Lečenje biljem: Divlja kupina jača imunitet, snižava holesterol, štiti
jetru i čisti krv. Preporučuje se da se za poboljšanje krvne slike mesec
dana pije decilitar kupinovog vina dnevno.
Kada se krajem avgusta privede kraju branje krupnih
plodova pitome kupine, dobri poznavaoci lekovitog bilja kreću put brda u
potragu za sitnijim, gotovo crnim bobicama divlje kupine (Rubus
fruticosus). Sazrevaju na dugim trnovitim granama, a grmovi ove biljke
rastu pored puteva i potoka, na neobrađenom zemljištu i, najčešće, kao
živa ograda na osvetljenim mestima pored šuma. Ukusne bobice divlje
kupine, pre svega su bogat izvor vitamina C, a sadrže i bioflavonoide,
gvožđe, kalcijum, natrijum, etarsko ulje, tanine, pektin, šećere,
vitamine B grupe, biljna vlakna, kao i jabučnu i vinsku kiselinu.
Kada je o lekovitosti reč, moćan su
antioksidans, smanjuju stvaranje lošeg (LDL) holesterola, jačaju
imunitet, krepe organizam, pomažu očuvanju kolagena i blago pročišćavaju
creva. Pošto sadrži betaine, sok presnih divljih kupina podstiče
pravilan rad ćelija jetre i štiti je, dok istovremeno, povoljno deluje
na žučnu kesu i čisti žučne puteve. Kupinovo vino, bogato je vitaminima i
drugim mineralima i ima veliku hranljivu vrednost. Odavno je cenjen i
dokazan lek u borbi protiv malokrvnosti. Stručnjaci preporučuju da se za
poboljšanje krvne slike mesec dana pije decilitar kupinovog vina
dnevno, pola sata pre jela. Osim gvožđa, ono sadrži i mnogo vitamina C i
B, folnu kiselinu i pektin, pa poboljšava cirkulaciju, ubrzava rad
creva, reguliše krvni pritisak, jača imunitet i otpornost organizma,
pojačava apetit i pospešuje metabolizam.
Lekovite
osobine, takođe, ima i koren kupine izvađen u jesen. Biraju se delovi
koji su dublje u zemlji, dobro se operu i odmah upotrebljavaju za
pripremanje lekovitih preparata. Travari nikako ne preporučuju da se
izvađeno korenje suši i čuva, jer gubi lekovitost. I ono, takođe, deluje
protiv anemije i na površinsko skupljanje tkiva pa se koristi za
lečenje zapaljenja kože i sluzokože. Zato se u narodnoj medicini, čajevi
i preparati korena kupine upotrebljavaju u slučaju upale krajnika, za
grgljanje i ispiranje. Osim toga, koren kupine skuvan u vinskom sirćetu
leči upalu desni i stari je narodni lek protiv parodontoze. Žene
odavnina ovaj koren koriste i protiv neurednih menstruacija.
RECEPTI:
Kupinovo vino
- 5 kg kupina
- 1,5 kg šećera
Očišćene kupine stavite u veću, dublju posudu, dobro izgnječite, dodajte šećer, promešajte, prekrijte gazom i stavite na hladno i tamno mesto. Zbog vrenja koje sledi preporučljivo je da smese ima samo do tri četvrtine dubine posude. Posle sedam do 10 dana, šupljom kašikom, odstranite kom sa površine, vino procedite kroz gazu i vratite u posudu. Potom, posle sedam dana pažljivo procedite vino kroz gusto platno ili trostruku gazu, pretočite u litarske staklene flaše i povežite gazom (nikako ne stavljajte čep da boca ne bi pukla). Vino čuvajte na hladnom mestu, posle 30 dana zatvoriti pampurima i uzimajte po potrebi.
Za uredan ciklus
- 3 šake iseckanog korena kupine
- litar crvenog vina
Koren dodajte u vino i kuvajte na tihoj vatri dok ne uvri polovina vina. Ohlađeno procedite, tečnost naspite u staklene flaše i popijte tri puta dnevno po čašicu.
Protiv malokrvnosti
- 5 korenova kupine
- 5 l vode
- kilogram meda
Korenje prelijte vodom, zagrevajte na tihoj vatri, kad proključa kuvajte 15 minuta i sklonite s vatre. Posle pola sata procedite, dodajte med, promešajte, stavite u flaše ili tegle i uzimajte više puta dnevno po tri-četiri kašike.
Нема коментара:
Постави коментар