Peršun (Petroselinum hortense) izuzetno je bogat mineralima i vitaminima C i A, kao i izuzetno retkim B12, koji je važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.
Za
umirenje živaca, za ublažavanje bolova, za otklanjanje nadutosti, za
čišćenje krvi. Peršun
nije otkriće savremenog čoveka, za njega su znali još stari Grci i
Rimljani, koji su verovali da ako grickaju peršun mogu da popiju mnogo
vina a da se ne napiju. Kao začin može da se koristi osušen i sitno iseckan list peršuna, ali i koren.
Lekari
narodne medicine preporučuju ga i kao lek protiv groznice, bolesti
bubrega, oboljenja mokraćnih puteva, dijabetesa, upale očiju, uboda,
ujeda, pa čak i impotencije. Poznato je i da se grickanjem peršuna
uklanja neprijatan miris iz usta, a od ove biljke koristi se sve - i
listovi, i koren i seme.
Biljka se prenosila sa kontinenta na kontinent, i u svakoj zemlji postajala neizostavni deo kuhinje. Danas je kulinari najčešće koriste zbog prijatnog mirisa i lepe zelene boje koja svakom jelu daje poseban vizuelan izgled.
Biljka se prenosila sa kontinenta na kontinent, i u svakoj zemlji postajala neizostavni deo kuhinje. Danas je kulinari najčešće koriste zbog prijatnog mirisa i lepe zelene boje koja svakom jelu daje poseban vizuelan izgled.
Peršun
nema visoku kaloričnu vrednost, ali je zato izuzetno bogat mineralima i
vitaminima, što ga i svrstava u red visokokvalitetnih i lekovitih
namirnica. Posle šipka i borovnice, peršunov list sadrži najviše
vitamina C. U
zavidnim količinama ima i provitamina A, vitamina B grupe, među kojima i
izuzetno redak vitamin B12, veoma važan za stvaranje crvenih krvnih
zrnaca. Što se tiče minerala, najviše ima gvožđa, kalcijuma, mangana,
magnezijuma, bakra...
Lišće
peršuna najbolje je uzimati u svežem stanju, jer se jedino tako
održavaju sva njegova svojstva. Ne valja ga sušiti i konzervirati, ali
zato može da se zamrzne. Pošto nije zahtevna biljka, može da se gaji i u
zimskim uslovima na zatvorenoj terasi, pa čak i u sobi. Peršunov list
naročito je delotvoran kao sredstvo za podsticanje izlučivanja štetnih
materija iz organizma.
Takođe,
povoljno utiče na cirkulaciju i srčane tegobe. Zbog apipola, sastojka
koji izaziva nadražaj unutrašnjih organa, otklanja i smetnje u protoku
krvi. Međutim, treba napomenuti da ovog sastojka najviše ima u eteričnom
ulju koje se dobija iz peršunovog semena i korena. Eterična ulja
peršuna stimulišu funkciju materice, povećavaju količinu mokraće,
smanjuju infekciju urinarnog trakta i uništavaju bakterije.
Za otečene oči
U 300 mililitara vode dva do tri minuta kuvajte dve kašike sitno iseckanog peršunovog lista i kada se ohladi, procedite kroz sterilnu krpu ili gazu. Sa ovako dobijenim čajem ispirajte oči više puta dnevno, a preko noći stavljajte obloge.
Za oblog vam je potrebno šest grančica peršunovog lišća, koje pre stavljanja treba dobro oprati. Stavite listove na oči, povežite ih gazom i tako spavajte u zamračenoj prostoriji.
Za lakše mokrenje
Izmešajte koren, list i seme, pa se sve zajedno sitno iseckajte tako da dobijete pet supenih kašika smeše. Dobijenu mešavinu kuvajte pet minuta u pola litra vode. Posle kuvanja ostavite da odstoji 20 minuta, a zatim procedite i pijte po jednu šoljicu tri puta dnevno. Ovaj čaj istovremeno otklanja zastoj mokraće kao i otečenost nogu.
Za jačanje potencije
Napravite mešavinu od sto grama iseckanog korena i sto grama semena peršuna. Od te mešavine uzmite dve kašičice i kuvajte pet minuta u dva decilitra vode. Zatim sadržaj poklopite, ostavite da odstoji sat vremena, a onda procedite. Dobijeni napitak zasladite medom od žalfije ili ruzmarina i pijte uveče, a može i dva do tri puta dnevno. Uz ovaj čaj treba piti i jedan decilitar soka od celera u manjim gutljajima.
U 300 mililitara vode dva do tri minuta kuvajte dve kašike sitno iseckanog peršunovog lista i kada se ohladi, procedite kroz sterilnu krpu ili gazu. Sa ovako dobijenim čajem ispirajte oči više puta dnevno, a preko noći stavljajte obloge.
Za oblog vam je potrebno šest grančica peršunovog lišća, koje pre stavljanja treba dobro oprati. Stavite listove na oči, povežite ih gazom i tako spavajte u zamračenoj prostoriji.
Za lakše mokrenje
Izmešajte koren, list i seme, pa se sve zajedno sitno iseckajte tako da dobijete pet supenih kašika smeše. Dobijenu mešavinu kuvajte pet minuta u pola litra vode. Posle kuvanja ostavite da odstoji 20 minuta, a zatim procedite i pijte po jednu šoljicu tri puta dnevno. Ovaj čaj istovremeno otklanja zastoj mokraće kao i otečenost nogu.
Za jačanje potencije
Napravite mešavinu od sto grama iseckanog korena i sto grama semena peršuna. Od te mešavine uzmite dve kašičice i kuvajte pet minuta u dva decilitra vode. Zatim sadržaj poklopite, ostavite da odstoji sat vremena, a onda procedite. Dobijeni napitak zasladite medom od žalfije ili ruzmarina i pijte uveče, a može i dva do tri puta dnevno. Uz ovaj čaj treba piti i jedan decilitar soka od celera u manjim gutljajima.
Нема коментара:
Постави коментар