Ulje susama dobra je prevencija protiv stvaranja tromba i dugotrajnog
zatvora, smanjuje bolove kod reumatoidnog artritisa, a sanira i povrede,
akne, čireve, opekotine...
Omiljena namirnica orijentalnih i severnoafričkih naroda, susam
(Sesamum indicum), odavno se "odomaćila" i na našim prostorima i
koristi se na mnogo načina. Kod mnogih tradicionalnih jela, kolača,
slatkiša, namaza, hleba i peciva, susam predstavlja jedan od najvažnijih
sastojaka. A za njegovo lekovito dejstvo protiv ćelavosti, peruti,
zubobolje, zujanja u ušima, išijasa, poremećaja u dojenju... znali su
još stari Egipćani, Asirci, Vavilonci, Indusi i Kinezi.
Danas se susam najviše gaji u Kini, Indiji i Sudanu, jer
njegovo seme sadrži između 45 i 60 odsto kvalitetnog ulja koje se
koristi za kuvanje, spremanje salata i proizvodnju margarina. Susam je
visoka, jednogodišnja biljka sa mahunastim plodovima, a semenke su
izuzetno nutricionistički bogate i beru se zrele, a zatim suše. Seme
susama sadrži najveću koncentraciju fitosterola, sastojka po hemijskoj
strukturi nalik holesterolu. Fitosteroli imaju moć, ukoliko su dovoljno
prisutni u ishrani, da redukuju nivo holesterola u krvi, poboljšaju
imunitet i smanje rizik od nastanka pojedinih oblika karcinoma. Inače,
semenke predstavljaju jedan od najkorisnijih dodataka u ishrani, dok se
susamovo ulje smatra izuzetno kvalitetnim, pa se često koristi kao
zamena za maslinovo.
Ulje susama predstavlja dobru
prevenciju protiv stvaranja tromba, odnosno krvnog ugruška, ali i
protiv dugotrajnog zatvora i neredovne stolice. Preporučuje se i za
odstranjivanje crevnih parazita, čišćenja creva, kao i za lečenje
hemoroida praćenih bolovima i krvarenjem. U narodnoj medicini koriste ga
i za saniranje povreda, akni, čireva, bradavica, opekotina...
Susam
je izuzetno bogat gvožđem, pa je dovoljno uneti 50 grama ovog semena da
bi se zadovoljila dnevna potreba čoveka za ovim mineralom. Osim gvožđa,
u velikim količinama prisutan je i kalcijum, mangan, bakar, magnezijum i
selen. Od vitamina posebno mesto zauzima vitamin E, moćan antioksidans,
koji štiti ćelije od starenja, pojave tumora i srčanih bolesti.
Istovremeno, izvrstan je izvor i tiamina B1, piridoksina B6, niacina,
folne kiseline i riboflavina. Sezamin je još jedan sastojak, važan u
zaštiti jetre od oksidativnih oštećenja. Zajedno sa sezamolinom i
lignanom utiče na snižavanje holesterola i krvnog pritiska, a povećava
nivo vitamina E. Proteini i masne omega 6 kiseline su, takođe, važni
sastojci za očuvanje zdravlja.
Istraživanja su
pokazala da je susam delotvoran i protiv upala i bolova kod reumatoidnog
artritisa, kao i astmatičnih napada. Iako težak za osetljive stomake,
susam ipak povremeno treba konzumirati, jer je savršen čistač organa za
varenje. Naravno, prethodno mora malo termički da se obradi, odnosno da
se propeče ili proprži na tihoj vatri.
U zemljama u
kojima se gaji, susam ima reputaciju snažnog afrodizijaka. Na bazi ovog
začina pripremaju se napici za potenciju. Da bi se dobio napitak treba
pomešati seme susama i maka u istim količinama i u tu mešavinu dodati
manju količinu semena koprive, luka i šargarepe, kao i kašiku šećera. Sve sastojke samleti u prah i pomešati, a kašičicu smese rastvoriti u čaši vina i polako piti.
* Za osobe koje nemaju u organizmu dovoljno kalcijuma, susam je namirnica izbora. Dovoljno je jednu supenu kašiku ovog semena potopiti u 0,5 decilitra jogurta i ostaviti da prenoći. Ujutru
* Protiv opekotina - dve kašike susamovog semena potopljene u čaši vode staviti da ključa nekoliko minuta. Zatim sadržaj procediti i ostaviti da se ohladi. Vatom umočenom u hladan čaj i smesu treba prelaziti preko upaljenih mesta i opekotina više puta dnevn
Нема коментара:
Постави коментар