Bogate
hranljivim i lekovitim sastojcima, kajsije se obično prerađuju i
prodaju kao sušene, dok se u Srbiji najviše koriste za proizvodnju
sokova, džemova i kompota. Hranljiva vrednost i sastav ploda menja se
sušenjem ili termičkom obradom. Prilikom sušenja, koncentracija šećera i
kalorija se povećava, zbog čega se ne preporučuje dijabetičarima i
osobama sa povišenim nivoom holesterola.
Bogate
hranljivim i lekovitim sastojcima, kajsije se obično prerađuju i
prodaju kao sušene, dok se u Srbiji najviše koriste za proizvodnju
sokova, džemova i kompota. Hranljiva vrednost i sastav ploda menja se
sušenjem ili termičkom obradom. Prilikom sušenja, koncentracija šećera i
kalorija se povećava, zbog čega se ne preporučuje dijabetičarima i
osobama sa povišenim nivoom holesterola.
Nasuprot
tome, sveže kajsije sadrže dosta vode, ali malo kalorija, zbog čega se
posebno preporučuju gojaznim osobama. U jelovnih bi trebalo da se uvrste
i pri velikim vrućinama, kada je izraženo obilno znojenje, jer uspešno
nadoknađuju izgubljenu tečnost, kao i vitamine i minerale. Što se tiče
drugih korisnih sastojaka, u svežim kajsijama najzastupljenija je
limunska kiselina, a od vitamina najviše ima vitamina A, C, B kompleksa,
a naročito B17 kao i beta-karotena. U zavidnoj količini ima i kalijuma,
tanina i pojedinih terpena, koji daju prijatnu aromu.
Bogate
vitaminima i mineralima, kajsije jačaju odbranu organizma od
bakterijskih infekcija, podstiču obnovu oštećenih tkiva i razvoj zuba i
kostiju, korisne su za poboljšanje vida. Zbog izuzetne zastupljenosti
beta-karotena, kajsija ima blagotvorne efekte na srce, jer utiče na
snižavanje lošeg holesterola u krvi, kao i na neke druge bolesti.
Kajsije
su bogate i biljnim vlaknima koja podstiču rad organa za varenje.
Zahvaljujući celulozi i pektinima, imaju blago laksativno dejstvo, dok
uzete pre glavnog obroka stimulišu metabolizam. Zbog visokog sadržaja
gvožđa preporučuju se anemičnim osobama, radi povećanja hemoglobina.
Нема коментара:
Постави коментар