadaju
mandarine (tanka kora), klementine (tanka kora i bez semenki), tandžerine
(crveno narandžasta mandarina), mineola (nastala ukrštanjem grejpa i
tandžerine), crvena narandža (crvena boja i gorak okus) i još mnoge druge, ali
manje poznate. Dostupna je tokom cele godine, pristupačna je, hranjiva, zdrava
i odličnog ukusa. Sve to je čini jednom od najpopularnijih vrsta voća.
Nutritivna vrednost
Narandže su odličan izvor vitamina C i flavonoida. Jedna
narandža (130g) sadrži gotovo 100% preporučene dnevne vrednosti unosa vitamina
C. Narandža je dobar izvor vlakana. U što većoj meri jedite i albedo (beli
unutrašnji deo) jer obiluje flavonoidima i drugim antikancerogenim sastojcima.U
narandži ćete pronaći puno vitamina A, B, amino kislelina, beta karotena,
pektina, kalijuma, folne kiseline, kalcijuma, cinka, gvožđa, mangana, fosfora i
natrijuma. Narandža sadrži čak 170 različitih fitonutrijenata i više od 60
različitih flavonoida, od kojih mnogi imaju protiv upalna, antikancerogena i
antioksidativna svojstva. Ovi sastojci će sprečiti nastanak krvnih ugrušaka.
Kombinacija antioksidansa i flavonoida narandžu čini jednom
od najzdravijih vrsta voća. Pomorandža je bogata i oligoelementima, ali i
šećerom, koji organizmu obezbeđuju energiju, s tim što vitamin C potpomaže
njegovo sagorevanje. Vitamin C pospešuje i apsorpciju gvožđa, pojačava
odbrambeni sistem organizma, ubrzava zarastanje rana i pomaže neutralizaciji
slobodnih radikala.
Štiti od pojedinih vrsta kancera
Narandža sadrži sastojak koji se zove liminoid, a smanjue
rizik od nastanka raka usta, kože, pluća, dojke, želuca i debelog creva.
Vitamin C, kojeg ćete u naranči pronaći u izobilju, ima snažno antioksidativno
djelovanje, što smanjuje nivo slobodnih radikala u telu.
Opstipacija
Iako je narandža kiselkastog ukusa, ona zapravo ima alkalno
delovanje, pa će podstaknuti rad probavnog sistema i osloboditi vas od zatvora.
Zbog svog alkalnog dejstva u nasem organizmu preporučuje se osobama sa viškom
želudačne kiseline, jedna narandža dnevno i neprijatnost će nestati.
Štiti srce i krvne sudove
Flavonoidi i vitamin C štite zdravlje celokupnog
kardiovaskularnog sistema i smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti.
Istraživanja su pokazala da narandžini flavonoid hesperidin može znatno
smanjiti visoki krvni pritisak. Redovni unos vitamina C smanjuje rizik od
zadebljanja arterija. Ispod narandžine kore se nalazi sinofrin, sastojak koji
smanjuje proizvodnju holesterola u jetri, a antioksidansi istovremeno
smanjuju inivo lošeg (LDL) holesterola u krvi.
Skida višak kilograma
Zbog obilja minerala, vitamina C i vode koja nas osvežava
narandža se čini savršenim voćem u borbi protiv viška kilograma, one sadrže 86%
vode pa dovode organizam vrlo brzo do zasićenja.
Imunitet
Vitamin C će podstaknuti bela krvna zrnca da se bore protiv
infekcija, pa će na taj način prirodnim putem ojačati imunološki sastav vašeg
organizma. Velika količina polifenola će zaštititi telo od nastanka raznih
virusnih infekcija. Poznato je da pušači najčešće imaju problem sa slabim
imunitetom jer mikotim ubija vitamin C, pa se njima naročito preporučuje
svakodnevno konzumiranje narandže, kako bi nadoknadili izgubljeni
vitamin.
Bubrežni kamenac
Svakodnevnim konzumiranjem soka od narandže značajno
smanjuje rizik od nastanka bubrežnih kamenaca, uzrokovanih kalcijumovim
oksalatima.
Koža i kosa
Antioksidansi će zaštititi kožu od delovanja slobodnih
radikala koji uzrokuju oštećenja kože i prevremeno starenje. Zbog toga je
narandža jedno od najčešće korišćenih voća u farmaceutskoj industriji naročito
za izradu preparata za negu kože. Tonirajuća svojstva narandže poboljšavaju
teksturu i boju kože. Vitamin C i limunska kiselina obnavljaju kolagen u vašem
tijelu. Kolagen pomaže u omekšavanju kože i spriječava njeno starenje. Limunska
kiselina smanjuje bore i omekšava kožu te joj daje mlađi izgled. Redovan je
sastojak aromaterapijskih ulja za uklanjanje celulita, pri čemu regeneriše i
ćelije kože, a suvoj koži posebno prija. Takođe, daje čvrstinu i elastičnost
kosi, a noktima sjaj i jačinu. Antioksidansi pomorandže smanjuju uticaj toksina
koji se luče kada je organizam pod stresom. Na taj način smanjuje se i
mogućnost oštećenja na nervnim ćelijama, odnosno omogućava se bezbrižno
starenje, uz očuvanje bistrog uma.
Idealna za trudnice
Ovaj citrus idealan je za trudnice jer obiluje beta
karotenom, i folnom kiselinom koja je neophodna za pravilan razvoj fetusa.
Narandža je jedna od retkih voćki gde na jednom mestu ima i dovoljna dnevna
količina gvoždja ali i vitamina C koje su u trudnoći neophodni. Zbog svog
alkalnog dejstva može pomoći i pri odklanjanju želudačne kiseline.
Eterično ulje od
narandže
Eterično ulje pomorandže je aromatično i osvežavajućeg
mirisa i u kombinaciji je dobro gotovo sa svim drugim uljima. Možete ga
koristiti tako što ćete ga dodavati kupkama, kao dodatak preparatima za negu
kože ili kose, a njime takodje možete oplemeniti miris u vašim
prostorijama.
Kako da eterično ulje
od narandže napravimo u kućnim uslovima
Sveže narandzine korice ( od 3 narandže) iseckati na sitno.
Staviti u staklenu teglu i zaliti sa maslinovim uljem (oko
200 ml). Ulje bi trebalo u potpunosti da pokrije narandžine korice. Dobro
zatvoriti teglu poklopcem i ostavite na tamno mesto par dana.
Teglu staviti na vodenu paru na 15 minuta.
Ohladjenu smesu pazljivo procediti kroz gazu da ulje bude
cisto i prozirno, bez taloga.
Kućna maska za savršenu kožu
Od narandže je moguće i kod kuće napraviti masku za lice.
Potrebno je očistiti koru narandže sa solju, kako bi se uništile bakterije, a
potom ju treba staviti u mikser, kako bi se dobila pasta. U to se dodaje jedna
kašika jogurta, nekoliko kapi limunovog soka i kašika meda. Sastojci se potom
dobro izmiješaju. Potom je potrebno oprati lice toplom vodom i na njega nanijeti
smjesu, koja će otvoriti pore na koži vašeg lica. Masku je potrebno držati sat
vremena, a potom je skinuti hladnom vodom. Maska će ukloniti mrtvu kožu i
prljavštinu s lica i dati joj svež izgled. Nakon uklanjanja maske je potrebno
naneti kremu za lice, kako ne bi došlo do njegovog isušivanja.
Saveti za
konzumaciju
Odaberite narandže koje su teške i čija je kora čvrsta. To
pokazuje da su pune soka. Lakše voće ima više kože, a njihovo meso nije tako
sočno.Kako biste iscedili što više soka, narandže cedite tek kada neko vreme
odstoje na sobnoj temperaturi. Dlanom ih pritiskajte o radnu površinu, jer će
te na taj način dobiti još više soka. Birajte one sa manje hrapavom kožom jer su
sladje. Vitamin C brzo gubi svoja svojstva ako je duže vreme izložen vazduhu,
tako da narandžu pojedite brzo nakon što je ogulite. Isto važi i za
sok.Narandže na sobnoj temperaturi mogu trajati i do dve nedelje. Nemojte ih
držati u vrećicama kako biste sprečili stvaranje vlage koja je optimalan uslov
za nastanak plesni.
Nema sumnje da narandže imaju mnoge zdravstvene prednosti,
ali zapamtite da ih trebate jesti u umerenim količinama. Preterano konzumiranje
bilo kog citrusnog voća može smanjiti delovanje kalcijuma i uzrokovati
propadanje kostiju i zuba.
Нема коментара:
Постави коментар